Ράντσα επιστρατεύονται για να καλύψουν τις ανάγκες εντατικής θεραπείας μεταμοσχευμένων ασθενών, τη στιγμή που ο αριθμός των δοτών εκτοξεύτηκε κατά… 20%, μετά τη δωρεά οργάνων του Αυστραλού Ντουζόν Ζάμιτ, που ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα στη Μύκονο!
Το παράδοξο συμβαίνει στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές και προσωπικό. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Μεταμοσχευτικό Κέντρο του, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, με ποσοστά επιτυχίας που ξεπερνούν το 80%-90%, κινδυνεύει με «λουκέτο» μέσα στην επόμενη πενταετία, σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου για την ίδρυση Διεθνούς Μεταμοσχευτικού Κέντρου στην Αθήνα.
«Oι φόβοι για το μέλλον του Μεταμοσχευτικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι ορατοί, ενώ πολλές είναι και οι επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο αυτό, ακόμη και από τον ΕOΜ (Εθνικό Oργανισμό Μεταμοσχεύσεων). Την ώρα που η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προσφορά οργάνων μας χαροποιεί, προβληματιζόμαστε διότι δεν επαρκεί η υπερπροσπάθειά μας. O αριθμός των ασθενών που καταφεύγουν κατ’ ανάγκην στο εξωτερικό θα μειωνόταν σημαντικά, αν ενισχύονταν οι υποδομές προκειμένου να μπορούμε να καλύψουμε σε επίπεδο ΜΕΘ (Μονάδας Εντατικής Θεραπείας) τους μεταμοσχευμένους», επισήμανε η εντατικολόγος, διευθύντρια ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο, Νικολέτα Γερογιάννη, η οποία προεδρεύει της οργανωτικής επιτροπής του 4ου παγκόσμιου συνεδρίου «Ποιότητα στην ιατρική πρακτική» που ξεκινά αύριο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την κ. Γερογιάννη, η χώρα μας είναι από τις τελευταίες σε αριθμό δοτών, γεγονός που αναγκάζει αρκετούς ασθενείς να μετακινούνται στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση. Στο Ιπποκράτειο η μεταμόσχευση ήπατος κοστίζει περίπου 22.000 ευρώ, ενώ στο εξωτερικό το ελληνικό Δημόσιο πληρώνει 300.000 ευρώ για την ίδια επέμβαση!
Κατακερματισμένη η ΜΕΘ
Η ΜΕΘ του Ιπποκρατείου, η μοναδική που δέχεται μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος από τη Βόρεια Ελλάδα, μείωσε τις κλίνες της από 10 σε 7 τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, εξαιτίας έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. «Το νοσοκομείο διαθέτει περίπου 1.200 κλίνες. Βάσει των διεθνών αναλογιών, θα έπρεπε να λειτουργούν τουλάχιστον 100 κρεβάτια και όχι… 7! Το Μεταμοσχευτικό Κέντρο, που λειτουργεί από το 1987, έχει πραγματοποιήσει 1.195 μεταμοσχεύσεις νεφρού (οι 125 σε παιδιά), 278 ήπατος (οι 13 σε παιδιά), καθώς και 10 νεφρών – παγκρέατος. Υπάρχει έμπειρη ομάδα μεταμοσχεύσεων, με χειρουργούς, αναισθησιολόγους, εντατικολόγους, νεφρολόγους, ηπατολόγους, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό. Ωστόσο, χρειάζονται αίθουσες χειρουργείου σε συνεχή ετοιμότητα, διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ, κλίνες στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων, επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού και πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, πράγματα που υπολείπονται», υπογράμμισε η κ. Γερογιάννη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για ενίσχυση, καμία βελτίωση δε σημειώνεται στη ΜΕΘ. Το προσωπικό είναι λίγο, τα κρεβάτια αντί να αυξάνονται κλείνουν, ενώ οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς φιλοξενούνται σε… κενές κλίνες άλλων τμημάτων, ακόμη και σε ράντσα!
Γενετική διάγνωση
καρδιοπαθειών
Στο μεταξύ, η λειτουργία του πρώτου γενετικού διαγνωστικού κέντρου για ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα στη Θεσσαλονίκη προωθείται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Oπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, Δημήτριος Ψυρρόπουλος, «στο εμπόριο υπάρχουν ειδικά γενετικά διαγνωστικά τεστ, που ακόμη δεν ήρθαν στην Ελλάδα και το κόστος τους είναι υψηλό. Με τη χρήση τους θα μπορούμε να προλαμβάνουμε πολλά νοσήματα (π.χ. καρδιοπάθειες, διαβήτη) που σχετίζονται με τη χοληστερίνη».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Λοζάνης -ξεκίνησε το 2007 και θα ολοκληρωθεί το 2009- έδειξαν ότι ανά 100.000 πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα 69 άτομα παρουσιάζουν πνευμονική εμβολή και το 25% αυτών είναι θανατηφόρες. Η πνευμονική εμβολή οφείλεται σε θρομβωτικό έμβολο και αναγκάζει σε νοσηλεία περίπου 600.000 Ευρωπαίους κάθε χρόνο. Από αυτούς, οι 150.000-200.000 θα πεθάνουν. «Σε πολυκεντρική μελέτη που διεξάγεται στις ΗΠΑ (2006-2010), μία νέα αντιπηκτική αγωγή, που περιέχει είδος ηπαρίνης και λαμβάνεται μία φορά την εβδομάδα, έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα», πρόσθεσε ο κ. Ψυρρόπουλος.