Τροχάδην για το νέο εμβόλιο

Ξεκινούν κλινικές δοκιμές για το νέο εμβόλιο, το οποίο αναμένεται να διατεθεί στην αγορά μέχρι το φθινόπωρο. 30.000 άνθρωποι σε 74 χώρες έχουν μολυνθεί παγκοσμίως. «Λουκέτο» σε σχολεία βάζουν οι Αρχές στη Βρετανία

Σε ύψιστη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές των χωρών του πλανήτη μετά την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει πανδημία, ύστερα από 41 χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τη ραγδαία εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Χιλή και Αυστραλία. Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό σε 74 χώρες και 145 υπέκυψαν από τη νόσο.

Ενα 24ωρο μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis ανακοίνωσε ότι παρήγαγε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1. Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο και, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, μέχρι το φθινόπωρο το εμβόλιο θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά. Η παραγωγή μέσω καλλιέργειας των κυττάρων είναι πιο γρήγορη, γεγονός που επέτρεψε την παραγωγή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η φαρμακοβιομηχανία.

Η Novartis έχει ήδη λάβει από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ 289 εκ. δολάρια για τις κλινικές δοκιμές και την παραγωγή του εμβολίου.

Η αύξηση του επιπέδου του συναγερμού, τόνισε η επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, έχει να κάνει με τη γεωγραφική εξάπλωσή του Η1Ν1 και όχι με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Προειδοποίησε ακόμα για ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης του ιού καλώντας τις κυβερνήσεις να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Αν και ο ιός δεν έχει προς το παρόν υποστεί μεταλλάξεις και είναι ήπιας μορφής, παρ όλα αυτά δρα ανεξέλεγκτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, μία πανδημία γρίπης ήπιας μορφής μπορεί να επιφέρει τον θάνατο έως 2 εκατ. ανθρώπων. Κάτι ανάλογο συνέβη το 1957, όπου η γρίπη προκάλεσε τον θάνατο δύο εκατ. ανθρώπων και το 1968 που σκότωσε ενάμισι εκατομμύριο.

Με βάση τις γενετικές αναλύσεις του ιού, η νέα γρίπη είναι δύο με τρεις φορές πιο θανατηφόρα απ ό,τι η εποχική γρίπη, από την οποία πεθαίνουν κάθε χρόνο 250.000 έως 500.000 άνθρωποι.

Στη Βρετανία η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία (822). Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» σε πολλά σχολεία, όπου έχουν ήδη εντοπιστεί κρούσματα.

Σύμφωνα με προβλέψεις ιολόγων, μέσα στους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες το 35% των Βρετανών θα έχει νοσήσει από τον Η1Ν1. Την ίδια ώρα, στο Μαρόκο χθες εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα – μία 18χρονη φοιτήτρια που σπούδαζε στον Καναδά.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει στο πέντε το επίπεδο του συναγερμού, καθώς -όπως ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας της χώρας- ο ιός δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριος τη Γαλλία.

ΠΛΗΓΜΑ

Τεράστιες οι οικονομικές επιπτώσεις

Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου είναι αυτές που θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα από τον ιό. Οχι μόνο θα νοσήσουν περισσότεροι άνθρωποι, εξαιτίας των πενιχρών υγειονομικών μέσων που διαθέτουν, αλλά η οικονομία αυτών των χωρών θα «γονατίσει» από το κόστος της νοσηλείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασθενών.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, οι επιπτώσεις από την πανδημία αναμένεται να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους είτε γιατί θα έχουν νοσήσει είτε γιατί θα πρέπει να φροντίσουν συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Το γεγονός ότι ο ιός προσβάλλει κυρίως παιδιά και έφηβους χωρίς βεβαρημένο ιστορικό, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους επιστήμονες και αποτέλεσε έναν από τους λόγους που κινητοποίησε τον διεθνή οργανισμό να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις ΗΠΑ το 57% των κρουσμάτων είναι άτομα ηλικίας 5 έως 24 ετών και το 41% των ασθενών που νοσηλεύονται ανήκουν στην ηλιακή αυτή κατηγορία. Πάνω από χίλιοι Αμερικανοί έχουν ήδη διακομιστεί σε νοσοκομεία της χώρας.

Ο «υπ αριθμόν 2» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κέιτζι Φουκούντα, ανακοίνωσε ότι στις ευεπίφορες ομάδες ανήκουν τα άτομα ηλικίας 30 έως 50 ετών, οι έγκυες, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα, διαβήτη και παχυσαρκία.

Μίνα Αγγελίνη