ΤΡΟΙΚΑ- Βάζουν θέμα απολύσεων στο δημόσιο τομέα

Πρόσθετα μέτρα 2,3 δισ. ευρώ για το 2011 είναι ο "λογαριασμός" από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα επιφέρουν κυρίως οι αστοχίες στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και η διαμόρφωση της ύφεσης στο 5%.

Πρόσθετα μέτρα 2,3 δισ. ευρώ για το 2011 είναι ο "λογαριασμός" από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που θα επιφέρουν κυρίως οι αστοχίες στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και η διαμόρφωση της ύφεσης στο 5%.

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσαφηνίζουν ότι ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 7,6% του ΑΕΠ είναι "αδιαπραγμάτευτος" και ότι η κάλυψη της επί τα χείρω αναθεώρησης του ελλείμματος, στο ύψος του 8,5%, θα πρέπει να εκπληρωθεί ήδη από το τρέχον έτος. Δηλαδή η Κομισιόν διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ευελιξίας και μετάθεσης της κατανομής των βαρών στα υπόλοιπα έτη, παρά τη διεθνή αρνητική συγκυρία. Και αυτό γιατί, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πέραν του γεγονότος ότι η Κομισιόν δεν έχει εντολή να ανατρέψει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί από τα ίδια τα κράτη-μέλη, η δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να καταβάλει η Ελλάδα την περίοδο 2012-2015 είναι ήδη δυσβάσταχτη και δεν επιδέχεται επιπλέον επιβάρυνση.

Στις "κόκκινες κάρτες" που έβγαλε κατά την παραμονή της στην Αθήνα η τρόικα περιλαμβάνονται η ανύπαρκτη πρόοδος στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου (περικοπές 2,2 δισ. ευρώ στη διάρκεια του προγράμματος), στην κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων οργανισμών (1,2 δισ. ευρώ), στην αναδιάρθρωση δημόσιων επιχειρήσεων (1,3 δισ. ευρώ), στην εξοικονόμηση 1,5 δισ. από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τοπικών οργανισμών και στη μείωση των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ανάλογα με το πόσο πειστικές θα είναι οι διαβεβαιώσεις και οι εξηγήσεις που θα δώσει η Αθήνα σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων, πηγές της Κομισιόν αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να θέσει άμεσα πλέον, και όχι έμμεσα όπως μέχρι σήμερα, θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, καθώς, όπως υποστηρίζουν, σχήματα "τύπου μετατάξεων υπαλλήλων" δεν αποδίδουν και δεν συμβάλλουν στο "κλείσιμο της τρύπας". Παράλληλα δεν αποκλείουν να ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές γενίκευση του κανόνα "1 προς δέκα" για τις προσλήψεις στο Δημόσιο για το σύνολο της διάρκειας εφαρμογής του προγράμματος, έως το 2015.

Με αυτά τα δυσοίωνα δεδομένα, εκ των πραγμάτων πλέον, η διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών λαμβάνει έντονο πολιτικό χαρακτήρα.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Β. ΔΕΜΙΡΗΣ