Τσουνάμι στα ταμεία

Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, με αυξήσεις ορίων ηλικίας, περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αναθεώρηση του θεσμού των βαρέων επαγγελμάτων αλλά και των αναπηρικών συντάξεων προτείνει ο ΟΟΣΑ, στην έκθεσή του για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στις χώρες-μέλη του.

Οι επισημάνσεις του διεθνούς οργανισμού για ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας γίνονται σε μια περίοδο κατά την οποία επιδεινώνονται τα δεδομένα για το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών οργανισμών. Τα Ταμεία του Δημοσίου αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του κύματος φυγής χιλιάδων υπαλλήλων, οι ζημίες των ασφαλιστικών οργανισμών από το κραχ στις χρηματαγορές ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ, ενώ έσκασε το πρώτο «κανόνι» στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας της Γενικής.

Το ασφαλιστικό κυριάρχησε και στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το άνοιγμα στον Οργανισμό Περίθαλψης των Ασφαλισμένων στο Δημόσιο (ΟΠΑΔ) ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Παπαθανασίου δεσμεύθηκε ότι οι πληρωμές του Ταμείου προς ιατρούς, φαρμακοποιούς κ.λπ. θα γίνονται με την παρέλευση τριμήνου. Χειρότερη είναι η εικόνα στο Ταμείο Προνοίας του Δημοσίου που χορηγεί το εφάπαξ. Το κύμα φυγής που έχει δημιουργηθεί στο Δημόσιο έχει επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση του Ταμείου καθώς πάνω από 1.000 υπάλληλοι ανά μήνα καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης. Υπολογίζεται ότι φέτος θα αποχωρήσουν πάνω από 15.000 υπάλληλοι.

Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις του Ταμείου, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, ανέρχονται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ κάθε χρόνο το Ταμείο καλείται να πληρώσει εφάπαξ 650 εκατ. ευρώ στους νέους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους (μέσος όρος εφάπαξ €43.000), τη στιγμή που τα ετήσια έσοδά του ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η χορήγηση του εφάπαξ γίνεται με καθυστέρηση πολλών μηνών ή με την καταβολή ποσών «έναντι». Ο κ. Παπαθανασίου πρότεινε τη χορήγηση δανείου ύψους 650 εκατομμυρίων με εγγύηση του Δημοσίου προκειμένου να «αποσυμφορηθεί» η διαδικασία χορήγησης του εφάπαξ, ωστόσο ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος ζήτησε απευθείας επιχορήγηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα, ο ΟΟΣΑ προτείνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους που βρίσκονται στα όρια συνταξιοδότησης με σκοπό την παραμονή τους στην εργασία. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι θα πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί η σχετική λίστα, ενώ εντύπωση προκαλεί η επισήμανση ότι οι αναπηρικές συντάξεις θα πρέπει να απονέμονται μόνο έπειτα από γνωματεύσεις ανεξάρτητων ιατρικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά τις συλλογικές συμβάσεις, ο ΟΟΣΑ προτείνει δραστική μείωση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας. Συνοδευτικά προτείνεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους χαμηλόμισθους, μέτρο το οποίο σύμφωνα με τον Οργανισμό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τη μείωση του «υπερβολικού» αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Προς εξομοίωση oρίων για άνδρες και γυναίκες

Στις 26 Μαρτίου κρίνεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Ο υπουργός Οικονομίας, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό στη χθεσινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, αρκέσθηκε να πει ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τη δικαστική απόφαση και αναλόγως θα πράξει. Σε περίπτωση καταδίκης της χώρας μας, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών από 5 έως και 15 έτη. Για το λόγο αυτό παρατηρείται κύμα φυγής στο Δημόσιο από γυναίκες υπαλλήλους.

ΑΜΥΡΑΣ ΠΑΝΟΣ, ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ