Τζωρτζίνης: “Εκβιαστικό και αντιδημοκρατικό μέτρο η επίταξη ιδιωτών γιατρών-Θέμα χρόνου να καταρρεύσει το ΕΣΥ”

Τζωρτζίνης: “Παραπέμπει σε εποχές Γκέμπελς όταν ο Υπουργός λέει ότι το κράτος “σπουδάζει” τους γιατρούς-Με φασιστική διάταξη ο Υπουργός προσπαθεί με επίταξη να αναγκάσει τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ” “

Με σκληρές εκφράσεις κατά του Υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη απαντά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης με αφορμή τη διάταξη του Υπουργού για “επίταξη ιδιωτών γιατρών” για να καλυφθούν τα κενά του ΕΣΥ, με το “εκβιαστικό και αντιδημοκρατικό μέτρο”-όπως είπε- της άρσης της συνταγογράφησης για όσους, δεν υπακούσουν. “Είναι εξοργιστικό” να μιλά ο υπουργός για κράτος που “σπουδάζει” τους γιατρούς, δήλωσε ο Δημήτρης Τζωρτζίνης, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους λογικές θυμίζουν εποχές Γκέμπελς στη Γερμανία. Το Κράτος είναι υποχρεωμένο από το Σύνταγμα να παρέχει δωρεάν Παιδεία και Υγεία, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ υπενθύμισε ότι η Ιατρική Κοινότητα έχει καταθέσει πολλές φορές προτάσεις εξυγίανσης του ΕΣΥ, χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς να εισακουστούν από το Υπουργείο.

“Το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση. Είναι στη χειρότερη φάση της ζωής του. Περνάει τη μεγαλύτερη κρίση  από την ίδρυσή του το 1983”

 

Τα παραπάνω δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Δημήτρης Τζωρτζίνης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει αφεθεί στην τύχη του, με υποστελεχωμένες δομές.

“Και αυτό είναι κοινή παραδοχή και των γιατρών, και των πολιτών και του ίδιου του υπουργού με τις τελευταίες δηλώσεις του. Το πρόβλημα δεν είναι οξύ και αποτέλεσμα μιας κρίσης. Είναι ένα χρόνιο πρόβλημα που σταδιακά επιδεινώνεται και γίνεται μια κατάσταση που οδηγεί στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Είναι ζήτημα χρόνου η κατάρρευσή του. Αυτό το πιστοποιούν και συνάδελφοι που δουλεύουν εξαντλητικά σε υποστελεχωμένα τμήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας που εκθέτουν την τραγική κατάσταση λειτουργίας του Νοσοκομείου μας που είναι από τα “καλύτερα” στην Ελλάδα”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

“Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό-Τα προβλήματα δεν λύνονται με ευκαιριακές εξαναγκαστικές λύσεις”

Συμφωνα με τους γιατρούς, το κράτος αρνείται να καλύψει μέσα από προσλήψεις νέων γιατρών τις κενές θέσεις και να θεσπίσει ισχυρά κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα.

“Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, γιατί το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό. Δεν απορροφά γιατρούς, γιατί οι γιατροί έχουν άλλους δρόμους. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει θέσει προτάσεις και προτείνει λύσεις που είναι ρεαλιστικές και μπορούν να βγάλουν το ΕΣΥ από αυτό το αδιέξοδο. Στην τελευταία σύνοδο προέδρων Ιατρικών Συλλόγων που έγινε στην Καλαμάτα, πριν ένα μήνα, κατατέθηκαν στον συγκεκριμένο Υπουργό– έχουν κατατεθεί και στους προηγούμενους προτάσεις– που είναι δουλεμένες με πολύ κόπο από πολλούς συναδέλφους που είναι γνώστες, ώστε να εξυγιανθεί το ΕΣΥ.

“Αντ’ αυτού, χωρίς κανένα διάλογο, ο Υπουργός θεώρησε ότι μέσα στο καλοκαίρι, που όλοι λίγο πολύ είναι διακοπές στις παραλίες, να περάσει ένα άρθρο εμβόλιμο στο νομοσχέδιο για τη δημόσια Υγεία, στο οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ προσπαθεί με μια φασιστική διάταξη να αναγκάσει τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία με το έτσι θέλω, χωρίς να τους ρωτήσει, με επίταξη, και χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο”

“Τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν λύνονται με ευκαιριακές και εξαναγκαστικές λύσεις. Αυτές οι λύσεις μόνο κακό μπορούν να κάνουν. Να αποτρέψουν συναδέλφους να μπουν στις ειδικότητες που έχουν πρόβλημα, να αποτρέψουν συναδέλφους να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία στις περιοχές που έχουν πρόβλημα, με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να φορτιστεί ακόμα περισσότερο. Τα προβλήματα λύνονται με στρατηγική, σχεδιασμό και μακροχρόνια προοπτική. Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ελκυστικό, ρεαλιστικό, και να έχει ως κέντρο τον ασθενή”

. Και έχουμε και το άλλο αντικρουόμενο: Ενώ οι κουρασμένοι γιατροί τους δίνει τη δυνατότητα ο Υπουργός να μπουν και να έχουν ιδιωτικό έργο, θέλει αναγκαστικά ιδιώτες γιατρούς με τη φασιστική διάταξη- που έχει κατατεθεί και θα ψηφιστεί ή δεν θα ψηφιστεί τη Δευτέρα-να αναγκάσει τους ιδιώτες να μπουν ως επιταγμένοι στο Νοσοκομείο.

Οι κινητοποιήσεις μας έχουν να κάνουν με την προσομοίωση της απειλής του Υπουργού, που λέει ότι, θα κόψει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που είναι εργαλείο εξυπηρέτησης των  πολιτών-και όχι των γιατρών όπως ισχυρίζεται. Γιατί ο γιατρός οφείλει να γράψει τη συνταγή του ακόμα και σε ένα απλό χαρτί για τον ασθενή του. Το πώς θα αποζημιωθεί ο ασθενής είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πώς το κράτος θα ελέγξει την υπερσυνταγογράφηση και οτιδήποτε άλλο ελέγχει μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που  σαφώς είναι ένα  μέτρο πάρα πολύ καλό. Με αυτή τη διακοπή θα προσομοιώσουμε τι πρόκειται να γίνει αν ο Υπουργός σταματήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους γιατρούς με αυτό το εκβιαστικό μέτρο. Θα φορτιστεί το ΕΣΥ περισσότερο και θα έχουμε και προβλήματα στους ασθενείς μας. Ζητάμε την κατανόηση των ασθενών για αυτή τους την ταλαιπωρία. Έχουμε εξαιρέσει καρκινοπαθείς και επείγουσες καταστάσεις και ΑμεΑ για λόγους ευθιξίας και κατανόησης.

 

“Αγωνιζόμαστε και εμείς για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πιο βιώσιμο. Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει ελκυστικό. Έχουν φύγει 20.000 Έλληνες γιατροί από το 2010 έως σήμερα στο εξωτερικό”

Συμπαραστάτες μας σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε και τους ασθενείς και τους πολίτες, και σίγουρα έχουμε και τους γιατρούς του Δημόσιου Τομέα και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα…

Γι’αυτό απαιτείται μακροπρόθεσμη στρατηγική και σχεδιασμός με στόχους επιχειρησιακούς, ρεαλιστικούς, πραγματικούς, και λύσεις βιώσιμες ώστε το ΕΣΥ να γίνει ελκυστικό και να προσελκύει τους νέους γιατρούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυστυχώς φεύγουν.

Τη Δευτέρα στη Βουλή οι γιατροί

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας δήλωσε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, ενώ τη Δευτέρα 29 Ιουλίου, το ΔΣ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μαζί με τους προέδρους των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων της χώρας θα μεταβούν στη Βουλή, ώστε να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου και να περάσουν το μήνυμα ότι “αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ πάσχει, καταρρέει, και αυτό δεν λύνεται με εμβαλοματικές λύσεις επιτάξεων και αντιδημοκρατικά μέτρα. Λύνεται με συναίνεση, με διάλογο και με ρεαλιστικές προτάσεις”.

“Προκλητικός ο Υπουργός Υγείας όταν λέει ότι το Κράτος σπουδάζει τους γιατρούς-Παραπέμπει σε εποχές Γκέμπελς”

“Τους γιατρούς τους και τους πολίτες τούς εξοργίζει και η προκλητικότητα του Υπουργού Υγείας. Όταν λέει ότι “σπουδάζει τους γιατρούς το κράτος” και άρα οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στον κρατικό φορέα, αυτό είναι αρκετά προκλητικό γιατί δεν σπουδάζει το κράτος τους γιατρούς, τους σπουδάζουν οι γονείς τους και το κράτος είναι υποχρεωμένο να τους παρέχει δωρεάν Παιδεία, και Υγεία δωρεάν και άλλα αγαθά στους πολίτες του που πληρώνουν φορολογίες. Αυτό είναι ένα σκεπτικό του Υπουργού που παραπέμπει στις εποχές του Γκέμπελς, ο οποίος έλεγε ότι οι Γερμανοί μεγαλώνουν με την ευθύνη της Γερμανίας και είναι υπεύθυνοι να δώσουν τη ζωή τους για τη Γερμανία”