Β. ΕΛΛΑΔΑ Οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν

Στην αναμονή για την κατασκευή και τη λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων, του παιδιατρικού και του ογκολογικού, σε έκταση του δήμου Μίκρας βρίσκονται οι πολίτες και οι φορείς υγείας της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.) Χάρης Λαμπρόπουλος, το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2010 αναμένεται να αναδειχθεί η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου.

Στη συνέχεια, εφόσον δεν προκύψουν καθυστερήσεις ή προβλήματα, θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία χρόνια, για να ολοκληρωθεί η ανέγερση του σύγχρονου νοσοκομείου, το οποίο, όταν θα είναι έτοιμο, εκτιμάται ότι θα λύσει πολλά από τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδιατρικές κλινικές και θα συμβάλει στην άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση των βαριών περιστατικών, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος.

“Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της όλης διαδικασίας, που σημαίνει ότι είναι σε εξέλιξη η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για την ανάληψη του έργου του παιδιατρικού νοσοκομείου. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ σχήματα και εξετάζονται οι φάκελοι με τα δικαιολογητικά που έχουν καταθέσει”, εξηγεί ο κ. Λαμπρόπουλος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η δεύτερη φάση θα αρχίσει το αργότερο έως τον Ιούνιο, οπότε θα επιλεγούν πέντε από τα οκτώ σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν λεπτομερέστερες αναφορές, που θα περιλαμβάνουν κτιριακές μελέτες, αναλύσεις και φυσικά το κόστος ανέγερσης του παιδιατρικού νοσοκομείου.

“Στόχος μας είναι, μετά την ανάδειξη του τελικού αναδόχου, η τριετία για την ολοκλήρωση του νοσοκομείου. Φυσικά, όσο πιο γρήγορα τελειώσει τη δουλειά του ο εργολάβος, τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθεί. Αυτό που οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι το παιδιατρικό νοσοκομείο θα ανήκει στο ΕΣΥ, δηλαδή το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”, τονίζει ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ομιχλώδες, ωστόσο, παραμένει το τοπίο για την κατασκευή του ογκολογικού νοσοκομείου στην ίδια έκταση του δήμου Μίκρας. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, αυτή τη στιγμή γίνεται η προετοιμασία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν το Σεπτέμβριο του 2009 να γίνει η δημοπράτηση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού με την υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εταιρειών.

ΤO IΣΤΟΡΙΚΟ
Το “πράσινο φως” για την κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων -του παιδιατρικού και του ογκολογικού- στη Θεσσαλονίκη δόθηκε στις 23 Ιουλίου 2006, μετά την υπογραφή του περίφημου μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρη Αβραμόπουλου και του δημάρχου Μίκρας Θεόδωρου Γκουστίλη παρουσία του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Δύο χρόνια αργότερα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2008, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων, μεταξύ του δημάρχου Μίκρας Θεόδωρου Γκουστίλη, του προέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) Χάρη Λαμπρόπουλου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑΝΟΜ Χρήστου Στάντζου.

Με τη σύμβαση καθορίζεται το βασικό πλαίσιο συμφωνίας και προσδιορίζονται τα μέσα, οι τρόποι και οι διαδικασίες υλοποίησής της. ¶λλωστε, τόσο το παιδιατρικό όσο και το ογκολογικό νοσοκομείο θα ανεγερθούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε έκταση 128.114,00 τετρ. μ. του δημοτικού διαμερίσματος Καρδίας που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό στο ελληνικό δημόσιο από το δήμο Μίκρας.

Φορέας υλοποίησης του μεγαλόπνοου αυτού έργου είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.) Η συνολική επένδυση για την ανέγερση και τη λειτουργία των δύο υπερσύγχρονων νοσοκομείων, τα οποία θα είναι συνολικού εμβαδού 80.000 τετρ. μ., θα απασχολούν περίπου 6.000 εργαζομένους και θα έχουν δυναμικότητα 400 κλινών το καθένα, ξεπερνά τα 800.000.000 ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα παραμείνει στο δημόσιο, όπως άλλωστε και η διοίκηση του νοσοκομείου.

Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο δήμος Μίκρας θα πάρει τα ανταποδοτικά οφέλη που προβλέπονται από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ανέγερση και ο εξοπλισμός περιφερειακού ιατρείου και Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, η ανέγερση παιδικού σταθμού, καθώς και τριών κτιρίων εμπορικών χρήσεων συνολικού εμβαδού 1.800 τετρ. μ., αλλά και δύο πολιτιστικών κέντρων έκτασης 611,4 τετρ. μ. και 600 τετρ. μ. αντίστοιχα.

Επιπλέον, προβλέπεται η πλήρωση μίας θέσης σε καθένα από τα διοικητικά συμβούλια του παιδιατρικού και του ογκολογικού νοσοκομείου από τον εκάστοτε δήμαρχο Μίκρας ή μέλος του δ.σ. του δήμου Μίκρας, καθώς και η αναφορά στον τίτλο της ονομασίας τού ενός ή και των δύο νοσοκομείων ή του συνολικού νοσοκομειακού συγκροτήματος του όρου “Μίκρας” ή παραγώγων του.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Στην τελική ευθεία, εκτός απροόπτου, φαίνεται ότι βρίσκονται οι εργασίες ολοκλήρωσης του νέου νοσοκομείου Κατερίνης. Μετά από τέσσερις παρατάσεις και πολλές καθυστερήσεις, αναμένεται να είναι έτοιμο σε περίπου δύο μήνες.

“Το οικοδομικό και ηλεκτρομηχανολογικό κομμάτι προχωράει και θα είναι έτοιμο τον προσεχή Ιούνιο. Όσο για τον εξοπλισμό, ο ανάδοχος έχει διαβεβαιώσει ότι θα τον παραδώσει έως τον Ιούνιο. Συνεπώς, το νέο νοσοκομείο θα είναι έτοιμο στις αρχές καλοκαιριού, αλλά θα μπορέσει να λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο”, δηλώνει ο κ. Λαμπρόπουλος.