-Βαφτίσια στην ΟΕΝΓΕ- Νονοί Τσούκαλος και Λαοπόδης

p>ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

 

Όλοι συμφωνούμε ότι νόμιμο και λογικό θα ήταν να κυρώσει η Βουλή τη σύμβαση του συνυπογράψαμε την 1η Δεκεμβρίου. Παρά τις δεσμεύσεις δεν το έπραξε και ο Υπουργός Υγείας μη σεβόμενος την υπογραφή του εισήγαγε ως νομοθέτημα αλλοιωμένο το αρχικό κείμενο. Τότε ο Τσούκαλος, υπερβαίνοντας για μοναδική φορά το ρόλο του κυβερνητικού  συνδικαλιστή, αναγκάστηκε να καταγγείλει το γεγονός. Σύντομα αισθάνθηκε ίλιγγο στα αντιπολιτευτικά ύψη που πέταξε κι άρχισε να μειώνει σταδιακά ύψος, προκειμένου να προσγειωθεί στα γνώριμα γραφεία της Αριστοτέλους 19. Ως πρώτη κίνηση υιοθέτησε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου το σουρρεαλιστικά ασύντακτο πόνημα Λαοπόδη, το οποίο έθετε -για τα μάτια του κόσμου- δύο προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ο νόμος ως κλαδική σύμβαση. Ανέφερε συγκεκριμένα το κείμενο εκείνο:

 

«η αφαίρεση του αφορολογήτου και η μη αναφορά για τις προσλήψεις 2.500 γιατρών το 2010, συνιστούν αποκλίσεις. Θεωρώντας ότι η ψήφιση αυτούσια των κατατεθειμένων τροπολογιών και η έκδοση άμεσα της νέας εγκυκλίου  για το plafon {πού σήμερα είναι σύμφωνο με τον νέο νόμο για το μισθολόγιο των δικαστικών (3891/08} είναι όροι απαράβατοι για να θεωρηθεί η νέα ρύθμιση ότι αντανακλά μετά την ψήφισή του νόμου  Σ.Σ.Ε για την οποία η ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται  ότι: τα όποια ελλείμματά της θα αναθεωρηθούν από την νέα συλλογική σύμβαση του 2010».

 

Στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο Τσούκαλος και Λαοπόδης προσγείωσαν και τροχοδρόμησαν το σκάφος με τον πλέον ανήθικο συνδικαλιστικά τρόπο. Έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και τις 2500 προσλήψεις και το πλαφόν που θεωρούσαν όρους απαράβατους. Αντί λοιπόν να κυρώσει η Βουλή την κλαδική συμφωνία κύρωσαν αυτοί το νομοθέτημα Αβραμόπουλου με τις 14 πειθήνιες ψήφους που διαθέτουν συν μία μεταγραφή που επέτυχαν. Ιδού τι λέει αυτολεξεί η απόφαση που ψήφισαν στο Γενικό Συμβούλιο της Τετάρτης 4 Μαρτίου:

 

«Αυτός ο νόμος αποτελεί την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας  ΟΕΝΓΕ και  Υπουργείου για το 2009».

 

Ουδόλως απασχόλησε ΠΑΣΚΕ και ΔΗΚΝΙ το γεγονός ότι και οι 19 Γενικές Συνελεύσεις Ενώσεων που έγιναν μέχρι στιγμής θεωρούν κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι το νομοθέτημα δεν μπορεί να εκληφθεί ως κλαδική σύμβαση. Είναι αδιάφορο για τους συνεταίρους ότι με την απόφασή τους αυτή το νοσοκομειακό κίνημα ξεγυμνώνεται από διαπραγματευτικά όπλα και μπαίνει στην ίδια κατηγορία αναξιοπιστίας με το Υπουργείο. Απάλειψαν από το κείμενό τους ακόμη και την ανάγκη να επισημανθεί προς την κυβέρνηση πως θα οδηγηθούμε σε κινητοποιήσεις και επισχέσεις εργασίας εάν δεν καταβληθούν σύντομα οι δεδουλευμένες εφημερίες.

 

——————————————–

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι πέρσι στις 3 Μαρτίου Τσούκαλος και Λαοπόδης συνεταιρίστηκαν και πάλι, εκδίδοντας απόφαση ότι δεν διεκδικούμε αύξηση Βασικών Μισθών, αλλά αρκούμεθα στο επίδομα εφημέρευσης και ήταν έτοιμοι να υπογράψουν σύμβαση με το Υπουργείο. Τότε οι αριστερές παρατάξεις κίνησαν διαδικασίες Εκτάκτου Συνεδρίου και απετράπη η απόπειρα να εκποιήσουν τις διεκδικήσεις μας έναντι πινακίου φακής. Τώρα, οι ίδιοι άνθρωποι που δεν συνεισέφεραν ούτε κατ΄ ελάχιστον στις μεγάλες κινητοποιήσεις αναλαμβάνουν και πάλι τον ίδιο άθλιο ρόλο.

 

* Τι υποστήριξαν οι άλλες παρατάξεις στο Γενικό Συμβούλιο.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο που κατέθεσε η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΑΕΓ) ως σχέδιο απόφασης του Γενικού Συμβουλίου και το οποίο αντικατοπτρίζει τη θέση της παράταξης στο ζήτημα της κλαδικής συμφωνίας.  

Μόλις λάβουμε το κείμενο της ΑΡΣΙ θα το αναρτήσουμε επίσης στην ίδια στήλη.  

 

Συναδελφικά

Δημήτρης Βαρνάβας