Πανάκριβα νοσοκομειακά σκευάσματα πωλούνται σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν στην αγορά
ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ
Παρτίδα κατασχεθέντων αναβολικών και ναρκωτικών που κυκλοφορούσαν παράνομα στην αγορά. Η ανεξέλεγκτη διάθεση σκευασμάτων από τα νοσοκομεία ενέχει σοβαρότατους κινδύνους
Ναρκωτικά και φάρμακα μεγάλης αξίας χορηγούνται από δημόσια νοσοκομεία στους πάσχοντες, απουσία φαρμακοποιού. Η έλλειψη αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Η πιθανότητα να χορηγηθεί λάθος φάρμακο σε ασθενή ή να κυκλοφορήσουν παράνομα στην αγορά φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία διατίθενται αποκλειστικά και μόνο από τα νοσοκομεία δεν μπορεί να αποκλειστεί. Και αυτό το τελευταίο διότι, τα νοσοκομειακά φάρμακα – ορισμένα από αυτά πανάκριβα – πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν στην αγορά.
Από έρευνα που έκαναν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) προκύπτει ότι σε αρκετά φαρμακεία νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας δεν υπάρχει φαρμακοποιός, ενώ τα περισσότερα από τα υπόλοιπα νοσοκομεία λειτουργούν με σημαντικές ελλείψεις. Δεν είναι λίγα εξάλλου τα φαρμακεία που έχουν μόνο έναν φαρμακοποιό και η θέση μένει ακάλυπτη κάθε φορά που ο υπεύθυνος φαρμακοποιός παίρνει άδεια.
Να σημειωθεί ότι τα νοσοκομειακά φαρμακεία εξυπηρετούν τους εσωτερικούς ασθενείς, όσους διαθέτουν βιβλιάρια απορίας, καθώς και τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων που πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Για παράδειγμα, από τα νοσοκομειακά φαρμακεία λαμβάνουν τα φάρμακά τους πολλοί καρκινοπαθείς ή πάσχοντες από AIDS. Υπάρχουν σκευάσματα τα οποία κοστίζουν 2.500 και 3.000 ευρώ ή και 500 ευρώ το κάθε κουτί (οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται περισσότερα από ένα). Μόνο το 2006 τα νοσοκομεία ξόδεψαν ένα δισεκατομμύριο ευρώ για φάρμακα.
«Πριν από πέντε μήνες παραιτήθηκε ο φαρμακοποιός μας. Ζητώ άλλον, αλλά ακόμη τίποτα…» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διοικητής του Νοσοκομείου της Αμαλιάδας κ. Γ. Βλάχος. Η θέση καλύπτεται με «δανεικό» φαρμακοποιό από το Νοσοκομείο του Πύργου μόνο μία ημέρα την εβδομάδα. Τι συμβαίνει τις υπόλοιπες μέρες; «Δεν εκτελούμε συνταγές» απαντά και συνεχίζει: «Οι ασθενείς πρέπει να μπαίνουν σε πρόγραμμα. Αυτό είναι εφικτό για τους χρόνιους πάσχοντες. Οι υπόλοιποι ή πρέπει να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο του Πύργου, που απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα, ή να περιμένουν να φθάσει η Δευτέρα…».
Ανάλογο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία της Σπάρτης, των Καλαβρύτων και της Καστοριάς.
«Είχαμε δύο φαρμακοποιούς οι οποίες παραιτήθηκαν πριν από λίγο καιρό» αναφέρει ο διοικητής του Νοσοκομείου της Σπάρτης κ. Χρ. Βιρβίλης. Το νοσοκομείο λειτουργεί με έναν βοηθό φαρμακοποιού, ενώ υπεύθυνοι έχουν οριστεί ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και ο προϊστάμενος του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.
Στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων υπάρχει μόνον ένας βοηθός φαρμακοποιού και κανένας στο Νοσοκομείο της Καστοριάς. «Η φαρμακοποιός μας απουσιάζει με άδεια και η βοηθός συνταξιοδοτήθηκε. Οι ανάγκες καλύπτονται από έναν γιατρό και μία νοσηλεύτρια» εξηγεί ο διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς κ. Γ. Παύλου.
Περίπου δέκα ημέρες χωρίς φαρμακοποιό έμεινε και το Νοσοκομείο «Αγία Ολγα». «Μόνιμο φαρμακοποιό εξακολουθούμε να μην έχουμε στο νοσοκομείο. Το φαρμακείο λειτουργεί με φαρμακοποιό από το “Παίδων Πεντέλης”» σημειώνει ο διοικητής κ. Β. Κανελλόπουλος. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Οι δύο φαρμακοποιοί υπέβαλαν την παραίτησή τους πριν από λίγες ημέρες. Για την κάλυψη των αναγκών έχει μεταβεί στο νοσοκομείο συνάδελφός τους από τη Λέρο.
Με συμβασιούχο φαρμακοποιό λειτουργεί το Νοσοκομείο της Βέροιας. «Ο φαρμακοποιός μας έχει οκτάμηνη σύμβαση και έχουμε ήδη ζητήσει να έρθει μόνιμος» διευκρινίζει ο διοικητής κ. Α. Γκαμπέσης.
Η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των νοσοκομειακών φαρμακοποιών οι οποίοι ζητούν επιμόνως να γίνουν προσλήψεις. «Η έλλειψη ή η απουσία φαρμακοποιού από τα νοσοκομεία δεν συντελεί μόνο στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων και ναρκωτικών. Είναι επικίνδυνη και για τη δημόσια υγεία» επισημαίνει η γενική γραμματέας της ΠΕΦΝΙ κυρία Ειρήνη Τσικαλάκη.
Πριν από έναν μήνα οι εκπρόσωποι της ΠΕΦΝΙ έστειλαν έγγραφο προς τον υπουργό Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλο με το οποίο ζητούν να ενεργήσει άμεσα «για την κάλυψη των κενών θέσεων με τρόπο αποτελεσματικό και όχι με λύσεις προσωρινές και αναποτελεσματικές (αποσπάσεις κ.λπ.)». Η έλλειψη φαρμακοποιών από τα νοσοκομεία είναι – όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦΝΙ – παράνομη και «ενέχει κινδύνους και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς αλλά και για τους εξωτερικούς ασθενείς,οι οποίοι προσέρχονται στα νοσοκομειακά φαρμακεία και λαμβάνουν φάρμακα από άτομα τα οποία ούτε τις απαιτούμενες γνώσεις διαθέτουνούτε την αρμοδιότητα εκ του νόμου έχουν».