Βαρύς πέλεκυς στα βαρέα και ανθυγιεινά

Εκτιμάται ότι από τη νέα λίστα σταδιακά θα «κοπούν» περίπου 500.000 εκ των 700.000 ασφαλισμένων

 
Ο «καταραμένος» φάκελος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) ανοίγει ξανά. Η υπουργός Απασχόλησης, κυρία Φάνη Πετραλιά, σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη, θα παραλάβει τις νέες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού από τον πρόεδρο της Επιτροπής Επαναξιολόγησης των ΒΑΕ, κ. Παναγιώτη Μπεχράκη. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η δραστική μείωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με κυβερνητικά στελέχη και συνδικαλιστές να εκτιμούν ότι από τη νέα λίστα θα «κοπούν» σταδιακά περίπου 500.000 από τους 700.000 ασφαλισμένους, χωρίς να αποκλείονται αυξήσεις ορίων ηλικίας από 7 έως 10 χρόνια.

Το θέμα των βαρέων είχε επιχειρηθεί να επιλυθεί στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος 3655 του 2008). Ωστόσο, υπό το βάρος των μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά το ζήτημα. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα έμπαινε στο συρτάρι.

Η πρώτη προσπάθεια αλλαγής των ΒΑΕ έγινε το 2002 από την κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την οποία προώθησε ο τότε υπουργός Εργασίας κ. Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με το «νόμο Ρέππα» (ν. 3029 του 2002) έπρεπε να συσταθεί Ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή επιστημονικών εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην Επιτροπή τοποθετήθηκε επικεφαλής ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης.Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια έληξε άδοξα. Το καλοκαίρι του 2004 ο πρόεδρος της Επιτροπής διεμήνυσε προς τον πρώην υπουργό Απασχόλησης, κ. Π. Παναγιωτόπουλο, ότι δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί το έργο.

Ετσι, το «καυτό» θέμα των ΒΑΕ παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες για να καταπιαστεί μαζί του ο επόμενος υπουργός Απασχόλησης, κ. Σ. Τσιτουρίδης. Ομως και αυτή η προσπάθεια βάλτωσε στο «έλος των δομημένων ομολόγων».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα, πέρυσι, μετά τις εθνικές εκλογές, στο πλαίσιο της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μια νέα Επιτροπή κλήθηκε να καταθέσει προτάσεις μέχρι το τέλος του 2007, αλλά «έπεσε» πάνω στην αντικατάσταση του πρώην υπουργού, κ. Β. Μαγγίνα, λόγω της διάστασης που έλαβε το θέμα με τους Ινδούς εργαζομένους στην εξοχική του κατοικία.

Με τη σειρά της η νέα υπουργός, κυρία Πετραλιά, έδωσε παράταση στο έργο της Επιτροπής μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2008. Ωστόσο, μπροστά στο κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων, το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να θέσει το ζήτημα «εκτός μεταρρύθμισης». Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πήρε νέα παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου.

Σήμερα, όλα δείχνουν ότι έφτασε η ώρα για να κάτσει η υπουργός στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Π. Μπεχράκη και να πάρει τις τελικές προτάσεις για τις αλλαγές στα ΒΑΕ. Αν και το περιεχόμενο τους παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των συνδικαλιστών, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι «εκτός της νέας λίστας θα μείνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, αφού η φύση πολλών επαγγελμάτων έχει αλλάξει ριζικά».

 

ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ ΝΑΣΟΣ