βελονισμός για τη διακοπή του καπνίσματος

Το 60%-80% όσων επέλεξαν το βελονισμό για τη διακοπή του καπνίσματος συνεχίζουν να μένουν άκαπνοι έως και τρεις μήνες μετά την θεραπεία. Ανακοινώσεις με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού 2009, που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Της Νικολέτας Μπούκα

Στο βελονισμό για τη διακοπή του καπνίσματος καταφεύγουν όλο και περισσότεροι Έλληνες. Πρόκειται για την πιο διαδεδομένη δράση της θεραπευτικής αυτής μεθόδου, ενώ το 60% – 80% όσων επέλεξαν το βελονισμό για τη διακοπή του καπνίσματος συνεχίζουν να μένουν άκαπνοι έως και τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Η εφαρμογή του βελονισμού γίνεται με αποστειρωμένες βελόνες μιας χρήσης, που δεν προκαλούν πόνο και κατανέμουν την ενέργεια που κυκλοφορεί στο σώμα, δημιουργώντας ισορροπία. Φυσικά, ενδείκνυται και για άλλες παθήσεις, όπως ψυχοσωματικές, νευρολογικές, ΩΡΛ, καρδιακές, πνευμονικές, δερματοπάθειες και ουρογεννητικές. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες ο παθολόγος – ογκολόγος του 424 ΓΣΝΕ δρ. Χαρίσιος Καρανικιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε με αφορμή το Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού 2009, που αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη. “Ο βελονισμός δεν αντιμάχεται την κλασική ιατρική επιστήμη ούτε καταργεί τις διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους που αυτή χρησιμοποιεί. Αποτελεί συμπληρωματική λύση και εφαρμόζεται παράλληλα με την κλασική ιατρική προς όφελος του ασθενή, ενώ δεν είναι αποτελεσματικός σε όλες τις παθήσεις”, τόνισε ο κ. Καρανικιώτης. Παράλληλα, ανέφερε ότι στην Ελλάδα οι τεχνικές βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού εφαρμόζονται σε 13 δημόσια νοσοκομεία, ενώ στη Θεσσαλονίκη εφαρμόζονται στα ιατρεία πόνου σε “Θεαγένειο” και “ΑΧΕΠΑ”.

Μάλιστα, το “ΑΧΕΠΑ” ήταν το πρώτο νοσοκομείο που εφάρμοσε τον βελονισμό, ενώ αντιμετωπίζονται έως και 40 άτομα την εβδομάδα. Το 1980 το υπουργείο Υγείας επέτρεψε την εφαρμογή βελονισμού αποκλειστικά σε γιατρούς που διαθέτουν εμπειρία κι έχουν εκπαιδευτεί στη βελονοθεραπεία. Με πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας θεωρείται παράβαση του νόμου η άσκηση του βελονισμού από άτομα που δεν διαθέτουν πτυχίο Ιατρικής σχολής ελληνικού ή ξένου αναγνωρισμένου πανεπιστημίου. “Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν εάν ο γιατρός δεν έχει εκπαιδευτεί είναι πολλοί, όπως λοιμώξεις και τρώση του πνεύμονα, οπότε οι πολίτες πρέπει να είναι πολύ προσεχτικοί στην επιλογή γιατρού για βελονισμό”, είπε ο κ. Καρανικιώτης.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα του βελονισμού στην αντιμετώπιση της χρόνιας οσφυαλγίας και της κεφαλαλγίας. Όπως είπε ο καθηγητής Αναισθησιολογίας ΑΠΘ Δημήτριος Βασιλάκος, υπάρχει μία πολυκεντρική γερμανική μελέτη με την ονομασία GERAC του 2007 για τη χρόνια οσφυαλγία. Στη μελέτη πήραν μέρος 1.162 ασθενείς, που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη ομάδα με 387 ασθενείς εφαρμόστηκε βελονισμός, στη δεύτερη με τον ίδιο αριθμό ασθενών εφαρμόστηκε ψευδής βελονισμός (δηλαδή εφαρμόστηκαν βελόνες σε τυχαία σημεία του δέρματος) και στην τρίτη ομάδα με 388 ασθενείς έγινε φαρμακοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και γυμναστική. Έπειτα από 6 μήνες η πρώτη ομάδα είχε πλήρη βελτίωση της χρόνιας οσφυαλγίας σε ποσοστό 47,6%, η δεύτερη ομάδα βελτίωση σε ποσοστό 44,2% και η τρίτη ομάδα βελτίωση σε ποσοστό μόλις 27,4%. Η δεύτερη μελέτη του 2009 έγινε από τον καθηγητή Linde του πανεπιστημίου του Μονάχου και αφορούσε 2.317 ασθενείς με κεφαλαλγία τάσης. Μετά από τρεις μήνες εφαρμογής, στα άτομα όπου έγινε βελονισμός, τα αποτελέσματα ήταν στατιστικά καλύτερα και ως προς την ένταση του πόνου και ως προς τις ημέρες εμφάνισης του πόνου συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.