«Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο.
Δραματική φαίνεται πώς είναι η κατάσταση στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο της Κρήτης, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν πρωτοφανείς ελλείψεις προσωπικού.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το νοσοκομείο βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση της τελευταίας 20ετις, λόγω της έλλειψης προσωπικού, και οδηγείται σε κατάρρευση το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του ιδρύματος. Η διοίκηση του Νοσοκομείου από την πλευρά της απαντά πως, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, έχει εξασφαλίσει την άμεση λειτουργική επάρκειά του.
Χθες, Πέμπτη, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, γιατροί και νοσηλευτές πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Νοσοκομείο, ενώ η Τριμελής Επιτροπή Γιατρών, με ανακοίνωσή της, περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις αποχωρήσεις προσωπικού, λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης.
Όπως αναφέρεται. «Όσοι συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται. Οι κακές έως και ανασφαλείς συνθήκες εργασίας για ασθενείς και προσωπικό είναι πλέον κανόνας. Η εντατικοποίηση και συσσωρευμένη κόπωση, καθώς και οι καθηλωμένοι μισθοί έχουν οδηγήσει σε κύμα παραιτήσεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού».
Μεταξύ άλλων, οι γιατροί κάνουν αναφορά στις παραιτήσεις της διευθύντριας του κέντρου αίματος, που οδήγησε στην υποβάθμιση της λειτουργίας του Ιατρείου Πήξης – μοναδικού στην Κρήτη, της διευθύντριας του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου Ηρακλείου, τριών χειρουργών της Χειρουργικής Κλινικής, δύο ακτινολόγων του τμήματος Υπερήχων, ενός ακτινολόγου από το τμήμα Αξονικού τομογράφου και του μοναδικού παιδονευρολόγου του Βενιζελείου.
«Το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του Νοσοκομείου βρίσκονται υπό κατάρρευση. Στη ΜΕΘ λειτουργούν 11 από τα 15 προβλεπόμενα κρεβάτια και λόγω υποστελέχωσης πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω.
Οι υπάρχοντες αναισθησιολόγοι φτάνουν να λειτουργήσουν μόνο τις 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες, ενώ ταυτόχρονα έχει κλείσει και το ιατρείο πόνου. Επιπλέον, λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων αναμένεται και άλλη μείωση χειρουργικών τραπεζιών» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, υπογραμμίζεται πως οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης της υγείας «έχουν οδηγήσει σε τεράστιες αναμονές στα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες εργασίας του υγειονομικού προσωπικού επιδεινώνονται συνεχώς με τον εξαναγκασμό του σε πρόσθετες βάρδιες και εφημερίες (παραβαίνοντας πολλές φορές τη νομιμότητα), σε μετακινήσεις και σε αναστολή αδειών (τη στιγμή που οφείλονται χιλιάδες ημέρες αδειών και ρεπό)».
Όπως υποστηρίζει η Τριμελής Επιτροπή, οι κενές οργανικές θέσεις ιατρών προσεγγίζουν τις 40, όμως προκηρύχτηκαν μόνο 12, πολλές εκ των οποίων θα βγουν άγονες, λόγω έλλειψης κινήτρων.
Τα προβλήματα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν περιορίζονται μόνο στο ιατρικό δυναμικό, καθώς η νοσηλευτική υπηρεσία ζητάει την προκήρυξη 85 νοσηλευτών – τώρα απαριθμούνται 35 λιγότεροι νοσηλευτές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022 λόγω λήξης συμβάσεων, παραιτήσεων, συνταξιοδοτήσεων.
Η απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου
Από την πλευρά της η διοίκηση του νοσοκομείου με ανακοίνωσή της δίνει διαφορετική εικόνα αναφορικά με τις κενές θέσεις και απαντά πως, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ, έχει εξασφαλίσει την άμεση λειτουργική επάρκειά του, και «η έλευση των νέων μονίμων ιατρών μέσω προκηρύξεων θα εμπεδώσει το κλίμα της αξιοπιστίας και στο μεσο-μακροπρόθεσμο μέλλον».
Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται πως στην δύσκολη μάχη κατά του κορονοϊού υπήρξαν παραιτήσεις ιατρικού προσωπικού, όμως, κατά το τέλος του 2019, οι υπηρετούντες γιατροί του Βενιζελείου Νοσοκομείου ήταν 144 με 56 κενές οργανικές θέσεις.
Σήμερα, σύμφωνα με τους διοικούντες, στο Νοσοκομείο υπηρετούν 162 γιατροί με 38 κενές θέσεις, από τις οποίες οι 16 έχουν προκηρυχθεί ήδη. Επιπρόσθετα, πρέπει να αναφερθεί και η ύπαρξη 31 Επικουρικών ιατρών, οι οποίοι καλύπτουν πολλά από τα υπάρχοντα κενά.
Επομένως οι κενές οργανικές θέσεις είναι μόλις 22, αν αφαιρεθούν οι θέσεις που βρίσκονται σε προκήρυξη.
Όσο αφορά το νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό, το 2019 οι κενές οργανικές θέσεις ήταν 107, ενώ σήμερα είναι 54.
«Το χρέος της Διοίκησης για κάλυψη των κενωμένων θέσεων υλοποιήθηκε με τη προκήρυξη θέσεων ιατρών για την Αιμοδοσία, το Παιδοψυχιατρικό τμήμα, το Χειρουργικό Τμήμα, το Ακτινολογικό, το Αναισθησιολογικό, την ΜΕΘ και πολλών άλλων Τμημάτων τα οποία κρίθηκαν ότι είχαν άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των στελεχιακών τους αναγκών», τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση της διοίκησης.
ΠΗΓΗ: HEALTSTAT.gr