ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Δύο νέοι άντρες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος». Σήμερα αναμένεται να λάβουν εξιτήριο, όμως δε θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, αλλά στον 7ο όροφο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου θα συνεχίσουν μαζί με τους 48 συμπατριώτες τους την απεργία πείνας, η οποία σήμερα διανύει την 23η ημέρα.
Ο 24χρονος Φετά και ο 28χρονος Αντεραχνάν λιποθύμησαν λόγω της κόπωσης και της αδυναμίας του οργανισμού τους το βράδυ της Δευτέρας, δεν παρουσιάζουν, όμως, άλλες επιπλοκές και έτσι είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν την απεργία πείνας. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους 48 Μαροκινούς που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους 238 απεργούς πείνας της Αθήνας.
Οι μετανάστες απεργοί πείνας λαμβάνουν εδώ και μέρες μόνο νερό, με λίγο αλάτι και ζάχαρη. Μοναδική τους παρηγοριά είναι η τηλεφωνική επικοινωνία με δικούς τους ανθρώπους, τα παιδιά και τις γυναίκες τους ορισμένοι, φίλους και γονείς οι άλλοι.
«Είναι αποφασισμένοι…»
«Ολοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν μέχρι τέλους. Δεν τους πτοεί η αδυναμία, δεν τους νοιάζει τι λένε, δε θα σταματήσουν αν δε δικαιωθούν», σημείωσε ο Γάνι, συνοδός των απεργών, μέλος του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
Πλέον, τις περισσότερες ώρες της ημέρας είναι ξαπλωμένοι, αφού αποφεύγουν τις μετακινήσεις, ακόμη και αυτές των λίγων μέτρων, προκειμένου να μη σπαταλούν από τη λιγοστή και πολύτιμη ενέργεια που τους έχει απομείνει. Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι γιατροί που τους παρακολουθούν, λόγω της αδυναμίας που τους έχει προκαλέσει η ασιτία, καθώς έχουν χάσει περίπου το 15% του βάρους του ο καθένας (10 – 15 κιλά), και λόγω της εξάντλησης, πολλοί εμφανίζουν πρόδρομα σημεία εξασθένισης, όπως αδυναμία έγερσης, ζάλη, ορθοστατική υπόταση, κράμπες και υπογλυκαιμία. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα συμπτώματα αυτά είναι αναμενόμενα για έναν υγιή οργανισμό μετά από 20 ημέρες σκληρής απεργίας πείνας, ενώ τα πιο σοβαρά προβλήματα στα νεφρά και άλλα όργανα των απεργών ενδέχεται να παρουσιαστούν μετά την 30ή ημέρα απεργίας.
Γιατροί, εκπρόσωποι φορέων και κινήσεων, ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει λύση στο θέμα, πριν να είναι αργά. «Οι απεργοί είναι καταβεβλημένοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίζουν την απεργία μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Πρέπει η κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία και ο κ. Ραγκούσης να πειστεί ότι τα δύσκολα έρχονται, και αν συμβεί κάτι ακραίο θα έχουμε απρόβλεπτες εξελίξεις, οπότε ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Την αλληλεγγύη του στους μετανάστες απεργούς πείνας εξέφρασε με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Εργασίας της Ισπανίας.
Σήμερα στις 7 το απόγευμα διοργανώνεται στο ΕΚΘ συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των απεργών πείνας και παρεμβάσεις από τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ν. Παρασκευόπουλο, τον αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κ. Τσιτσελίκη, και εκπροσώπους της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης.
Νωρίτερα, στις 10 το πρωί, μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στα γραφεία της αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, ενώ την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα διοργανώνεται διαδήλωση αλληλεγγύης στην Καμάρα.