Ογκοι μαστού μεγαλύτεροι από δύο εκατοστά δεν είναι απαραίτητο να έχουν κακή εξέλιξη, αφού η πρόγνωση του όγκου σχετίζεται με τη γονιδιακή υπόσταση του όγκου.
Ο προσδιορισμός της ποιότητας του όγκου και της εξέλιξής του, γίνεται πλέον με δύο εξετάσεις η Oncotype στην Ευρώπη και η Mamma print στις ΗΠΑ, οι οποίες αναλύοντας 21 γονίδια η πρώτη και 70 γονίδια η δεύτερη, χαρακτηρίζουν τον όγκο χαμηλής ή όχι κακοήθειας, με αποτέλεσμα η ασθενής να μπορέσει να αποφύγει ή όχι τη χημειοθεραπεία.
Στην ίδια λογική, μεταλλάξεις του γονιδίου Κ-ras στους όγκους του παχέως εντέρου, προσδιορίζουν τη θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ασθενής, αφού με τη χρήση ενός βιολογικού παράγοντα (ονομάζεται cetuximab) σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής κατά 32%.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), Δημ. Μπαφαλούκος με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικής Ογκολογίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 26-28 Μαρτίου.
Στο ίδιο συνέδριο θα παρουσιασθούν αποτελέσματα μελέτης για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με την οποία η χρήση εξεμεστάνης αμέσως μετά την επέμβαση στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, παρουσιάζει καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τη χρήση ταμοξιφαίνης στο διάστημα που δεν υπάρχουν μεταστάσεις.