Site icon www.ygeianet.gr

Βόλος: διώκονται 20 γιατροί για τις εφημερίες

Αντιδράσεις μετά την ποινική δίωξη κατά των 20 για τις εφημερίες
«Εξιλαστήρια θύματα οι γιατροί»

Συγκαλείται γενική συνέλευση της Τοπικής Ένωσης Νοσοκομειακών

Συναισθήματα απογοήτευσης και προβληματισμού επικρατούν στο «Αχιλλοπούλειο» μία ημέρα με την ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας κατά 20 γιατρών για το θέμα των εφημεριών. Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να δώσουν πανελλαδικές διαστάσεις στο θέμα, ενώ υποστηρίζουν πως το δίκιο είναι με το μέρος τους. Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών.

Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στο Νοσοκομείο Βόλου με αφορμή την ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απάτης σε βάρος του Δημοσίου που άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλλέας Ζήσης σε βάρος 20 γιατρών του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου.

Πρόκειται για γιατρούς οι οποίοι απουσίαζαν από το Νοσοκομείο, αν και εφημέρευαν, το βράδυ της 16ης Μαρτίου, όταν είχε γίνει η εισαγγελική έφοδος στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Ο Πρόεδρος της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας κ. Θεόφιλος Μερίδης τόνισε τα εξής: «Είναι μια διαδικασία που δεν περιμέναμε ότι θα προχωρούσε ο Εισαγγελέας. Οπωσδήποτε το δίκιο είναι με το μέρος μας. Γιατί το πρόβλημα των εφημεριών είναι τεράστιο και μας το έχουν επιβάλει από την αρχή λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όλες οι κυβερνήσεις στο ζήτημα των εφημεριών ακολουθούν τα ίδια μέτρα σταθμά και δεν το έχουν εκλογικεύσει. Έτσι προέκυψε και η ευρωπαϊκή οδηγία που έγινε Προεδρικό Διάταγμα, και επιχειρεί να ρυθμίσει το πρόβλημα που μας ταλανίζει».

Γιατροί σημειώνουν πως το θέμα των εφημεριών είναι πολυσύνθετο. Στα περιφερειακά κυρίως Νοσοκομεία που εφημερεύουν καθημερινά, γιατροί κάνουν μέχρι και δέκα εφημερίες το μήνα. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη γιατρών. Από κει και πέρα, όμως οι εφημερίες αποτελούν ένα σημαντικό βοήθημα, αφού οι μηνιαίοι μισθοί των γιατρών κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

«Πόσο εύκολο είναι ένας γιατρός να διαμένει δέκα ολόκληρα βράδια στο Νοσοκομείο και την επόμενη ημέρα να δουλεύει μέχρι το μεσημέρι; Λόγω ελλείψεων υποδομών, κάποιοι να θελήσουν να μεταβούν σπίτι τους για να αναπαυθούν ευρισκόμενοι πάντοτε σε επικοινωνία με το Νοσοκομείο για κάθε περιστατικό», τονίζουν.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μερίδης υπογραμμίζει με νόημα πως και στη νέα πτέρυγα δεν επαρκούν οι υποδομές για την ξεκούραση των γιατρών, όταν εφημερεύουν. Χαρακτηριστικά λέει πως «θα αναγκάζονται να χρησιμοποιούν κρεβάτια ασθενών για να ξεκουράζονται».

Θύματα οι γιατροί

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Λεωνίδας Μαυρογιάννης τονίζει τα εξής: «Είχαμε εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή μας με τη εισαγγελική δίωξη και πολύ περισσότερο με την ποινικοποίηση της υπόθεσης. Αντί να λύσουν οι αρμόδιοι τα προβλήματα που υπάρχουν με τις εφημερίες, βρίσκονται εξιλαστήρια θύματα γιατροί που εργάζονται. Όπως σε όλους είναι γνωστό δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Επίσης είναι γνωστό πως η πολιτεία δεν καλύπτει τις ανάγκες των γιατρών στην εφημερία. Που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές, ώστε, όταν εφημερεύει ένας γιατρός επί 32 συνεχείς ώρες, να έχει κάπου να ξεκουραστεί έστω για λίγο εντός πάντοτε του Νοσοκομείου. Προφανώς γιΆ αυτό το λόγο ο υπουργός Υγείας κ. Σούρλας το 1992 εξέδωσε τη σχετική οδηγία που επικύρωσε το Μάρτιο ο νυν υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψή του στο Νοσοκομείο Βόλου, αλλά όπως φαίνεται, όταν έφυγε από το Βόλο το ξέχασε και αυτός. Η ποινική δίωξη είναι μια σοβαρή εξέλιξη, ενώ θα το θέσω ως θέμα και στη συνέλευση του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου που γίνεται αύριο (σ.σ. σήμερα). Επίσης αποτυπώνεται η ομηρία των νοσοκομειακών γιατρών από την πλευρά της πολιτείας και αντί να γίνει μια προσπάθεια να επικυρωθεί η κοινοτική οδηγία με το 48ωρο εβδομαδιαίο εργασιακό ωράριο των ειδικευμένων γιατρών και το 58ωρο των ειδικευόμενων, ο υπουργός Υγείας παρατείνει την εφαρμογή του για έξι μήνες και άλλους έξι μήνες, οπότε πάμε μετά τις εκλογές».

Πάντως η νέα εξέλιξη με την ποινική δίωξη κατά 20 γιατρών, πιθανότατα θα αποτελέσει αιτία για έναρξη νέων συζητήσεων για τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας.

Η τοπική ένωση νοσοκομειακών γιατρών θα γνωστοποιήσει το γεγονός στην ομοσπονδία, ενώ τοπικά την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα γενική συνέλευση για την εκτίμηση της κατάστασης. Το θέμα λοιπόν θα λάβει ευρύτερες διαστάσεις, και το ερώτημα είναι, αν θα έχουμε ξανά νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως η ποινική δίωξη κατά των γιατρών πιέσει το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην εφαρμογή του νέου εβδομαδιαίου εργασιακού ωραρίου των ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών χωρίς τη μείωση των αποδοχών τους συμπεριλαμβανομένου και τα χρήματα από τις εφημερίες.

Το σίγουρο είναι πως χθες στο Νοσοκομείο Βόλου επικρατούσε έντονο κλίμα απογοήτευσης και προβληματισμού, αφού οι γιατροί θεωρούν τους εαυτούς θύματα μιας κατάστασης που είναι ευθύνη των κυβερνώντων τόσα χρόνια.

Exit mobile version