Με απεργία απαντούν οι νοσοκομειακοί γιατροί στο πολυνομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, ζητώντας την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με τους ιατρικούς αλλά και άλλους κοινωνικούς φορείς.
Την Πέμπτη, οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κρεμάσουν τις ιατρικές μπλούζες συμμετέχοντας στην πανιατρική απεργία, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους «στην μεθοδολογία της κυβέρνησης που αποσκοπεί για οικονομικούς και μόνο λόγους να αποδομήσει ολόκληρο το Ε.Σ.Υ».
«Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας αποτελεί ολοσχερώς απαράδεκτη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός οφείλουν πρώτα να αποσύρουν και κατόπιν να συζητήσουν με τους ιατρικούς φορείς στη βάση της διασφάλισης της υγείας των πολιτών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα σοβαρά υπόψη την επαγγελματική και εργασιακή αξιοπρέπεια των λειτουργών της υγείας, που το νομοσχέδιο καταπατά βάναυσα», αναφέρει η Ένωση ιατρών νοσοκομείου και κέντρων υγείας νομού Μαγνησίας.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε κινητοποιήσεις με την αρχή να γίνεται την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Συνέχεια θα δοθεί με 48ωρη πανιατρική κινητοποίηση τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή με πανιατρικό συλλαλητήριο και συναυλία στο Σύνταγμα.
«Δεν δεχόμαστε να εκβιάζονται αποφάσεις και νόμοι για την υγεία υπό τις επιταγές του μνημονίου που συνομολόγησε η κυβέρνηση με την τρόικα ερήμην μας.
Ο ιατρικός κόσμος υπερθεματίζει στην ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το νομοσχέδιο όμως δεν υπηρετεί την εξυγίανση στις προμήθειες αλλά την παραπέρα μονοπώληση τους και την ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και τραστ τραπεζών προμηθευτών», επισημαίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Ο ιατρικός κόσμος ζητά οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με αναπτυγμένες δομές που θα προάγουν την απασχόληση των γιατρών και θα αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες που παρέχονται σε όσους ζουν και εργάζονται στη χώρα, χωρίς να πληρώνουν την ώρα της ανάγκης. Οι μετατροπές που φέρνει στην επιφάνεια το σχέδιο συγχώνευσης των υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ούτε στο ΕΣΥ τους εντάσσουν, ούτε σε κάποιο ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Απλά, όπως αναφέρουν οι γιατροί, δημιουργούν ένα νέο ΝΠΔΔ που θα αποκτά πόρους μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, την εκφύλιση του δημόσιου τομέα υγείας-πρόνοιας, την επιβολή επαχθών εργασιακών σχέσεων και την έμμεση ή άμεση επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας.
Αίτημα αποτελεί και η θεσμοθέτηση κλαδικής συλλογικής σύμβασης που θα προστατεύει όλους τους μισθωτούς γιατρούς στη σύναψη συμβάσεων με τους μεγάλους εργοδότες καθώς και συλλογική σύμβαση με τον ΟΠΑΔ και τους άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Νέος εμπαιγμός με τις εφημερίες
Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για περικοπή των πρόσθετων εφημεριών αποτελεί για τους νοσοκομειακούς γιατρούς «άθλιο εμπαιγμό, και μνημείο εγκληματικής αδιαφορίας για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, ειδικά στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Περιφέρειας». Με την επιβολή του 9% σαν ανώτερου ορίου αποζημίωσης ανά Υγειονομική Περιφέρεια για τις πρόσθετες εφημερίες, το σύνολο των αναγκαίων επιπρόσθετων εφημεριών που έχουν πραγματοποιηθεί μετά την 1η Δεκεμβρίου είναι στον αέρα αφού η πληρωμή τους είναι αδύνατη ενώ πολλά τμήματα του νοσοκομείου Βόλου αλλά και τα μονίμως υποστελεχωμένα Κ. Υ. δεν θα μπορούν να εφημερεύουν με ασφάλεια όλο το μήνα, αφού η πρόσφατη απόφαση απαγορεύει την πληρωμή εφημεριών για την πλήρη κάλυψη του κάθε μήνα.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η «υπουργική απόφαση για τις εφημερίες και η επιβολή της αναλογίας 5 προς 1 για τις προσλήψεις και στην υγεία, σε συνδυασμό με τις τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά, θα οδηγήσουν πολλά νοσοκομεία σε οριστική κατάρρευση».
Σε ότι αφορά την «ολοήμερη λειτουργία» του Αχιλλοπούλειου, οι γιατροί επισημαίνουν ότι αποτελεί στην ουσία συνέχεια του καθεστώτος λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές αλλά και οι εξευτελιστικά χαμηλές αμοιβές στους απασχολούμενους με αυτά, καθιστά αδύνατη την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.
«Όχι» στο εισιτήριο των 5 ευρώ
«Παράνομη και παράτυπη» χαρακτηρίζουν την επιβολή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα επείγοντα περιστατικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί. Αίτημα προς την διοίκηση του Αχιλλοπούλειου αποτελεί να σταματήσει η επιβολή του εισιτηρίου αλλά και να επιστραφούν τα ποσά, που έως σήμερα έχουν εισπραχθεί, στους δικαιούχους.
Οι γιατροί του Αχιλλοπούλειου, όπως άλλωστε και κάθε γιατρός ενταγμένος στη φιλοσοφία ενός Δημόσιου και Εθνικού Συστήματος Υγείας, ουδέποτε ζήτησαν ή απαίτησαν αντάλλαγμα για την εξέταση του πολίτη και φυσικά ούτε θα το πράξουν στο μέλλον, επισημαίνουν.