Βόρεια Ελλάδα: “Πάγωσαν” τα νοσοκομεία

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα ονόματα των νέων διοικητών που θα στελεχώσουν τα περίπου 150 νοσοκομεία της χώρας, ωστόσο η καθυστέρηση διορισμού έχει «παγώσει» πολλές δραστηριότητες.

Οι νυν διοικήσεις δραστηριοποιούνται κυρίως σε θέματα καθημερινής διαχείρισης από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε το υπουργείο Υγείας ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών των συλλογικών οργάνων και δόθηκε εντολή προς κάθε υπηρεσιακό παράγοντα να υπογράφει μόνον αποφάσεις που αφορούν «εξαιρετικά επείγοντα» θέματα σχετικά με την απρόσκοπτη καθημερινή λειτουργία των μονάδων υγείας.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν «παγώσει» έργα σε νοσηλευτικά ιδρύματα και αναρίθμητες υποθέσεις να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. «Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου μας, διότι η καθυστέρηση διορισμών έχει ως συνέπεια να καθυστερούν κρίσεις και προσλήψεις και να δημιουργούνται προβλήματα σε κλινικές. Δεδομένου ότι οι ελλείψεις προσωπικού είναι μεγάλες, όσο δεν ενισχύεται το προσωπικό, τόσο κινδυνεύουν ακόμη και με κλείσιμο κλινικές, όπως η Ψυχιατρική. Τραγική είναι η κατάσταση και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί και προσλήψεις δε γίνονται», ανέφερε στον «Α» ο εκπρόσωπος των γιατρών στο δ. σ. του νοσοκομείου Γιαννιτσών, Αμπετ Αλατζάτζ.

Οι «παρενέργειες» των καθυστερήσεων

Οι καθυστερήσεις έχουν οδηγήσει και σε άλλα… οξύμωρα: κλινικές στελεχώνονται με περισσότερους επικουρικούς γιατρούς από όσους προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Επιπλέον, μονάδες απειλούνται με λουκέτο, αφού στις ελλείψεις προστίθενται παραιτήσεις προσωπικού, ενώ αλαλούμ προκαλείται με τα προγράμματα εφημεριών, καθώς συχνά άλλα εκδίδουν οι διοικητές και άλλα τα διοικητικά συμβούλια!

Οπως επισημαίνουν γιατροί, σε αρκετές νοσηλευτικές μονάδες παρατείνονται ληγμένες συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και εταιρίες υπηρεσιών καθαρισμού, φύλαξης κ.λπ. Η πρακτική αυτή, τονίζουν οι εργαζόμενοι, δε συμβαδίζει με τους κανόνες υγιούς ανταγωνισμού, ενώ μπορεί να επιφέρει και κατασπατάληση χρημάτων, αφού δε γίνονται διαγωνισμοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστο Παπαστεργίου, «τα προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας που παρατηρούνται σε ορισμένα νοσοκομεία αφορούν κυρίως θέματα προμήθειας υλικών και προσλήψεων. Εχουν ‘παγώσει’ αρκετές θέσεις προσωπικού, ενώ σταμάτησαν οι κρίσεις και οι υπογραφές συμβάσεων, γεγονός που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργεί δυσλειτουργίες». Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε νοσοκομεία της περιφέρειας, που «αιμορραγούν» λόγω ελλείψεων ακόμη και σε βασικές ειδικότητες.

«Τα δ. σ. λειτουργούν πλέον για επείγοντα ζητήματα, τα οποία όμως αποτελούν το… 90% των θεμάτων στα νοσοκομεία. Οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ συνεχίζονται και περιμένουμε να οριστούν τα νέα μέλη των συμβουλίων κρίσεων ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού», τόνισε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης. Στο Ιπποκράτειο, σύμφωνα με το διοικητή Παναγιώτη Παντελιάδη, οι καθυστερήσεις στην προμήθεια υλικών αποδίδονται στην τυπικότητα όσον αφορά την τήρηση των διαδικασιών. Πάντως, η βασική δραστηριότητα στην οποία έχουν επιδοθεί τελευταία οι διοικήσεις των μεγάλων κυρίως νοσοκομείων αφορά την αποπληρωμή των χρεών προς τις προμηθεύτριες εταιρίες μετά την αποδέσμευση του 1,2 δισ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία για την πρώτη καταβολή οφειλών.

«Στο μικροσκόπιο» τα βιογραφικά

Σχετικά με τους νέους διοικητές, χιλιάδες αιτήσεις δήλωσης ενδιαφέροντος υποβλήθηκαν από ενδιαφερομένους στο διαδίκτυο στο πλαίσιο της «ανοιχτής διακυβέρνησης» και εξετάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα βιογραφικά που έχουν κατατεθεί «ξεσκονίζουν» οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, ώστε να εντοπιστούν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΥ. Στο στρατόπεδο των νυν διοικητών ελάχιστοι θεωρούν πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους -ακόμη και αν έχουν επιδείξει έργο-, καθώς διορίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.