Με την εξέταση του δικαστικού επιμελητή, Κωνσταντίνου Κωνσταντάκου, που εκτίμησε την αξία τού «Ερρίκος Ντυνάν» ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, ενώ για την υπόθεση κατέθεσε και ο πρώην υπουργός και γ.γ. Διαφάνειας, Γιώργος Σούρλας, που περιορίστηκε να μιλήσει για τη διαφθορά στην Υγεία. Όσον αφορά το «Ντυνάν», απέφυγε να αποδώσει επί της ουσίας ευθύνη.
Κατά την κατάθεσή του ο κ. Κωνσταντάκος -που ανέλαβε να αποτιμήσει τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του «Ντυνάν» πριν τον πλειστηριασμό που οδήγησε το νοσοκομείο στην αγκαλιά της θυγατρικής της τράπεζας Πειραιώς έναντι ευτελούς τιμήματος- υποστήριξε πως τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή το σύνολο του ιατρικού εξοπλισμού, εκτιμήθηκε από εταιρία που συνεργαζόταν με την Πειραιώς(!)
Πιο συγκεκριμένα, είπε πως επικοινώνησε με τη νομική σύμβουλο του «Ερρίκος Ντυνάν», Βασιλική Βουτσιώτη, επειδή εκείνος δεν είχε την απαιτούμενη επάρκεια για να προβεί σε αξιολόγηση του ιατρικού εξοπλισμού και εκείνη τού απάντησε πως θα επικοινωνήσει με εταιρία ανάλογου σκοπού για να προβεί σε σχετική τιμολόγηση.
Δηλαδή, η Πειραιώς… κέρναγε και έπινε αφού ο δικαστικός επιμελητής απευθύνθηκε στον ίδιο τον επισπεύδοντα της διαδικασίας του πλειστηριασμού, με το τελικό τίμημα να ωφελεί εν τέλει την θυγατρική της τράπεζας, ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε.
Οι ερωτήσεις των εξεταστών προς τον Κ. Κωνσταντάκο περιστράφηκαν γύρω από τη μέθοδο προσδιορισμού της αξίας, ιδιαίτερα των «αΰλων» περιουσιακών στοιχείων (φήμη, πελατεία, απαιτήσεις, σήμα, άδειες λειτουργίας και άδεια ίδρυσης κ.λπ.), για την αποτίμηση των οποίων ο μάρτυρας παραδέχθηκε ότι δεν συμβουλεύθηκε ειδικό εμπειρογνώμονα ούτε εκτιμητική.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Αντώνης Μπαλωμενάκης, με ιδιότητα του εξεταστή, έθεσε μία ερώτηση που αφορούσε σχετικά «με την υποχρέωση να γίνει εκτίμηση τής υπό πλειστηριασμό περιουσίας (ακίνητης και άυλης) με βάση τα ευρωπαϊκά εκτιμητικά πρότυπα και όχι αυθαίρετα από τον δικαστικό επιμελητή και τον υπάλληλο του πλειστηριασμού».
Επισήμανε στον δικαστικό επιμελητή, επικαλούμενος τη διάταξη του άρθρου 39, Ν1041/1980 ότι «καθότι φιλανθρωπικό ίδρυμα, η περιουσία του Ντυνάν θα έπρεπε να είχε εκτιμηθεί υποχρεωτικά από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών».
«Δεν υπήρχε άλλος ενδιαφερόμενος…»
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάκος απάντησε ότι «το Ερρίκος Ντυνάν βγήκε στον πλειστηριασμό ως νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου» και υποστήριξε ότι «η Ημιθέα δεν αγόρασε φτηνά το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς δεν έδειξε κανένας άλλος ενδιαφέρον να το αγοράσει και ως εκ τούτου δεν ανέβηκε η τιμή στη διαδικασία του πλειστηριασμού».
Υποστήριξε επίσης όσον αφορά την εκτίμηση της περιουσίας, ο Κ. Κωνσταντάκος υποστήριξε «τα ακίνητα εκτιμήθηκαν βάσει της αντικειμενικής αξίας» και «στα άυλα η εκτίμηση ακολουθήθηκε βάσει των ενέχυρων που υπήρχαν».
Μεταξύ άλλων, ο δικαστικός επιμελητής ρωτήθηκε από μέλη της επιτροπής αν «είχε έλθει σε επαφή με κάποιοι πολιτικό πρόσωπο ή συμβούλους υπουργών».
Ο Κ. Κωνσταντάκος αρνήθηκε πολιτική παρέμβαση, λέγοντας ότι «ουδέποτε κανείς τον ενόχλησε».
Επίσης, όταν ρωτήθηκε τον βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Βλάχο «αν η αξία του Ερρίκος Ντυνάν θα ήταν η ίδια, αν το νοσοκομείο είχε κλείσει προηγουμένως», ο κ. Κωνσταντάκος απήντησε θετικά.
«Φταίνε οι διοικήσεις, αλλά…»
Ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σούρλας, στην τοποθέτησή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, μίλησε γενικά για το θέμα της διαφθοράς σε πολλούς τομείς της δημόσιας διοίκησης, κάτι που όπως είπε τον έχει απασχολήσει σε όλη την διάρκεια της πολιτικής του θητείας.
Μάλιστα αν και όπως είπε «δεν παραγνωρίζει» την εντιμότητα του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι «η προσπάθεια κατά της διαφθοράς δεν πάει καλά. Η διαφθορά και η διαπλοκή καλπάζει και κάτι άλλο πρέπει να γίνει».
Όσον αφορά το θέμα του «Ερρίκος Ντυνάν», ο Γιώργος Σούρλας δήλωσε ότι πεποίθησή του, όταν δημιουργήθηκε το «Ντυνάν», ότι έπρεπε να γίνουν και άλλα νοσοκομεία που να δουλεύουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.
Όπως είπε, ως υπουργός Υγείας τότε είχε εισηγηθεί και έγινε δεκτό, στη Βουλή, «τα ιδρύματα να επιδοτούνται από το Δημόσιο όταν το κόστος νοσηλείας είναι χαμηλότερο από το μισό του κρατικού για μπορούμε να περιστείλουμε τις δαπάνες».
Όταν ρωτήθηκε «για το ποιοι φταίνε για το Ερρίκος Ντυνάν», ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «αυτό είναι έργο της Επιτροπής να το βρει, αλλά κυρίως έργο της επιτροπής δεν είναι να βρει μόνο τους ενόχους, αλλά να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά και να μην ξαναγίνουν σε κανένα τομέα».
Όπως είπε, «την κύρια ευθύνη τη φέρουν οι διοικήσεις», ωστόσο «θα ήταν πολύ επιπόλαιο από μέρους του να αποφανθεί αν φταίνε οι μεν ή οι δε καθώς αυτό είναι κύριο μέλημα της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία κάνει καλά της δουλειά της».