ΒΟΥΛΗ: Ποιος «βάφτισε» τη νέα γρίπη πανδημία;

 

Να ζητήσει επιστημονικά δεδομένα κάλεσε την υπουργό Υγείας ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ κ. Ηλ. Μόσιαλος

Να ζητήσει τα επιστημονικά δεδομένα και τις εκθέσεις βάσει των οποίων κηρύχθηκε η πανδημία για τη νέα γρίπη, κάλεσε την υπουργό Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλουο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στη London School of Εconomics κ. Ηλ. Μόσιαλος. Μετά την επαναξιολόγηση των παραγγελιών των συνιστώμενων εμβολίων και τη διακοπή παραλαβής μέρους τους, αφού είχε διασφαλιστεί το απαραίτητο εθνικό απόθεμα, και ακολούθως την καταγγελία των συμβάσεων που είχε υπογράψει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας (η οποία επέφερε την εξοικονόμηση ποσού 80 εκατ. ευρώ), σύμφωνα και με τις συστάσεις των αρμοδίων επιστημονικών φορέων, ο κ. Μόσιαλος προέτρεψε χθες στη Βουλή την κυρία Ξενογιαννακοπούλου να ζητήσει τα σχετικά στοιχεία με βάση τα οποία οι αρμόδιοι φορείς (εκτελεστική επιτροπή του ΠΟΥ κ.ά.) κατέληξαν στα συμπεράσματά τους για την κήρυξη πανδημίας, «έτσι ώστε κάποια στιγμή να ανοίξει η συζήτηση αυτή και να γίνει με νηφάλιο τρόπο, καθώς είμαστε μια χώρα όπου υπάρχουν πολλά σενάρια συνωμοσίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον ο βουλευτής Επικρατείας του ΠαΣοΚ ζήτησε την υλοποίηση «εδώ και τώρα» των εξαγγελιών της κυβέρνησης για το φάρμακο, επισημαίνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση θα συνεχιστεί η αύξηση των δαπανών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την επίτευξη των στόχων του Προγράμματος Σταθερότητας. Κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από την υπουργό Υγείας σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της αρμοδιότητάς της, ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι «χρειάζεται να προχωρήσουμε άμεσα (στις εξαγγελθείσες αλλαγές) και να μην περιμένουμε ως τον Μάιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση». Κατά τον κ. Μόσιαλο, «πρέπει να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσειςστις τιμές και άμεσα να δοθούν εγκύκλιοι στους γιατρούςγια αυτοσυγκράτηση», αφού, όπως διευκρίνισε, η δαπάνη για το φάρμακο αυξήθηκε στα τρία μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΠΑΔ από 1,1 δισ. ευρώ το 2000 σε 4,1 δισ. ευρώ το 2009. Οπως εξήγησε, «αν συνεχιστείμε τους ίδιους ρυθμούς, θα πάμε εφέτος στα 4,9 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι δεν πιάνουμετους στόχους του ΠρογράμματοςΣταθερότητας και Ανάπτυξης».

Α ναφερθείς εξάλλου στον τομέα των προμηθειών ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι, αν δεν λυθεί το θέμα της ενιαίας χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας, τότε θα υπάρχει πολυδιάσπαση και έτσι οι προμηθευτές των υπηρεσιών «θα έχουν καλύτερη πληροφόρηση από αυτούς που πληρώνουν». Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε την αξιοποίηση των υποδομών του Συστήματος Υγείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν νοείται να έχουμε μαγνητικούς-αξονικούς τομογράφους, τεράστια εργαστήρια και υποδομέςσε μεγάλα νοσοκομεία, τα οποία να μην αξιοποιούνται, και να πηγαίνει ο κόσμος σε ιδιωτικά εργαστήρια και ιδιωτικές κλινικές και να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ». Ζήτησε να εξευρεθεί μια μορφή αξιοποίησης είτε με επιπλέον προσωπικό είτε με κίνητρα στο υπάρχον προσωπικό. Επίσης, πρότεινε τη σύσταση Παρατηρητηρίου Τιμών, ώστε να συλλέγονται οι τιμές των φαρμάκων και να συγκρίνονται με τις τιμές δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών σε «ακριβές χώρες», πρόταση που έκανε αποδεκτή η υπουργός.

«Εφαρμόσαμε τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας»

Το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας Γρίπης εφήρμοσε τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε η πρόεδρος του συμβουλίου κυρία ΕλένηΓιαμαρέλλου, σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν χθες στη Βουλή. Οπως διευκρίνισε, η πανδημία, έτσι όπως ορίζεται από τον ΠΟΥ, δεν έχει σχέση με τη σοβαρότητα των περιστατικών αλλά με τη γεωγραφική τους έκταση. «Ο ιός της νέας γρίπης έφθασε σε όλες τις ηπείρους. Οταν ξεκινά μια πανδημία, δεν ξέρεις πώς θα εξελιχθεί. Αυτά δεν μπορείς να τα προβλέψεις. Αλίμονο αν η πολιτεία δεν έπαιρνε μέτρα. Για παράδειγμα, η γρίπη του 1918 την πρώτη χρονιά είχε ηπιότερημορφή. Τη δεύτερη χρονιά επέστρεψε δριμύτερη σκοτώνονταςπολύ κόσμο» τόνισε.

Πάντως στις αρχές του νέου έτους βουλευτές από 11 χώρεςμέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισαν την πανδημία ως «το μεγαλύτερο ιατρικό σκάνδαλο της εκατονταετίας». Ο επικεφαλής της ομάδας των αγανακτισμένων ευρωβουλευτών, γερμανός επιδημιολόγος κ. Βόλφγκανγκ Βόνταργκ και οι συνάδελφοί του στο οξύτατο κείμενό τους προς το συμβούλιο, με το οποίο ζητούσαν την άμεση σύσταση μιας διερευνητικής επιτροπής για το θέμα, είχαν καταγγείλει ότι οι εταιρείες τοποθέτησαν «δικούς τους ανθρώπους»σε θέσεις-«κλειδιά» στον ΠΟΥ και σε άλλους οργανισμούς και «επηρέασαν» με χρήματα και άλλα μέσα κορυφαίους επιστήμονες ώστε να τους πάρουν με το μέρος τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες κηρύχθηκε η πανδημία της νέας γρίπης.

Την ίδια στιγμή, η μία χώρα μετά την άλλη ακυρώνουν τις παραγγελίες εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τη νέα γρίπη. Στην Ελλάδα η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλουπροσπαθεί να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της παραγγελίας των πανδημικών εμβολίων.

Τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες να ακυρωθεί η παραγγελία περίπου 12,3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων ώστε να εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ζητούν από φαρμακευτική εταιρεία να επιστρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο περίπου 10 εκατ. ευρώ, ποσό που είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με την παραγγελία 3 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου.

Το προϊόν όμως τελικώς δεν ενεκρίθη από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.