Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα χθες στη Βουλή η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών του ΕΣΥ.
Του Ι. Σηγρεπά
Ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου, απαντώντας στις συνεχιζόμενες επικριτικές αναφορές των βουλευτών της αντιπολίτευσης για καθήλωση των μισθών των γιατρών, είπε πως “μπορεί να διαφωνεί κανείς με το ύψος των βασικών μισθών που δίνονται με το νομοσχέδιο αυτό, αλλά δεν μπορεί κανείς να μιλάει για καθήλωση των μισθών όταν για δέκα με δεκαπέντε χρόνια υπήρχε αυτή η μισθολογική πολιτική που ακολουθήθηκε εις βάρος των γιατρών και αυτό δεν μπορεί να κάνει πως το ξεχνάει το ΠΑΣΟΚ”.
Στην κριτική περί μείωσης των δαπανών στον τομέα της υγείας ο κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε πως αυτό δεν είναι αληθές και πως η έκθεση του καθηγητή κ. Κυριόπουλου, που έγινε με βάση τα απολογιστικά στοιχεία, έδειξε ότι μόνο το 2008 υπήρξε αύξηση δαπανών πάνω από 63% από αυτά που διέθεταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υφυπουργός Υγείας και βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος σημείωσε πως το θέμα “δεν είναι το τι δαπανάμε αλλά το πώς διαχειριζόμαστε αυτούς τους πόρους”. Ο γαλάζιος “αντάρτης” επανέλαβε, όπως και στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την αντίθεσή του στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου για το πολυδιευθυντικό δικαίωμα, τονίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στη συλλογική κλαδική σύμβαση. Δεν είμαι αντίθετος είπε με το πολυδιευθυντικό σύστημα όμως θα πρέπει να μπουν κριτήρια, αξιολόγηση και διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα για τις προαγωγές των γιατρών. Επίσης ζήτησε να προστεθεί διάταξη, με την οποία θα επιτρέπονται και οι εφημερίες στους πανεπιστημιακούς γιατρούς.
Για να μην υπάρχουν παρερμηνείες ο κ. Γιαννόπουλος έσπευσε να αποσαφηνίσει ότι σε περίπτωση που τεθεί θέμα ονομαστικής ψηφοφορίας από την αντιπολίτευση θα ψηφίσει το νομοσχέδιο παρά τις διαφωνίες του.
Η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος των βουλευτών να τοποθετηθούν, αποφασίσθηκε να συνεχιστεί και την Τρίτη το απόγευμα.
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ 8.000 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Ταλαιπωρία περίμενε και χθες τους ασθενείς που θέλησαν να εξυπηρετηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης συμμετείχαν στην απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά.
Όπως τόνισε στη “Μ” ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου, η συμμετοχή έφτασε το 75%, ενώ εκτιμάται ότι ακυρώθηκαν συνολικά 8.000-10.000 προγραμματισμένα ραντεβού και χειρουργεία.
Μάλιστα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από τα γραφεία των δύο ΥΠΕ στην Αριστοτέλους και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τους εξηγήσουν το λόγο των κινητοποιήσεών τους.