ΒΟΥΛΗ: Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων για θέματα υγείας

p>Πρώτη είναι η με αριθμό 330/25-1-2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Φραγκίσκου Παρασύρη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, την επαναλειτουργία της καρδιοχειρουργικής κλινικής κ.λπ..

Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Παρασύρη έχει ως εξής:

«Το μείζον ζήτημα της δυσλειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου που αναδεικνύεται καθημερινά μέσω δημοσιευμάτων του συνόλου των τοπικών Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, οδήγησε την παρούσα διοίκηση του Νοσοκομείου να παραδεχθεί –εμμέσως πλην σαφώς- την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο και να ζητήσει την άμεση παρέμβαση με οιονδήποτε τρόπο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δυστυχώς η Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου δεν λειτουργεί και δεν πρόκειται να λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον, λόγω της μη κάλυψης της θέσης Διευθυντή της Μονάδας με μέλος Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού –όπως τουλάχιστον δήλωσε προσφάτως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης- έχουν προκαλέσει την έντονη οργή των πολιτών.

Η ταλαιπωρία ωστόσο των ασθενών που έχουν ανάγκη από καρδιοχειρουργική επέμβαση και αναγκάζονται να προσφεύγουν μέχρι σήμερα σε καρδιοχειρουργικά κέντρα κυρίως των Αθηνών, θα μπορούσε να τερματιστεί εάν προκηρυχθεί και καλυφθεί θέση Επιμελητή Α για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ώστε το εν λόγω τμήμα να τεθεί σε επαναλειτουργία, ανεξαρτήτως των προθέσεων της Ιατρικής Σχολής.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Πώς και πότε προτίθεται να παρέμβει ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου;

2. Αν προτίθεται να διενεργήσει προκήρυξη για την κάλυψη της θέσης Επιμελητή Α για την Καρδιοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου;»

Στην ερώτηση του κυρίου Παρασύρη θα απαντήσει η Υπουργός κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, είναι αλήθεια ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου χρειάζεται να υπάρξει αναβάθμιση της λειτουργίας του, στήριξη και φυσικά πλήρης ομαλοποίηση της λειτουργίας του απ’ όλα τα θλιβερά γεγονότα που έχετε και εσείς και όλοι οι συνάδελφοι Βουλευτές Ηρακλείου αναδείξει. Όπως γνωρίζετε εμείς από την πλευρά μας έχουμε ήδη εδώ και αρκετές εβδομάδες ζητήσει και από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να κάνουν μία πλήρη διερεύνηση των γεγονότων και με βάση και τα πορίσματα που θα έχουμε θα μπορέσουμε να αναλάβουμε και περαιτέρω πρωτοβουλίες.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τα ειδικότερα θέματα που θίγετε με την επίκαιρη ερώτησή σας, ο οργανισμός του Νοσοκομείου είναι οργανισμός εικοσαετίας. Δεν ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή επαρκώς στις ανάγκες ενός μεγάλου πανεπιστημιακού νοσοκομείου που νομίζω ότι όλοι μας αναγνωρίζουμε ότι είναι ένα κόσμημα για την Κρήτη και πρέπει να στηριχθεί για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό και με τον πανεπιστημιακό του χαρακτήρα, αλλά βέβαια και σε όφελος των πολιτών της Κρήτης. Γι’ αυτόν τον λόγο εμείς από την πλευρά μας εξετάζουμε τώρα τον οργανισμό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να τον τροποποιήσουμε, ώστε να ανταποκριθεί περισσότερο στις σημερινές ανάγκες.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αυτές οι ελλείψεις οι οποίες δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της Κλινικής Καρδιάς και Θώρακος, που και εσείς προηγουμένως έχετε αναφέρει με την επίκαιρη ερώτησή σας. Θέλω να γνωρίζετε βέβαια ότι η κάλυψη της θέσης του επιστημονικού υπευθύνου της Κλινικής είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, λόγω του πανεπιστημιακού του χαρακτήρα. Βέβαια σήμερα εκκρεμεί –και αυτή τη στιγμή εμείς θέλουμε να προωθήσουμε- το αίτημα για τη σύσταση επιπλέον δύο θέσεων ειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ που πιστεύουμε ότι θα στηρίξει τη λειτουργία.

Όσον αφορά τη θέση του ιατρού ΕΑ Χειρουργικής Θώρακος, σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις υπηρεσίες μας καθώς ήταν πριν αναλάβουμε εμείς στο Υπουργείο, είχε προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός πριν από δύο χρόνια, όπου δυστυχώς ο μοναδικός υποψήφιος δεν απεδέχθη τον διορισμό του.

Σε κάθε περίπτωση εγώ θέλω να σας ενημερώσω ότι θέλοντας να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή τη λειτουργία της Κλινικής, ήδη στις 19 Ιανουαρίου –δηλαδή, πριν από λίγες ημέρες- διαβιβάσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι συναρμόδιο, όταν είναι να συσταθεί θέση, το αίτημα για θέση Επιμελητή Α Χειρουργικής Θώρακος για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου, όπως επίσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία κρίσεως μια θέση ιατρού ΕΒ Χειρουργικής Θώρακος.

Χωρίς να σημαίνει ότι με αυτά τα δύο ζητήματα λύνονται όλα τα προβλήματα, θεωρούμε ότι με την προώθησή τους θα συμβάλλουμε τουλάχιστον μεταβατικά στο να στηριχθεί η λειτουργία της Κλινικής μέσα σε μία συνολική προσπάθεια για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Παρασύρης.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Ευχαριστώ και εσάς κυρία Υπουργέ για τις προσπάθειες που κάνετε για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και σας συγχαίρω για τα αντανακλαστικά σας με την υπογραφή σας στις 19 Ιανουαρίου και την πολιτική σας βούληση που επιδείξατε σε ένα τόσο κρίσιμο και ευαίσθητο ζήτημα, που αφορά στην επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής και στην άμεση τοποθέτηση του Επιμελητή Α. Μία ουσιαστική παρέμβαση για την απρόσκοπτη λειτουργία της στο μέλλον.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που με τη δική σας παρέμβαση, δίνετε λύσεις στις πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σε αντίθεση με τους προκατόχους σας, που ενώ δεσμεύθηκαν για την άμεση επίλυση του ζητήματος και του προβλήματος, σπατάλησαν πολύτιμα χρόνια σε μία, όπως εξελίχθηκε, υπόθεση φαρσοκωμωδίας για όλο το λαό της Κρήτης. Μιλάω, βέβαια, για την υπόθεση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.

Ωστόσο, το ζήτημα της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής είναι μια μικρογραφία του μείζονος προβλήματος -όπως περιγράφετε κι εσείς- της γενικής δυσλειτουργίας που έχει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, μιας δυσλειτουργίας που, όπως σας έχω γνωστοποιήσει, εδράζεται σε ατέλειες και σε κενά που έχει το θεσμικό πλαίσιο των πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Αυτό οδήγησε – όπως περιγράφεται και στην επίκαιρη ερώτηση- την παρούσα διοίκηση , μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, να παραδεχθεί, εμμέσως πλην σαφώς, την αδυναμία της ν’ αντιμετωπίσει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Νοσοκομείο.

Με ιδιαίτερη χαρά οφείλω να πω ότι σας άκουσα και χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων να μας ενημερώνετε ότι βρίσκεται στις άμεσες προθέσεις σας -και σε σας και της Κυβέρνησης- ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για τις δαπάνες στο χώρο της υγείας. Είμαι σίγουρος ότι μέσα σ’ αυτό το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται κι ένας διαφορετικός τρόπος λειτουργίας που αφορά το πλαίσιο των πανεπιστημιακών νοσοκομείων. Και αναφέρομαι ειδικότερα σε κάποια σημεία που πρέπει να προσέξετε. Και αφορά τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων που, όπως γνωρίζετε, οι περισσότεροι ασθενείς τεχνητά οδηγούνται σε αυτά, τις προμήθειες σε αναλώσιμα, σε φάρμακα κι αντιδραστήρια, καθώς και το νομικό καθεστώς -κι αυτό είναι ένα αντικείμενο διαβούλευσης με το Υπουργείο Παιδείας- που διέπει τη λειτουργία των ερευνητικών εργαστηρίων και των ιατρικών πράξεων, κατά παράβαση του νόμου, που διενεργούνται εκτός των νοσοκομείων, αλλά υπό τη σκέπη της Ιατρικής Σχολής και με έξοδα, όμως, του νοσοκομείου.

Όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριληφθούν σ’ ένα διαφορετικό θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.

Κυρία Υπουργέ, η άμεση ανάγκη θεσμοθέτησης του πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και εν προκειμένω του ΠΑΓΝΗ, καταδεικνύεται από την επέμβαση του εισαγγελέα Ηρακλείου, με αφορμή πλήθος δημοσιευμάτων για σκάνδαλα και παρατυπίες στη λειτουργία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα σειρά θεσμικών, διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται η εικόνα του Νοσοκομείου, του Πανεπιστημίου και της Ιατρικής Σχολής.

Θα πρέπει να θωρακίσουμε το χώρο της υγείας και να μη δίνουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παρακάμπτει τη διαφάνεια και τη νομιμότητα, εκμεταλλευόμενος τις θεσμικές ατέλειες και τα παραθυράκια για ίδιο οικονομικό και ακαδημαϊκό όφελος.

Και αναφέρομαι δυστυχώς -και τονίζω το «δυστυχώς» – σε μέλη Δ.Ε.Π. της Ιατρικής Σχολής που αξιοποιούν την επιστημονική τους αναγνώριση και την κοινωνική τους καταξίωση για να στήσουν φέουδα με το περίβλημα της ερευνητικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μέλη Δ.Ε.Π. -και το ξαναλέω, «δυστυχώς» – που αξιοποιούν τις ικανότητές τους για ν’ ανοίγουν πόρτες και να κλείνουν στόματα.

Αυτά που αποκαλύπτονται αυτή την περίοδο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν είναι άγνωστα στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ο τεράστιος τζίρος της υγείας από τα «φακελάκια» και τ’ αναλώσιμα στα νοσοκομεία μέχρι τις ιατρικές πατέντες, τα επιστημονικά συνέδρια και τις χορηγίες των φαρμακευτικών εταιρειών έχει οδηγήσει σε σχέσεις εξάρτησης και εκβιασμού πολλά μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος της Ιατρικής Σχολής. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Όλα αυτά και υπό το βάρος της δημοσιογραφικής αποκάλυψης, οδήγησαν για λόγους ευθιξίας και ευθύνης, αλλά και συναίσθησης του έργου του, στην ευθύνη για παραίτηση τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, με αφορμή τα κακώς κείμενα στη Ιατρική Σχολή.

Κυρία Υπουργέ, απέναντι σε όλα αυτά θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης από τη νέα πολιτική ηγεσία κι είμαι βέβαιος ότι εσείς θα επιδιώξετε να ταυτιστείτε με μία τέτοια προσπάθεια, να σταματήσουν όλα αυτά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο χρόνος σας έχει τελειώσει. Ολοκληρώστε, παρακαλώ.

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ: Αποτελεί επιτακτική ανάγκη σήμερα ένα θεσμικά κατοχυρωμένο πλαίσιο λειτουργίας πανεπιστημιακών νοσοκομείων και για τις δαπάνες, σε συνδυασμό με την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας στην αιχμή του δόρατος για την καταπολέμηση των χρόνιων παθογενειών που έχουν αναπτυχθεί.

Κλείνοντας, θέτω υπόψη σας την άμεση ανάγκη διορισμού τόσο της νέας διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όσο και της Υ.ΠΕ. Κρήτης, έστω και κατ’ εξαίρεση, διότι οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Έχουμε ακόμη και παραιτήσεις, χθες βράδυ, του Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής, αλλά και του Υποδιοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ώστε να ομαλοποιηθεί άμεσα η λειτουργία του Νοσοκομείου και να εμπεδωθεί επιτέλους το αίσθημα ασφάλειας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να ολοκληρώσετε, γιατί και οι τεχνικοί λόγοι έχουν εκλείψει.

Κυρία Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ήθελα, κατ’ αρχάς, να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι είναι στις προτεραιότητές μας, πέραν της γενικής κυβερνητικής δέσμευσης να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες, παθογένειες που και εσείς αναφέρατε, οι οποίες, δυστυχώς, αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς επί κατά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είχαμε στην ουσία μια παντελή έλλειψη ελέγχου, εποπτείας και βέβαια, μια συνειδητή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.

Από την πλευρά μας, λοιπόν, πέραν της παρέμβασης του εισαγγελέα -που, όπως γνωρίζετε, η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη- εμείς αμέσως, μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας όλες αυτές οι καταγγελίες, κάναμε μια εμπεριστατωμένη έρευνα από την πλευρά του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας με δύο στόχους: Πρώτος στόχος, φυσικά να εντοπιστούν και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που υπάρχουν, αλλά και ένας δεύτερος στόχος, που και εσείς αναφέρατε, γιατί αυτός είναι και ο δεύτερος λόγος, η δεύτερη αποστολή του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, να μας δώσουν πορίσματα, βάσει των οποίων να κινήσουμε διαδικασίες, ώστε να μην έχουμε τέτοια εκφυλιστικά φαινόμενα στο μέλλον και να πάρουμε και εκεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Άρα, λοιπόν και στις δύο αυτές κατευθύνσεις κινούμαστε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, λοιπόν, ότι εμείς θέλουμε να στηρίξουμε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και σαφώς θα επιταχύνουμε και τον ορισμό διοίκησης, γιατί είναι αλήθεια ότι μια νέα διοίκηση θα έχει ως πρώτη αποστολή να μπορέσει να στηρίξει τη λειτουργία και να εγγυηθεί πάνω απ’ όλα ότι θα λειτουργεί το Πανεπιστήμιο με κανόνες.

Άρα, κλείνοντας, θέλω να πω ότι αυτό εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια που κάνει σήμερα η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με σαφή εντολή του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου. Διότι για τη δική μας Κυβέρνηση η υγεία είναι πραγματικά στην καρδιά της προσπάθειάς μας για ένα ισχυρό, δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ, κυρία Υπουργέ.

 

Θα συζητηθεί η με αριθμό 331/25.1.2010 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Θεόδωρου Παραστατίδη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών για τη λειτουργία της Νέας Πτέρυγας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς κ.λπ.

Η ερώτηση του κ. Παραστατίδη έχει ως εξής:

«Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς στεγάζεται σε ενοικιαζόμενο χώρο ακριβώς έξω από την είσοδο του Ιδρύματος. Σε καθημερινή βάση καλείται να εξυπηρετεί τα τακτικά, αλλά και τα έκτακτα περιστατικά του Νοσοκομείου Κιλκίς.

Διαθέτει μόνο οκτώ θέσεις, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πασχόντων του Νομού μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στη Μονάδα εξυπηρετούνται τριάντα οκτώ άτομα, με τη λίστα αναμονής να αριθμεί περί τα τριάντα άτομα, ενώ πάνω από εξήντα είναι εκείνοι που μετακινούνται σε νοσοκομεία –δημόσια και ιδιωτικά- διπλανών νομών για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

Και το κτήριο όμως που φιλοξενείται η Μονάδα, σύμφωνα με το Σύλλογο Νεφροπαθών Νομού Κιλκίς, κρίνεται ακατάλληλο και ανεπαρκές, κυρίως λόγω της έλλειψης χώρων, αλλά και του αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από μικρόβια που παρουσιάζει, εξαιτίας του συνωστισμού πολλών ατόμων στην ίδια και ιδιαίτερα στενή αίθουσα που πραγματοποιούνται οι αιμοκαθάρσεις.

Συν τοις άλλοις, η Μονάδα λειτουργεί σε ημερήσια βάση με δύο και τρεις βάρδιες, ανάλογα με τις ανάγκες, οι οποίες καλύπτονται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το αυξημένο αίσθημα ευθύνης των δύο γιατρών –το Νοσοκομείο Κιλκίς έχει προκηρύξει θέση για ιατρό νεφρολόγο- αλλά και των δεκατριών νοσηλευτριών, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε άδεια εγκυμοσύνης.

Μόνη ελπίδα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νεφροπαθών, που η ζωή τους εξαρτάται κυριολεκτικά από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, είναι η μετεγκατάσταση της τελευταίας στη νέα Γ’ Πτέρυγα του Νοσοκομείου, όπου εκεί μάλιστα προβλέπεται αύξηση των θέσεων από οκτώ σε δώδεκα.

Η καθυστέρηση της μη παράδοσης του κτιρίου από την ανάδοχο εταιρεία –μετά από πολλές παρατάσεις- παρόλο που είναι σχεδόν έτοιμο (απομένουν η αποκατάσταση κάποιων κακοτεχνιών, καθώς και οι δοκιμές στο δίκτυο υποδομών ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός λειτουργίας τους), βάζει τους νεφροπαθείς σε μια νέα κατάσταση αναμονής και ταλαιπωρίας.

Επ’ αυτού του ζητήματος υπήρξαν και υπάρχουν και σήμερα, παρά πολλά έντονα δημοσιεύματα διαμαρτυρίας των ενδιαφερομένων, στον τοπικό τύπο του νομού μας.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι εργασίες που απομένουν για την ολοκλήρωση της Νέας Πτέρυγας, ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι θέσεις για τους νεφροπαθείς του νομού Κιλκίς και να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι ασθενείς;

Πως σκοπεύετε να ενισχύσετε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προκειμένου να επιτευχθεί η εύρυθμη και σωστή λειτουργία της Μονάδας;»

Στην ερώτηση του κ. Παραστατίδη θα απαντήσει η Υπουργός κυρία Ξενογιαννακοπούλου.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον αγαπητό συνάδελφο ότι παρακολουθούμε στενά το θέμα προκειμένου να ενισχυθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και επιτέλους να ολοκληρωθούν οι εργασίες όσον αφορά τη νέα πτέρυγα.

Όσον αφορά τη στελέχωση της Μονάδας, που όπως και εσείς λέτε, είναι κρίσιμη για την εξυπηρέτηση των νεφροπαθών, πρέπει να ξέρετε ότι πριν από τις εκλογές υπήρξε μια προσπάθεια για αλλαγή του οργανισμού, να προβλεφθούν περισσότερες θέσεις και τότε, στην προηγούμενη Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών δεν συναίνεση.

Άρα, εμείς από την πλευρά μας έχουμε ξανά πιάσει αυτή την προσπάθεια προκειμένου να δούμε και το θέμα του οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση με το σημερινό οργανισμό προβλέπονται τρεις θέσεις ειδικευμένων νεφρολόγων, από τις οποίες δύο είναι καλυμμένες. Ήδη με την έγκριση που έχουμε από την περασμένη χρονιά, θα προχωρήσει η προκήρυξη για την τρίτη κενή θέση ιατρού ΕΣΥ για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και είναι κάτι που θα το επισπεύσουμε για να πληρωθεί αυτή η θέση.

Όσον αφορά δε το νοσηλευτικό προσωπικό, στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε και ξέρετε ότι έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από προκηρύξεις, θα φροντίσουμε να υπάρξει και εκεί γρήγορα η κάλυψη.

Ειδικότερα για το θέμα των έργων, ενώ από τον Ιούλιο τυπικά είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τις τεχνητές υπηρεσίες, υπήρξαν δυστυχώς πάρα πολλές κακοτεχνίες και προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο κιόλας υπήρξε η κίνηση προς τον ανάδοχο να μπορέσει να ολοκληρώσει τάχιστα όλες αυτές τις εργασίες που οφείλει σύμφωνα με τη σύμβαση –υπήρξε αυτή η πρόσκληση- και μάλιστα του δόθηκε και προθεσμία προκειμένου να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες που έχουμε, από τα τέλη Δεκεμβρίου η ανάδοχος κοινοπραξία έχει ξεκινήσει και εκτελεί αυτές τις εργασίες και το χρονοδιάγραμμα που ζητήσαμε να μας δοθεί από τις υπηρεσίες, είναι ότι με τη συνέχεια αυτών των εργασιών θα υπάρξει περαίωση εντός του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε συνάδελφε, ότι θα παρακολουθήσουμε στενά το θέμα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στη συνέχεια με τη στήριξη της στελέχωσης να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βαρβάρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Παραστατίδης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό πραγματικά για το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε. Κι αυτό φαίνεται από την απάντηση την οποία πήραμε σήμερα.

Κυρία Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας. Αναγνωρίζουμε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνετε ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξυγιανθεί το σύστημα Υγείας σχετικά κυρίως με τις δαπάνες που βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Επίσης γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το πάρτι που έχει στηθεί σε όλους τους τομείς της υγείας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τρομακτικά ελλείμματα. Βέβαια καλείστε εσείς σήμερα ως ηγεσία του Υπουργείου να δώσετε λύσεις σε μια περίοδο έντονα οικονομικής κρίσης. Την πρόθεση της πολιτικής του Υπουργείου σας νομίζω πως την εκφράσατε με τον καλύτερο τρόπο σε συνέντευξή σας πρόσφατα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Πιστεύω στις ικανότητές σας. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος πως η προσπάθειά σας αυτή ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα που δίνετε μεγάλη σημασία στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά από την υπονόμευση και την πλήρη εξαθλίωση που είχαμε της δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια.

Έρχομαι στην ερώτηση που κατέθεσα. Όπως επεσήμανα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νομό Κιλκίς πραγματικά στεγάζεται σε ένα ενοικιαζόμενο χώρο έξω από το προαύλιο του νοσοκομείου, σε κτήριο το οποίο χαρακτηρίζουν απαράδεκτο και επικίνδυνο οι ίδιοι οι νεφροπαθείς, που βέβαια υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Εκτός αυτού η Μονάδα λειτουργεί με δύο βάρδιες σε ημερήσια βάση, κατά περίπτωση με τρεις, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το αυξημένο αίσθημα του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η μονάδα έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να εξυπηρετεί τριάντα οκτώ άτομα με μία λίστα αναμονής που αριθμεί περί τα τριάντα άτομα, ενώ πάνω από εξήντα άτομα είναι εκείνα που μετακινούνται σε διάφορα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, διπλανών νομών για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση. Αντιλαμβάνεστε πως η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Η λύση που προτείνεται είναι η άμεση μετεγκατάσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου Κιλκίς. Έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια -δεν είναι τον Ιούλιο- η κατασκευή της και δυστυχώς δεν παραδόθηκε ακόμη, για τον λόγο τον οποίο γνωρίζετε.

Η μετεγκατάσταση της Μονάδας με παράλληλη ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, θα δώσει τη λύση ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθούν όλοι οι νεφροπαθείς του Νομού Κιλκίς. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μόνο δύο γιατροί.

Γι’ αυτό κυρία Υπουργέ, θέλω να ενσκήψετε στο πρόβλημα καθ’ ότι γνωρίζω την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που δείχνετε για τα κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Όσον αφορά δε το νοσηλευτικό προσωπικό, στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε και ξέρετε ότι έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από προκηρύξεις, θα φροντίσουμε να υπάρξει και εκεί γρήγορα η κάλυψη.

Ειδικότερα για το θέμα των έργων, ενώ από τον Ιούλιο τυπικά είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε από τις τεχνητές υπηρεσίες, υπήρξαν δυστυχώς πάρα πολλές κακοτεχνίες και προβλήματα. Γι’ αυτό το λόγο κιόλας υπήρξε η κίνηση προς τον ανάδοχο να μπορέσει να ολοκληρώσει τάχιστα όλες αυτές τις εργασίες που οφείλει σύμφωνα με τη σύμβαση –υπήρξε αυτή η πρόσκληση- και μάλιστα του δόθηκε και προθεσμία προκειμένου να ανταποκριθεί.

Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες που έχουμε, από τα τέλη Δεκεμβρίου η ανάδοχος κοινοπραξία έχει ξεκινήσει και εκτελεί αυτές τις εργασίες και το χρονοδιάγραμμα που ζητήσαμε να μας δοθεί από τις υπηρεσίες, είναι ότι με τη συνέχεια αυτών των εργασιών θα υπάρξει περαίωση εντός του Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριε συνάδελφε, ότι θα παρακολουθήσουμε στενά το θέμα προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στη συνέχεια με τη στήριξη της στελέχωσης να μπορέσει επιτέλους να λειτουργήσει.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βαρβάρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.

Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Παραστατίδης.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κυρία Υπουργό πραγματικά για το άμεσο ενδιαφέρον που έδειξε. Κι αυτό φαίνεται από την απάντηση την οποία πήραμε σήμερα.

Κυρία Υπουργέ, γνωρίζετε πολύ καλά την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας. Αναγνωρίζουμε την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνετε ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξυγιανθεί το σύστημα Υγείας σχετικά κυρίως με τις δαπάνες που βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Επίσης γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά το πάρτι που έχει στηθεί σε όλους τους τομείς της υγείας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τρομακτικά ελλείμματα. Βέβαια καλείστε εσείς σήμερα ως ηγεσία του Υπουργείου να δώσετε λύσεις σε μια περίοδο έντονα οικονομικής κρίσης. Την πρόθεση της πολιτικής του Υπουργείου σας νομίζω πως την εκφράσατε με τον καλύτερο τρόπο σε συνέντευξή σας πρόσφατα στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Πιστεύω στις ικανότητές σας. Γι’ αυτό είμαι σίγουρος πως η προσπάθειά σας αυτή ως ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα φέρει και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Βέβαια χαίρομαι ιδιαίτερα που δίνετε μεγάλη σημασία στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά από την υπονόμευση και την πλήρη εξαθλίωση που είχαμε της δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια.

Έρχομαι στην ερώτηση που κατέθεσα. Όπως επεσήμανα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Νομό Κιλκίς πραγματικά στεγάζεται σε ένα ενοικιαζόμενο χώρο έξω από το προαύλιο του νοσοκομείου, σε κτήριο το οποίο χαρακτηρίζουν απαράδεκτο και επικίνδυνο οι ίδιοι οι νεφροπαθείς, που βέβαια υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Εκτός αυτού η Μονάδα λειτουργεί με δύο βάρδιες σε ημερήσια βάση, κατά περίπτωση με τρεις, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και το αυξημένο αίσθημα του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η μονάδα έχει τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να εξυπηρετεί τριάντα οκτώ άτομα με μία λίστα αναμονής που αριθμεί περί τα τριάντα άτομα, ενώ πάνω από εξήντα άτομα είναι εκείνα που μετακινούνται σε διάφορα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, διπλανών νομών για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση. Αντιλαμβάνεστε πως η ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Η λύση που προτείνεται είναι η άμεση μετεγκατάσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στη Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου Κιλκίς. Έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια -δεν είναι τον Ιούλιο- η κατασκευή της και δυστυχώς δεν παραδόθηκε ακόμη, για τον λόγο τον οποίο γνωρίζετε.

Η μετεγκατάσταση της Μονάδας με παράλληλη ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, θα δώσει τη λύση ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθούν όλοι οι νεφροπαθείς του Νομού Κιλκίς. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μόνο δύο γιατροί.

Γι’ αυτό κυρία Υπουργέ, θέλω να ενσκήψετε στο πρόβλημα καθ’ ότι γνωρίζω την ευαισθησία και το ενδιαφέρον που δείχνετε για τα κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Να επισημάνω, ότι το θέμα αυτό έλαβε μεγάλες διαστάσεις στο Νομό δια μέσω του τύπου καθότι συζητήθηκε και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, δια του λόγου το αληθές υπάρχουν εδώ οι εφημερίδες οι τοπικές, οι οποίες το αναφέρουν σε πρωτοσέλιδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου) : Έχετε τελειώσει κύριε συνάδελφε. Παρακαλώ ολοκληρώστε, δεν είναι δυνατόν. Μιλάτε τέσσερα λεπτά σας παρακαλώ.

ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ: Κυρία Υπουργέ, θα σας παρακαλούσα να παρέμβετε άμεσα ώστε να παραδοθεί η τρίτη πτέρυγα του νοσοκομείου Κιλκίς διότι το όφελος το οποίο θα προκύψει θα είναι διπλό. Εκτός του ότι θα εξυπηρετήσει τη μονάδα νεφρού, θα αποσυμφορήσει ένα σημαντικό μέρος του παλαιού νοσοκομείου με τη μεταφορά ορισμένων τμημάτων στη νέα πτέρυγα.

Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστώ πολύ.

Έχετε το λόγο κυρία Υπουργέ.

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ( Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε.

Αγαπητέ συνάδελφε, θέλω καταρχάς να σας πω -και το τονίσατε και εσείς- ότι παραλάβαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο κόκκινο.

Νοσοκομεία βυθισμένα στα χρέη, σε ένα διαπιστωμένο χρέος που διαμορφώθηκε από το 2005 μέχρι το 2009 στα 6.2 δισεκατομμύρια ευρώ. Και πιστεύω ότι όλοι μας εδώ αισθανθήκαμε οργή και αγανάκτηση όταν ο Υφυπουργός, που παρίσταται εδώ, ο κ. Σαχινίδης, ανέφερε χθες για τη σκανδαλώδη διαγραφή του προστίμου των 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί με το χρέος των νοσοκομείων, που καλούμαστε εμείς τώρα, μέσα σε τέσσερις μήνες να αντιμετωπίσουμε.

Αυτή είναι η κατάσταση. Αυτήν την κατάσταση προσπαθούμε συνεχώς, όπως και εσείς με τις διαπιστώσεις σας, σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίσουμε. Και είδατε ότι έχουμε σαφή θέληση, βούληση αλλά και εντολή από τον Πρωθυπουργό το Γιώργο Παπανδρέου, την υγεία, να μπορέσουμε να την αναβαθμίσουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σας διαβεβαιώσω -και το είδατε ήδη- ότι ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα με τη νέα πτέρυγα, δώσαμε εντολή και μάλιστα υπήρξε και σαφής εντολή προς τον ανάδοχο ότι θα είχε επιπτώσεις αν δεν πήγαινε γρήγορα και τώρα θα παρακολουθήσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου επιτέλους να ολοκληρωθούν εργασίες, να αντιμετωπιστούν οι κακοτεχνίες και τα προβλήματα και να υπάρξει η λειτουργία της νέας πτέρυγας.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι θα δούμε και τη σωστή λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού και φυσικά και με την αναγκαία στελέχωση, γιατί όπως και εσείς είπατε, είναι πραγματικά τραγικό, ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα να μην μπορεί ο κόσμος που, τόσο έχει ανάγκη να εξυπηρετείται, να αναγκάζεται να μετακινείται χιλιόμετρα προκειμένου οι νεφροπαθείς να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Και εγώ σας ευχαριστώ.