«Βούλιαξε» η Ελλάδα στην ανταγωνιστικότητα

Μομφή στα οικονομικά πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή αποδίδει έκθεση-καταπέλτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βάσει της οποίας η Ελλάδα αποτελεί τον τελευταίο… τροχό της αμάξης σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας τόσο εντός των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια η χώρα υποχώρησε κατά 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, αποδεικνύοντας έτσι ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, παρά είπε πολλά και υποσχέθηκε ακόμη περισσότερα.

 

Επίσης, και λόγω της αδυναμίας προσαρμογής στις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, η χώρα κατρακύλησε φέτος στον δείκτη ανταγωνιστικότητας (στον οποίο μετέχουν 133 κράτη) κατά τέσσερα σκαλοπάτια, στην 71η θέση.

Διεθνής Εκθεση
Σύμφωνα με τη Διεθνή Εκθεση Ανταγωνιστικότητας 2009-2010 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 71η θέση ανάμεσα σε 133 κράτη, ενώ πέρυσι βρισκόταν στην 67η. Μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 25η, ενώ χειρότερη επίδοση εμφανίζουν μονάχα η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο την ξεπερνούν σε επίδοση χώρες όπως η Αίγυπτος, η Κολομβία, το Καζακστάν και το Μαυροβούνιο! Υψηλότερα στην κατάταξη βρίσκεται και η ανταγωνίστρια Τουρκία, που φέτος είναι 61η, βελτιώνοντας κατά δύο θέσεις την παρουσία της στον κατάλογο.

Από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων της έκθεσης προκύπτει ότι η ελληνική «αχίλλειος πτέρνα» είναι η μακροοικονομική σταθερότητα (103η θέση).

Αυτή η κάκιστη επίδοση αντανακλά το τεράστιο πρόβλημα που εμφανίζουν τα δημοσιονομικά της χώρας, όχι μόνο φέτος αλλά σε βάθος χρόνου, ακυρώνοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η επιδείνωσή τους ισχύει για την περίοδο από το 2008 και μετά και οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση.

Ακόμα χειρότερη, ωστόσο, είναι η επίδοση της Ελλάδας στην κατηγορία της αποδοτικότητας της αγοράς εργασίας, όπου η χώρα καταλαμβάνει την 116η θέση επί συνόλου 133 χωρών!

Με άλλα λόγια, οι Ελληνες μπορεί να δουλεύουν τόσο ώστε να παράγουν το 27ο υψηλότερο ΑΕΠ στον κόσμο (με βάση και τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ), αλλά ο κόπος τους πιάνει ελάχιστο τόπο, καθώς έχει αποδοτικότητα αντίστοιχη των χειρότερων οικονομιών του τρίτου κόσμου!

«Φρένο» στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας βάζουν η γραφειοκρατία, η ανελαστική αγορά εργασίας, η διαφθορά, η φορολογία, η ασταθής πολιτική και η δυσκολία χρηματοδότησης σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια.

Δυσμενής, εξάλλου, παραμένει η κατάταξή της στην καινοτομία (65η), στη λειτουργία των επιχειρήσεων (66η), στην αποδοτικότητα της αγοράς αγαθών (75η), στην ανάπτυξη της χρηματαγοράς (83η) και στην τεχνολογική ετοιμότητα (53η).

Κάπως καλύτερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το πλασάρισμά της στις υποδομές (47η), στο μέγεθος της αγοράς (34η), στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση (43η), καθώς επίσης στην υγεία και στη βασική εκπαίδευση (41η).

Πρώτη η Ελβετία
Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται η Ελβετία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να χάνουν φέτος την πρωτοκαθεδρία τους και να υποχωρούν στη δεύτερη θέση.

Αιτία, όπως τονίζεται στην έκθεση, ήταν το γεγονός πως η οικονομία της Ελβετίας παρουσίασε σε γενικές γραμμές σταθερή πορεία σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου υπήρξε σαφής εξασθένηση σε αρκετούς κλάδους.

Στην τρίτη θέση ανέβηκε η Σιγκαπούρη, από την πέμπτη που είχε καταλάβει πέρυσι, και η πεντάδα συμπληρώνεται με τη Σουηδία και τη Δανία. Ακολουθούν Φινλανδία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδάς και Ολλανδία.

Η Κίνα κατατάχθηκε 29η, η Ινδία 49η και η Βραζιλία 56η. Και οι τρεις βελτίωσαν τη θέση τους, σε αντίθεση με τη Ρωσία που έχασε δώδεκα θέσεις (63η) λόγω της μεγάλης επιρροής που ασκεί η κυβέρνηση στην οικονομία.

Κατερίνα Κοσμά 
kosma@pegasus.gr