«Βουλιάζει» η κορωνίδα «Γ.Ν. Παπαγεωργίου»

Της Γιωτας Μυρτσιωτη

«Τρίτο δρόμο» στη δημόσια υγεία αποκαλούν το νοσοκομείο «Γ.Ν. Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη λόγω της ιδιόρρυθμης λειτουργίας του. Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ και εποπτευόμενο από το υπουργείο Υγείας. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, το σύστημα μηχανογράφησης μοναδικό σε δημόσιο νοσοκομείο, το σύστημα αξιολόγησης βαρύτητας των ασθενών για τη σειρά προτεραιότητας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και ο πολυτελής ξενοδοχειακός του εξοπλισμός, το διαχωρίζουν από τα άλλα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Ολιγάριθμο προσωπικό

Κι όμως, αυτή η κορωνίδα της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας που προσελκύει ασθενείς από όλη τη χώρα κινδυνεύει να καταρρεύσει για μια και μοναδική αιτία: την έλλειψη προσωπικού. Το ολιγάριθμο προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων πλην του ιατρικού είναι εμφανές στη ροή εξυπηρέτησης των πολιτών ειδικά στα επείγοντα.

Περιγραφές του προέδρου των εργαζομένων στο νοσοκομείο, κ. Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος και τις συνέπειες αυτού: Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξετάζονται πάνω από 1.200 άτομα ημερησίως με αναμονή που φθάνει τις τρεις και τέσσερις ώρες, ενώ από τα επείγοντα περιστατικά (όπου η ακτινογραφία γίνεται μετά από αναμονή έως και οκτώ ωρών) περνούν 1.500 άτομα σε κάθε εφημερία. Οι πολίτες περιμένουν 3-4 μήνες για ένα ραντεβού. Ενας νοσηλευτής καλύπτει την κίνηση δυο και τριών χειρουργείων ταυτόχρονα, στις κλινικές μια νοσηλεύτρια προσπαθεί να εξυπηρετήσει 30 και πλέον ασθενείς, ενώ στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας λειτουργούν 16 κρεβάτια που χρειάζονται 48 νοσηλευτές αλλά εξυπηρετούνται από 30. Το προσωπικό, κουρασμένο, κάνει συνεχείς βάρδιες, μολονότι ο νόμος προβλέπει ξεκούραση 12 ωρών ανάμεσα σε δύο βάρδιες.

Παραιτήσεις

Πώς κατέληξε σ’ αυτήν την κατάσταση ένα νοσοκομείο-στολίδι, το οποίο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων, «αν είχε τη σωστή στελέχωση θα ήταν η κορυφή του ΕΣΥ»; «Ο οργανισμός προέβλεπε 1.257 οργανικές θέσεις προσωπικού για 625 κρεβάτια ωστόσο αυτή τη στιγμή εργάζονται 1.000 νοσηλευτές για 800 κρεβάτια, εξηγεί ο ίδιος. «Τα προβλήματα της υπερεργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια από την εντατικοποίηση της δουλειάς, οι συνεχόμενες βάρδιες, αλλά και η σχέση εργασίας (συμβάσεις αορίστου χρόνου), ανάγκασαν σε παραιτήσεις ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο (1-1-2007 ώς τις 31-8-2008) οικειοθελώς «τράπηκαν σε φυγή» συνολικά 230 άτομα ενώ έχουν προσληφθεί 150.