Φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες αναζητούν δικαστικώς τρόπο για να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλουν φαρμακοποιοί για φάρμακα τα οποία τους έχουν προμηθεύσει εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες.
Της Νικολέτας Μπούκα bouka@makthes.gr
Πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα είναι ο αριθμός των δικαστικών αποφάσεων για τη δέσμευση χρημάτων φαρμακοποιών, προκειμένου να εξοφληθούν οι προμηθευτές τους.
Φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες αναζητούν δικαστικώς τρόπο για να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλουν φαρμακοποιοί για φάρμακα τα οποία τούς έχουν προμηθεύσει εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, οι δικαστικές αποφάσεις για τη δέσμευση χρημάτων από φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες αφορούν 882 φαρμακεία πανελλαδικώς, ενώ το ύψος των χρημάτων εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 40.000.000 ευρώ.
Η παρέμβαση των προμηθευτών των φαρμακοποιών, οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, περνάει μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι μια φαρμακοβιομηχανία ή μια φαρμακαποθήκη προσφεύγει στα δικαστήρια, προκειμένου η απόφαση που θα εκδοθεί να παρεμβαίνει σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ, και να ορίζει ότι τα χρήματα που οφείλει το ταμείο αυτό σε κάποιο φαρμακείο για συνταγές που έχουν εκτελεστεί δεν θα τα δώσει στον φαρμακοποιό, αλλά θα τα δεσμεύσει και θα τα δώσει κατευθείαν στην φαρμακοβιομηχανία ή τη φαρμακαποθήκη στην οποία χρωστάει ο φαρμακοποιός.
Όπως εξηγούν στη “Μ” φορείς της υγείας, το ΙΚΑ έχει τη μερίδα του λέοντος στις περιπτώσεις αυτές και ακολουθούν ο ΟΓΑ και ο ΟΠΑΔ. Συνήθως, για να προσφύγει μια φαρμακοβιομηχανία ή μια φαρμακαποθήκη στο δικαστήριο διεκδικώντας χρήματα που της οφείλονται, το ποσό της οφειλής θα πρέπει να κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 30.000-50.000 ευρώ ανά φαρμακείο και η καθυστέρηση αποπληρωμής να έχει ξεπεράσει το εξάμηνο. Επιπλέον, οι αποφάσεις αυτές συνήθως εκδικάζονται σύντομα, ίσως και εντός 20 ημερών.
Αδυνατούν να πληρώσουν
Σύμφωνα με τους φορείς της υγείας, οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη αυτά, καθώς ο τζίρος των φαρμακείων, το 80%-85% του οποίου βασίζεται στα φάρμακα, έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων έχουν εξαφανίσει και την ελάχιστη ρευστότητα. Τα ασφαλιστικά ταμεία πληρώνουν με καθυστέρηση από τρεις μήνες έως ένα χρόνο, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη οι φαρμακοποιοί έχουν λαμβάνειν από τα ασφαλιστικά ταμεία 35.000.000 ευρώ, γεγονός που τους εμποδίζει να πληρώσουν και αυτοί τους προμηθευτές τους.
Επίσης, έχει κλείσει η στρόφιγγα των τραπεζών και δεν δίνονται πλέον δάνεια, τα οποία μέχρι τώρα ήταν η εύκολη λύση για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις των φαρμακοποιών. Επίσης, οι φαρμακοποιοί οφείλουν να εξοφλούν τις φαρμακοβιομηχανίες και τις φαρμακαποθήκες εντός 45 μερών, κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί για πολλούς απ’ αυτούς.
Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί στον στραγγαλισμό των φαρμακοποιών, οι οποίοι παύουν να πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ταυτόχρονα τα χρήματα που τους οφείλουν τα ταμεία δεσμεύονται από τους προμηθευτές τους, οπότε δεν μπορεί να γίνει καμία δοσοληψία.
Συνεπώς, τα φαρμακεία, για να επιβιώσουν, αναγκάζονται να φτιάχνουν εταιρείες και να βάζουν συνεταίρο με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κάτι όμως που τους αναγκάζει να μεταβιβάζουν το 50% της επιχείρησής τους. Από τον Μάρτιο και μετά μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν καταγραφεί 50 τέτοιες περιπτώσεις.