Ξεκίνησε η πενθήμερη απεργία των γιατρών του ΕΣΥ

Βενιζέλος Β.

Ξεκίνησε χθες η πενθήμερη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), με αίτημα την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ και την Πρόνοια, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις ρυθμίσεις για την απογευματινή λειτουργία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Στην απεργία δεν συμμετέχει, πάντως, η μεγαλύτερη τοπική Ένωση της Ομοσπονδίας, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η οποία συμμετέχει, όμως, στην αυριανή εικοσιτετράωρη πανελλαδική πανιατρική απεργία που έχει κηρύξει η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, καθώς και στο πανιατρικό συλλαλητήριο που έχει προγραμματισθεί επίσης για αύριο στις 11 π.μ. μπροστά στη Βουλή.

Έτσι, η απεργία της ΟΕΝΓΕ επικεντρώνεται κυρίως στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νοσοκομεία του λεκανοπεδίου στα οποία γιατροί απεργούν. Πρόκειται για τα νοσοκομεία της Αθήνας "Ερυθρός Σταυρός" και "Αγ. Όλγα", το Γενικό Κρατικό Νικαίας, αλλά και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου "Αττικόν".

Από την πλευρά της, η ΟΕΝΓΕ εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμμετοχή των νοσοκομειακών γιατρών της περιφέρειας στην απεργία. 

ΣΥΝ: Συμπαράσταση στους γιατρούς
"Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των νοσοκομειακών ιατρών. Πρόκειται για αγώνα για την προάσπιση του δικαιώματος των πολιτών σε ένα δημόσιο σύστημα Yγείας, αλλά και υπενθύμιση της υποχρέωσης της πολιτείας να το διασφαλίζει."
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, με αφορμή την πενθήμερη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΟΕΝΓΕ.
Ο ΣΥΝ συνεχίζει: "Η κυβέρνηση κινείται στη λογική της διάλυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της παράδοσής της στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ως ΣΥΝ θεωρούμε πως το νομοσχέδιο για την δήθεν ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων επιχειρεί: Να μειώσει τη χρηματοδότηση του κράτους στα δημόσια νοσοκομεία, να επεκτείνει τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων Υγείας, με σοβαρές επιπτώσεις στις παροχές υπηρεσιών Υγείας προς τους πολίτες, να ανατρέψει εργασιακά δικαιώματα των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού των νοσοκομείων". 

"Πόθεν έσχες" και στους διευθυντές
Την ίδια στιγμή, την επέκταση της υποχρέωσης του νόμου 3213/2003 (309 Α) για υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και στους διευθυντές και τους συντονιστές διευθυντές του ΕΣΥ προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή η υπουργός Υγείας, Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, από κοινού με τους υπουργούς Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το ΕΣΥ και την Πρόνοια.