Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται το «ξέπλυμα» χρήματος στην Ελλάδα, έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών και αρμόδιων φορέων, ποσό το οποίο αναμένεται να επιβεβαιωθεί επισήμως από έκθεση του ΟΟΣΑ (FATF).
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το σύνολο της διαφθοράς στη χώρα μας ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Από στοιχεία της ΕΣΥΕ και μελετών προκύπτει ότι ο τζίρος του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών, τισγάρων κ. λπ. ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ. Στοιχεία επίσης από τη Διεθνή Διαφάνεια δείχνουν ότι μόνο τα «φακελάκια» ιδιωτών πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ.
Επίσης, επιδείνωση στους τέσσερις από τους έξι δείκτες που μετρούν τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης ενός κράτους εμφάνισε πέρυσι η χώρα μας.
Η Ελλάδα δεν «έπιασε» σε κανέναν δείκτη τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. Το επίπεδο διαφάνειας της Ελλάδας, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα, συγκρίνεται με εκείνα της Κόστα Ρίκα, της Χιλής και του Μαυρίκιου.
Μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας επισημαίνει τη σημαντική αρνητική επίπτωση που έχει η διαφθορά στην ανάπτυξη και το εισόδημα.
Φοροδιαφυγή
Σε 20 δισ. ευρώ εκτιμάται το ύψος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα (σύμφωνα με τη διαφορά του μέσου όρου της είσπραξης φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε.), ενώ το κόστος της γραφειοκρατίας υπολογίζεται σε 16 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σημειώνεται ότι το σύνολο της παραοικονομίας στην Ελλάδα υπολογίστηκε πρόσφατα από τον ΟΟΣΑ στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 65 δισ. ευρώ τον χρόνο.