ΥΓΕΙΑ Αναβρασμός και πάλι στα νοσοκομεία

Με νέο… κραχ απειλείται πάλι η ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί δίνουν διορία στο υπουργείο Υγείας έως τις 31 Ιανουαρίου, προκειμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή η κλαδική σύμβαση που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές για το ωράριο εργασίας.

Της Νικολέτας Μπούκα

Ωστόσο, εάν κάτι τέτοιο δεν γίνει, τότε από τις αρχές Φεβρουαρίου τα προγράμματα των εφημεριών στα νοσοκομεία θα βγαίνουν βάσει του νέου ωραρίου εργασίας, που σημαίνει 48ωρο την εβδομάδα για τους ειδικούς και 56ωρο για τους ειδικευόμενους.

Αυτό όμως σημαίνει ότι χωρίς την πρόσληψη συνολικά 4.500 γιατρών, όπως προβλέπεται στην κλαδική συμφωνία, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν ομαλά τα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς ιατρικό προσωπικό από τις μεσημβρινές ώρες και μετά αλλά και τις αργίες.

Όπως καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να τους εμπαίζει, καθώς αρχικά είχε υποσχεθεί ότι η ψήφιση νόμου για την κύρωση της κλαδικής σύμβασης θα γινόταν πριν από τη λήξη του 2008. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, ενώ η τελευταία δέσμευση ήταν ότι έως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η περίφημη κλαδική σύμβαση. Πάντως οι γιατροί είναι αγανακτισμένοι με τη στάση του υπουργείου και σήμερα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας θα συνεδριάσει και είναι πιθανό να ζητήσει εκ νέου συνάντηση με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
“Είμαστε σε ετοιμότητα, διότι υπάρχει έντονη ανησυχία. Δίνουμε διορία στο υπουργείο έως το τέλος Ιανουαρίου και μετά οι εφημερίες στα νοσοκομεία θα βγαίνουν με το νέο ωράριο. Επιπλέον γίνεται μία προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η δική μας σύμβαση ως προκάλυμμα, για να περάσει η ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων. Δεν πρόκειται να δεχτούμε η κλαδική σύμβαση να αντιμετωπιστεί ως κοινό νομοσχέδιο και να υποστεί τροπολογίες, οι οποίες θα τη μετατρέψουν σε κόσκινο. Η σύμβαση θα κυρωθεί από τη Βουλή χωρίς καμία τροποποίηση και θα έχει αναδρομική ισχύ, όπως υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας, διαφορετικά για μας δεν θα αποτελεί συμφωνία δύο πλευρών”, δηλώνει στη “Μ” το μέλος της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας.

Επιπλέον εξηγεί ότι ήδη τα προγράμματα εφημεριών του Ιανουαρίου βρίσκονται στον… αέρα, καθώς δεν έχουν ανασταλεί τα προεδρικά διατάγματα για το 48ωρο και ταυτόχρονα δεν έχει ψηφιστεί η κλαδική σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι ουδείς γνωρίζει εάν θα πληρωθούν οι επιπλέον ώρες εφημερίας που έχουν ήδη κάνει οι γιατροί, μέχρι να αρχίσει επιτέλους να εφαρμόζεται το νέο ωράριο εργασίας.

Ο γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Ζδούκος εκφράζει την ανησυχία του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του υπουργείου Υγείας στην ψήφιση της κλαδικής σύμβασης και ξεκαθαρίζει ότι η διορία που δίνουν οι γιατροί είναι έως τις 31 Ιανουαρίου.

“Έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η κλαδική σύμβαση, για να υλοποιηθούν εγκαίρως όσα προβλέπει. Έως το τέλος Φεβρουαρίου έπρεπε να προκηρυχθούν οι θέσεις των πρώτων 2.000 γιατρών, ώστε να πιάσουν δουλειά από τον Ιούλιο. Πότε θα γίνουν όλα αυτά;”, επισημαίνει ο κ. Ζδούκος.