¶γνωστος… Χ παραμένει για τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας ο τρόπος εύρεσης των περίπου 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν τα νοσοκομεία στις προμηθεύτριες εταιρείες τους
Της Φανής Χαρίση
Τα χρέη των νοσοκομείων συσσωρεύονται και οι φαρμακοβιομηχανίες αλλά και οι εταιρείες που διακινούν τα χειρουργικά αναλώσιμα μετρούν τους τόκους που κερδίζουν και οι οποίοι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αγγίζουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ!
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ζητήσει από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη να βρει τρόπο να καλύψει το υπέρογκο ποσό. Ωστόσο, η υπόσχεση του κ. Αλογοσκούφη προς τον κ. Αβραμόπουλο παραμένει μετέωρη, ενώ ήταν αδύνατον τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ να γραφτούν επίσημα στον προϋπολογισμό του κράτους.
Εξάλλου,, το 2004, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, η ΝΔ είχε αναγκαστεί και τότε να προχωρήσει σε ρύθμιση. Τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί από την περίοδο 2001 – 2004 ανέρχονταν στα 3 δισ. ευρώ. Τότε, για να προχωρήσει η ρύθμιση, οι εταιρείες είχαν δεχτεί να κάνουν έκπτωση. Έτσι ρυθμίστηκαν περίπου τα 2,7 δισ. ευρώ, ενώ εκτός ρύθμισης έμειναν 180 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αφορούσαν χρέη λόγω χρησιδανείων κ.ά.
Το χρέος των 3 δισ. ευρώ που έχει συσσωρευτεί σήμερα αποτελεί “θηλιά” στον προϋπολογισμό και η αποπληρωμή του διαφαίνεται ότι θα γίνει μέσω νέων φόρων.
Γιατί όμως πρέπει οι έλληνες φορολογούμενοι να πληρώσουν τις αμαρτίες του συστήματος που έχουν παραδεχτεί τουλάχιστον τρεις υπουργοί Υγείας; (σ.σ. Αλέκος Παπαδόπουλος επί ΠΑΣΟΚ, Νικήτας Κακλαμάνης και Δημήτρης Αβραμόπουλος).
Το Μάρτιο του 2007, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει για τη μεταρρύθμιση στο σύστημα των προμηθειών των νοσοκομείων είχε αποκαλύψει συγκλονιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι κουμάντο στην Υγεία κάνουν οι εταιρείες σε βάρος των ασθενών και των ταμείων!
“Το έτος 2005 προϋπολογίστηκε δαπάνη προμηθειών του τομέα της υγείας 1,5 δισ. ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν δαπάνες που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Το 1 δισ. ευρώ είναι τεράστιο ποσό που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας της χώρας. Θα μπορούσε να καλύψει άμεσα τις ανάγκες προσωπικού όλων των κατηγοριών του ΕΣΥ, να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, να χρηματοδοτήσει τους Οργανισμούς Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και τα προγράμματα Ψυχικής Υγείας”, είχε πει ο κ. Αβραμόπουλος για να συνεχίσει, σοκάροντας ακόμη περισσότερο: “Κι όμως, το ποσό αυτό χάνεται σε μια μαύρη τρύπα αδιαφάνειας, διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας και κακής οργάνωσης”!
Το πώς λειτουργεί αυτή η μαύρη τρύπα αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”.
Μόνο που αυτή η “μαύρη τρύπα” έχει προφανώς και όνομα και διεύθυνση, και είναι απορίας άξιο πώς μέχρι στιγμής δεν έχει επέμβει κανένας εισαγγελέας, όταν εδώ και χρόνια φαρμακευτικές εταιρείες θησαυρίζουν σε βάρος των ελλήνων φορολογουμένων που πληρώνουν το λογαριασμό, εκμεταλλευόμενες το υπέρτατο αγαθό της υγείας.
Επίσης, τότε ο κ. Αβραμόπουλος είχε παραθέσει ακόμα ένα συγκλονιστικό στοιχείο: “Πολύ συχνά στην χώρα μας παραπονούμεθα για έλλειψη πόρων, αλλά πρέπει να τονίσουμε ότι στην υγεία αξιοποιούμε το 9,8% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 8,6%”, δείχνοντας αυτό που είχαμε επισημάνει στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής ότι στην υγεία η χώρα καταναλώνει φάρμακα και χειρουργικά αναλώσιμα σαν μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων!
Το υπουργείο Υγείας γνωρίζει ότι επικρατεί απόλυτο χάος στις προμήθειες των νοσοκομείων. Τα στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο έχει κοινοποιήσει είναι χείμαρρος!
* Κάθε χρόνο γίνονται 9.000 διαγωνισμοί από φορείς του ΕΣΥ.
* Μόνο 500 υλοποιούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης.
* 289 φορείς του ΕΣΥ διεξάγουν διαγωνισμούς.
* Στην ελληνική αγορά διακινούνται 500.000 ιατροτεχνολογικά προϊόντα και 11.000 φάρμακα.
* Στο μητρώο προμηθευτών είναι εγγεγραμμένες 1.144 επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικών προϊόντων (πρώτη απογραφή).
Η Εθνική Επιτροπή Προμηθειών που θα χειρίζεται κεντρικά όλες τις προμήθειες, δυστυχώς ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη μεταρρύθμιση του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται μόνο τα αναλώσιμα χειρουργικά και όχι τα φάρμακα, για τα οποία ο κ. Αβραμόπουλος έχει δεσμευτεί ότι θα γίνει με Κοινή Υπουργική Απόφαση.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία σκέψη για να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε διακανονισμό. Και σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πηγές, υπάρχει σαφέστατη εντολή του κ. Αλογοσκούφη προς το Γενικό Λογιστήριο να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ για τα χρέη των νοσοκομείων, παρά τις ισχυρές πιέσεις που ασκεί ο κ. Αβραμόπουλος.
Η πρώτη σκέψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ήταν να αυξηθεί ο ΦΠΑ, οπότε έτσι θα γέμιζε τα ταμεία του και θα πλήρωνε τα χρέη. Μπροστά όμως στο κύμα αντίδρασης και στο πολιτικό κόστος που θα έπρεπε να πληρώσει η κυβέρνηση, η αύξηση του ΦΠΑ μετατέθηκε χρονικά για το 2009.
Μία άλλη σκέψη ήταν η αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα, που πλέον φαίνεται ότι προχωρά κανονικά. Όμως η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,4% δεν αφήνει και πολλά περιθώρια… κέρδους.
Ο δανεισμός για να πληρωθεί το χρέος των νοσοκομείων είναι εξαιρετικά δύσκολος.
Μια άλλη σκέψη είναι να αναβληθεί η πληρωμή, με το πρόσχημα ότι στα νοσοκομεία θα εγκατασταθεί ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ), όπως και στα ταμεία και στους ΟΤΑ υπό την εποπτεία της ειδικής γραμματείας ΔΕΚΟ, που όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το δικό της πληροφοριακό σύστημα, αν και θα έπρεπε να είχε τεθεί σε εφαρμογή από 1.1.2008.
Σε αυτήν την περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα βρεθεί πραγματικά στη γωνία. Διότι, θα ισχύσει ό,τι και στις ΔΕΚΟ. Δηλαδή θα πρέπει να αιτιολογήσει επακριβώς για το πώς συσσωρεύτηκαν τα χρέη και στη συνέχεια να βρεθεί τρόπος αποπληρωμής. Αυτό όμως θα πάρει χρόνο και οι πιέσεις που ασκούν από την πλευρά τους οι εταιρείες για να πληρωθούν είναι μεγάλες.
Επιπλέον, για να εφαρμοστεί στην πράξη η μεταρρύθμιση στις προμήθειες, θα πρέπει να πληρωθούν τα χρέη
Τέλος, στον πονοκέφαλο του κ. Αλογοσκούφη υπάρχουν και άλλα 9 δισεκατομμύρια ευρώ που επίσης δεν αναφέρονται με σαφή τρόπο στον προϋπολογισμό του 2008 και αφορούν χρέη προς το ΙΚΑ, κρατικές εταιρείες και ΟΤΑ.