ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ
Στο προσκήνιο ήρθαν οι τραγικές ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά το θάνατο ενός 5χρονου αγοριού. Το τραυματισμένο παιδί περιφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί από τους ειδικούς γιατρούς και τελικά δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Ανάλογα περιστατικά αποτελούν καθημερινή ντροπή στα νοσοκομεία, με τις ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εξοπλισμό και προσωπικό να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών, λένε εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Εξάλλου, πριν από λίγο καιρό οι ελλείψεις στοίχισαν τη ζωή ενός βρέφους από το νομό Κοζάνης με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας το οποίο ταλαιπωρήθηκε «περιοδεύοντας» σε τρία νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, της Βέροιας, στο Ειδικών Παθήσεων και στο Ιπποκράτειο. Πρόσφατα, ένα 6χρονο κοριτσάκι κινδύνεψε: αρχικά μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο, όπου η παιδιατρική κλινική ήταν κλειστή -όπως και στην Κοζάνη- και τελικά αντιμετωπίστηκε στη Βέροια. «Δυστυχώς τέτοια περιστατικά είναι καθημερινά. Εξαιτίας των ελλείψεων, το ταξίδι για πολλούς ασθενείς δεν έχει επιστροφή! Επιτέλους, ας υπάρξει κοινωνική πολιτική. Ας κλείσουν αυτές τις πληγές. Χρειαζόμαστε περισσότερες νευροχειρουργικές κλινικές στη Βόρεια Ελλάδα, περισσότερες ΜΕΘ, περισσότερους γιατρούς στα νοσοκομεία και ανάπτυξη του ΕΚΑΒ. Πρέπει να σταματήσει αυτή η… μετανάστευση ασθενών χωρίς επιστροφή», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης.
Τραγικός θάνατος για 5χρονο
Το άτυχο αγόρι καταπλακώθηκε από μια σιδερένια καγκελόπορτα, ενώ έπαιζε στα Κιμμέρια Ξάνθης και άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Καβάλας, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και αφού μεταφερόταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Το αν χάθηκε πολύτιμος χρόνος που απέβη μοιραίος καθώς και το ενδεχόμενο το παιδί να πλήρωσε με τη ζωή του τις ελλείψεις διερευνάται στο πλαίσιο της κατεπείγουσας ΕΔΕ που διέταξε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης Αριστείδης Μπουσουλέγκας, με στόχο να φωτιστούν τα αίτια και να εξακριβωθούν οι ευθύνες για το θάνατο του αγοριού.
Το τραγικό περιστατικό συνέβη προχτές το απόγευμα, όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, το αγόρι καταπλακώθηκε από συρόμενη μεταλλική καγκελόπορτα. Οι γονείς του το μετέφεραν, σοβαρά τραυματισμένο στο κεφάλι, στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Οι γιατροί έκριναν ότι λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης (έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και θλάση πνεύμονα) έπρεπε να το εξετάσει νευροχειρουργός, ειδικότητα που δεν διαθέτει το Νοσοκομείο Ξάνθης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με συνοδεία χειρουργού και αναισθησιολόγου το παιδί διακομίστηκε με ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Ξάνθης στο Νοσοκομείο Καβάλας. Εκεί, νευροχειρουργός και άλλοι γιατροί χαρακτήρισαν το περιστατικό ιδιαιτέρως σοβαρό και έκριναν αναγκαία τη διακομιδή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας παίδων, ώστε να δεχτεί περαιτέρω και εξειδικευμένη φροντίδα. Ωστόσο, η διακομιδή αυτή δεν έγινε ποτέ, αφού λίγο μετά τα μεσάνυχτα το παιδί έχασε τη ζωή του. Ετσι, το ασθενοφόρο δεν αναχώρησε ποτέ για το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τη μοναδική νοσηλευτική μονάδα στη Βόρεια Ελλάδα που παρέχει εντατική νοσηλεία σε παιδιά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Καβάλας, Παναγιώτη Ραφτόπουλο, ένταση δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο όταν συγγενείς του 5χρονου επιτέθηκαν στους γιατρούς οι οποίοι ανακοίνωσαν το θάνατό του. «Κάθε πατέρας θα εξοργιζόταν με μια τέτοια εξέλιξη. Οι γιατροί φρόντισαν το παιδί, αλλά αρκετά άτομα από την οικογένεια του μικρού αθίγγανου επιτέθηκαν βίαια στον αναισθησιολόγο, προκαλώντας του θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, ενώ κλοτσούσαν το νευροχειρουργό, με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν κακώσεις στο σώμα και το κεφάλι», σημείωσε ο κ. Ραφτόπουλος.
Εγκληματικές ελλείψεις σε ΜΕΘ
Με αφορμή το θάνατο του μικρού αγοριού ξεχείλισε η οργή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία. Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νομού Ξάνθης, Δώρα Λεπτίδου, όταν υπάρχει περιστατικό που χρειάζεται νευροχειρουργική αντιμετώπιση (από Ξάνθη, Δράμα και άλλες περιοχές) αυτή μπορεί να γίνει τόσο στο Νοσοκομείο της Καβάλας όσο και σε αυτό της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, για τα παιδιατρικά περιστατικά που χρειάζονται εντατική νοσηλεία είναι απαραίτητη η διακομιδή στη Θεσσαλονίκη, αφού σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη δεν υπάρχουν αλλού κρεβάτια ΜΕΘ Παίδων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα παιδάκια από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα να υποβάλλονται στην ταλαιπωρία της μεταφοράς στο Ιπποκράτειο -που διαθέτει μόλις… οκτώ κλίνες- γεγονός που συχνά επιβαρύνει την ήδη κρίσιμη κατάσταση της υγείας τους. «Η έλλειψη υποδομών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή και είναι απαραίτητη η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ», επισήμανε ο κ. Ραφτόπουλος.
Παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας ότι θα δοθεί μάχη για να λειτουργήσουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, οι ελλείψεις παραμένουν μεγάλες. Πολλές κλίνες απειλούνται με λουκέτο ή υπολειτουργούν, επιστρατεύονται ακόμη και… ράντζα, ενώ το προσωπικό δεν επαρκεί και «γονατίζει» για να καλύψει τις ανάγκες. Στη Βόρεια Ελλάδα κλειστά παραμένουν τουλάχιστον 25 κρεβάτια, ενώ ολόκληροι νομοί -π.χ. Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Χαλκιδικής- δεν διαθέτουν καν ΜΕΘ! Στην Κοζάνη, τα κρεβάτια αχρηστεύονται επειδή δεν υπάρχει… προσωπικό και όσα περιστατικά χρήζουν εντατικής νοσηλείας στη δυτική Μακεδονία παραπέμπονται στη ΜΕΘ Πτολεμαϊδας.