ΥΓΕΙΑ Σκληραίνει η κόντρα γιατρών – υπουργείου

http://www.makthes.gr/blog/?p=3#comments

Σε πόλεμο με θύματα τους ασθενείς κινδυνεύει να μετατραπεί η κόντρα των νοσοκομειακών γιατρών με το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του νέου ωραρίου εργασίας και της πληρωμής των εφημεριών. Αφορμή για την όξυνση της κατάστασης είναι η ομόφωνη απόφαση της Ένωσης Γιατρών Χαλκιδικής να σταματήσουν τις εφημερίες από τις 9 έως τις 31 Αυγούστου, εφαρμόζοντας το περίφημο 48ωρο.

Της Νικολέτας Μπούκα

Οι γιατροί καταγγέλλουν τον υπουργό Υγείας ότι προσπαθεί να μεταθέσει τις δικές του τεράστιες ευθύνες για τη 18μηνη άγονη διαπραγμάτευση στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος υποστηρίζει πως οι φωνές διαμαρτυρίας προέρχονται από συγκεκριμένη κατηγορία συνδικαλιστών. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο ίδιος στη Βουλή, αναφερόμενος σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης και Λίτσα Αμανατίδου.

“Από τη στιγμή που ανέλαβα υπουργός Υγείας και ενημερώθηκα για τα θέματα των νοσοκομειακών γιατρών, αναγνώρισα ότι υπάρχει πρόβλημα με το συνολικό χρόνο εργασίας τους, κάτι που δεν είχε απασχολήσει προηγούμενες κυβερνήσεις και υπουργούς. Έκτοτε με πρωτοβουλία μου ξεκίνησε και συνεχίστηκε ένας σοβαρός διάλογος με τα αντιπροσωπευτικά όργανα της ΟΕΝΓΕ, με σκοπό να καταλήξουμε στην υπογραφή μιας συλλογικής συμφωνίας. Μετά από μακρά διαπραγμάτευση, διαμορφώθηκε μια πρόταση για τη συλλογική σύμβαση, η οποία έγινε αποδεκτή από το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ την 3η Μαρτίου 2008”, δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Όπως εξήγησε, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση του χρόνου εργασίας και προσλήψεις 4.500 γιατρών, πέραν των υπηρετούντων και μάλιστα με την ενεργό συμμετοχή της ΟΕΝΓΕ στις διαδικασίες των προσλήψεων, ειδικότερα στην αξιολόγηση των αναγκών των νοσοκομείων από τις προσλήψεις αυτές. Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, μετά την καταρχήν συμφωνία, κοινές επιτροπές του υπουργείου και της ΟΕΝΓΕ άρχισαν την επεξεργασία και τη μορφοποίηση λεπτομερειών της συμφωνίας. Ωστόσο, έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ απέρριψε την τελευταία πρόταση, απόφαση που κοινοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου.

“Είμαι αποφασισμένος να περιφρουρήσω με κάθε τρόπο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του. Επιπλέον, η ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου αποφάσισε ότι τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών των νοσοκομειακών ιατρών θα πληρώνονται ανεξάρτητα των εφημεριών, που έγιναν ή θα γίνονται και ότι θα πληρώνονται από τους πάρεδρους χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο διάλογος και η διαπραγμάτευση απαιτούν διάθεση συνεργασίας και όχι προσπάθεια επιβολής των όρων μιας πλευράς. Προφανώς, για μια μερίδα ιατρών και όχι βέβαια για τη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έγινε αντιληπτή η σημασία που θα έχει η υπογραφή κλαδικής συμφωνίας”, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι τόσο πολύπλοκα προβλήματα δεν λύνονται με τελεσίγραφα ούτε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Η διαπραγματευτική ομάδα της ΟΕΝΓΕ, την οποία ο κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε ως συνομιλητή, κατήγγειλε με ανακοίνωσή της τον υπουργό Υγείας για εμπαιγμό των γιατρών. Παράλληλα, αναφέρει ότι “ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι το σύνολο σχεδόν των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών ανά την Ελλάδα υιοθετεί το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που όρισε το συνέδριό μας. Συνεπώς η ευθύνη για το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση ή όχι ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο”.

______________________________________________________________

ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Απάντηση και για τα “σούπερ μάρκετ υγείας” “Καμία εταιρεία πρωτοβάθμιου φορέα υγείας, ανεξάρτητα από την εταιρική και μετοχική της σύνθεση, δεν μπορεί να παράσχει υπηρεσίες υγείας χωρίς την εποπτεία και έλεγχο ιατρού, που είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος και αρμόδιος”.

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας στην ανοικτή επιστολή-διαμαρτυρία των προέδρων των ιατρικών συλλόγων Θεσσαλονίκης Αθηνών και Πειραιώς, σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι ιατρικοί σύλλογοι κατήγγειλαν ότι με το Προεδρικό Διάταγμα ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία “σούπερ μάρκετ υγείας”.

Όπως επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος το συγκεκριμένο ΠΔ υπήρξε αντικείμενο διαβουλεύσεων από ειδική επιτροπή υπό τον τέως υφυπουργό Αθανάσιο Γιαννόπουλο το 2005 – 2006, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Επίσης, όταν ο κ. Αβραμόπουλος ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, οι ιατρικοί σύλλογοι ζήτησαν περαιτέρω διαβούλευση επί του περιεχομένου του ΠΔ, κάτι που ο υπουργός απεδέχθη.

Ειδικά για την απάλειψη της πρόβλεψης περί της υποχρέωσης, ο κάτοχος του 51% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε εταιρείας πρωτοβάθμιου φορέα υγείας να είναι γιατρός, ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθαρίζει ότι αυτή έγινε κατόπιν σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία θεωρήθηκε ότι η διάταξη αυτή υπερέβαινε τη σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση.

“Η κατοχή των μετοχών στις κεφαλαιουχικές εταιρείες στο χώρο της υγείας και οι συναλλαγές για τη διακίνησή τους δεν έχουν καμία σχέση με το ιατρικό λειτούργημα, αλλά αποτελούν επιχειρηματικές πράξεις, που εξυπηρετούν εμπορικούς και μόνο σκοπούς και συμφέροντα”, τονίζει ο υπουργός Υγείας.

Αυγ 02, 2008

Tessera multimedia s.a.

copyright © 2007

Μακεδονία εκδοτική α.ε.