Έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις 18 υποχωρήσεις Γεραπετρίτη – Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι οι διενεργούμενοι έλεγχοι συνεχίζονται, αλλά απέρριψε την πρόταση Ραγκούση να μην αλλάξουν οι προϊστάμενοι στα ελεγκτικά σώματα… – Ο Χρ. Σπίρτζης επέμεινε ο επικεφαλής της Αρχής Διαφάνειας να ορίζεται με πλειοψηφία 4-5 από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και όχι, όπως ορίζει ο νόμος, από τον πρωθυπουργό.
Σε νέες υποχωρήσεις -18 συνολικά- αναγκάστηκε να κάνει, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, χωρίς όμως να αλλάζει τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου για ένα συγκεντρωτικό και κομματικό επιτελικό κράτος.
«Η κυβέρνηση αναγκάστηκε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεων να οπισθοχωρήσει σε μια σειρά ζητημάτων κρίσιμων για τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Παρά ταύτα ο πυρήνας του νομοσχεδίου παραμένει αναλλοίωτος: Το κατ’ επίφασιν επιτελικό κράτος που ευαγγελίζεται η Ν.Δ. είναι στην πραγματικότητα ένα απόλυτα νεοφιλελεύθερο, κομματικό και υπερσυγκεντρωτικό (γύρω από τον πρωθυπουργό) κράτος» υπογραμμίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, από την αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιούν ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, «με τον τρόπο που συστήνεται αποτελεί στη πραγματικότητα ‘Εθνικό Πλυντήριο Σκανδάλων’». Οι σημαντικότερες αλλαγές, τις οποίες ανακοίνωσε ο Γ. Γεραπετρίτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης είναι οι εξής:
* Στην επιλογή των υπηρεσιακών γραμματέων, η μοριοδότηση της συνέντευξης από 50% που ήταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου περιορίζεται στο 40%, με μοριοδότηση 25% για τα τυπικά προσόντα και 35% για την εμπειρία. Επίσης, υιοθετείται το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης, για το κομμάτι που έχει να κάνει με την επιλογή από το ΑΣΕΠ, των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων.
* Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμενη 5ετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο.
* Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεων και των δικαιωμάτων που έχει η σημερινή αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να συνεχιστούν οι διενεργούμενοι έλεγχοι.
* Καθίσταται υποχρεωτική η άρση απορρήτου (τραπεζικού, φορολογικού κ.λπ.) για τις υποθέσεις ελέγχου που σχετίζονται με πόθεν έσχες.
* Στις 5 θέσεις μετακλητών που προβλέπονται στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν θα μπορεί μετακλητός να αναλαμβάνει τη θέση τού επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Άρα, δεν θα είναι ιδιώτης, αλλά θα προέρχεται αποκλειστικά από τη δημοσιοϋπαλληλία.
* Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικού διοικητή της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δηλαδή κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και μέχρι την ολοκλήρωση του προβλεπόμενου διαγωνισμού, σε ανώτατο χρόνο μέχρι 2 έτη. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίζει για τον διοικητή, έπειτα από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.
* Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ θα είναι επιθεωρητής, δηλαδή εκ του Σώματος των Επιθεωρητών, και αναβαθμίζεται σε Γενικό Επιθεωρητή Εργασίας.
* Παραμένουν τα αποκεντρωμένα γραφεία ελέγχου του ΣΕΠΕ, σε Κρήτη, Πάτρα και Σέρρες.
* Διατηρούνται οι έλεγχοι του ΣΟΕ.
* Παραμένει ο πολυετής προγραμματισμός των προσλήψεων.
* Καταργείται η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης, που προβλεπόταν στο νομοσχέδιο.
* Δημιουργείται ένα πρόσθετο Κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.
* Στην επιλογή των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων, το Σώμα το οποίο θα επιλέγει θα είναι 5μελές, με τα 4 μέλη να προέρχονται από το ΑΣΕΠ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
* Στο υπουργικό συμβούλιο, εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των μελών του, ο πρωθυπουργός υποχρεούται να θέτει το θέμα σε ψηφοφορία (έως τώρα ήταν στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού).
* Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει ανακοίνωση με ένα σύντομο σκεπτικό και διατακτικό με τι αποφασίστηκε.
* Περιορίζεται μόνο στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα και την εξωτερική πολιτική η αποφασιστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να αποφασίζει σχετικά με τη μη κατάθεση μαρτυρίας εκ μέρους των υπουργών.
* Προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης από το πρόγραμμα ΕΣΠΕ στην Επιτροπή Κωδικοποιήσεων συγκεκριμένων έργων.
* Διαμορφώνεται νέο ενισχυμένο όριο μοριοδότησης για τους αποφοίτους του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Επικεφαλής άνθρωπος του Μητσοτάκη
Ο ΣΥΡΙΖΑ (Χρήστος Σπίρτζης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Παύλος Πολάκης) έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα της ολοκλήρωσης των διενεργούμενων ελέγχων και ο υπουργός Επικρατείας έδωσε επανειλημμένες διαβεβαιώσεις: «Δεσμεύομαι ενώπιόν σας ότι αυτές συνεχίζονται απολύτως. Ό,τι έχει προβλεφθεί μέσα στο νομοσχέδιο είναι για να συνεχιστούν απολύτως όλες οι έρευνες που έχουν εκκινήσει. Αν δε, όπως ανέφερε προσφυώς ο Χρ. Σπίρτζης, ο οποιοσδήποτε επιλεγεί για τη θέση και έχει αποφασιστική αρμοδιότητα κρίνει ότι θα πρέπει να το βάλει στο συρτάρι, αυτό συνιστά παράβαση καθήκοντος που θα τον οδηγήσει εκεί που πρέπει να τον οδηγήσει».
Ο Γ. Ραγκούσης πρότεινε να μην αλλάξουν οι προϊστάμενοι, ώστε να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, αλλά ο Γ. Γεραπετρίτης το απέρριψε.
Ο Χρ. Σπίρτζης έθεσε το θέμα της επιλογής του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας από τον Κ. Μητσοτάκη. «Δεν μας αρκεί -για λόγους που καταλαβαίνετε πολύ- να ορίζεται ένας άνθρωπος ο οποίος θα είναι επιλογή του πρωθυπουργού και όχι μέσα από τις διαδικασίες που θα πρέπει να υπάρχουν με μεγάλη πλειοψηφία από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δηλαδή των 4/5. Και το λέμε εμείς που δεν είμαστε λάτρεις ούτε των ανεξάρτητων αρχών ούτε του αγγλοσαξονικού συστήματος» τόνισε.
Χ. Καστανίδης: Αρχή Διαφάνειας διορισμένη από τη Ν.Δ.
Οι αλλαγές που έγιναν είναι σε δευτερεύουσας σημασίας θέματα, επισήμανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης, υπογραμμίζοντας ότι από τα 5 μέλη της Αρχής Διαφάνειας τα 4 είναι από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο διοικητής είναι διορισμένος από τον Κ. Μητσοτάκη, ένα μέλος ορίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ανήκει στη Ν.Δ., ένα ο υπουργός Δικαιοσύνης και ένας προέρχεται από την Προεδρία της Κυβέρνησης. «Είναι μελαγχολικό το συμπέρασμα» σχολίασε ο Χ. Καστανίδης και υπογράμμισε ότι «δεν έχουμε καμιά απολύτως εμπιστοσύνη και στα αποτελέσματα της κρίσεως που θα επέλθει. Λυπούμαι πραγματικά γι’ αυτό».
«Η Ν.Δ. ετοιμάζεται να νομοθετήσει, άμεσα, όλες τις παρεμβάσεις στην κρατική δομή, έτσι ώστε να είναι εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου» είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. «Είμαστε αντίθετοι ως προς το ότι η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης δεν παραμένει ένα μονοπρόσωπο ανεξάρτητο όργανο» υπογράμμισε η εισηγητής του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου.
“Καταργούνται εκλεγμένες παρατάξεις”
Τις προωθούμενες αλλαγές στον «Κλεισθένη» επέκρινε ο Χρ. Σπίρτζης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ψύλλοι στα αφτιά μου μπήκανε» από τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου. Ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι «καταργεί παρατάξεις που ψηφίστηκαν από τον ελληνικό λαό», μεταφέρεται η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή κ.ά. «Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοσοφία που έχει το νομοσχέδιο και τη φιλοσοφία που έχει η κυβέρνηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» είπε εμφατικά.