Στους πλέον υπέρβαρους λαούς της Ευρώπης κατατάσσονται οι Ελληνες, αφού ένας στους δύο έχει μεγαλύτερο του φυσιολογικού σωματικό βάρος. Οπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας, με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης – έκθεσης «Η Υγεία του Ελληνικού Πληθυσμού 1997-2006», το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού με αυξημένο σωματικό βάρος ανέρχεται στο 57,7% και μας φέρνει στη δεύτερη (χειρότερη) θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των 15 «παλαιότερων» χωρών της Ε.Ε.
Η «απόκλιση» από τους κανόνες της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, αλλά και η καθιστική ζωή είναι οι βασικότερες αιτίες για το υψηλό ποσοστό των υπέρβαρων στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι το 34,5% των ανδρών και το 44,7% των γυναικών στον ενήλικο πληθυσμό δηλώνει ότι δεν ασκείται καθόλου, με τους έγγαμους κατοίκους των αστικών περιοχών και τα άτομα που ανήκουν σε χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σωματικής «αδράνειας».
Επιπλέον, οι Ελληνες καταναλώνουν σχεδόν τη μισή ποσότητα φρούτων, λαχανικών και δημητριακών σε σχέση με τη συνιστώμενη από τους ειδικούς ως απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας αλλά και πολύ λιγότερα ψάρια και θαλασσινά (100 γρ. ανά εβδομάδα τη στιγμή που σύμφωνα με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής η σχετική κατανάλωση θα πρέπει να υπερβαίνει τα 300 γρ. εβδομαδιαίως). Επιπλέον, η κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών αγγίζει μόλις το 25% της συνιστώμενης από τη μεσογειακή διατροφή, ποσότητας. Αντίθετα, ιδιαίτερη προτίμηση έχουν οι Ελληνες -και κυρίως οι νέοι- στα γλυκά αφού η μέση κατανάλωση των γλυκών είναι περίπου δύο μερίδες ανά εβδομάδα, με ένα σημαντικό ποσοστό των νέων ηλικίας 18-34 ετών να καταναλώνουν περισσότερες από τρεις μερίδες εβδομαδιαίως.