Το υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωσή του επισήμανε ότι όλα τα ΚΕΝ υποκοστολογήθηκαν ή παρέμειναν σταθερά, με συνολική μείωση άνω του 10% μεσοσταθμικά (ετήσια βάση).
Τόνισε δε, ότι για τη βελτίωσής τους (το τελευταίο 3μηνο) συμμετείχαν, υπό το συντονισμό του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγεία, 25 ιατρικές ομάδες των 25 μεγάλων κατηγοριών-ειδικοτήτων των ΚΕΝ για διορθώσεις στην ονοματολογία κ.α., επιτροπές ειδικών για τη κοστολόγηση και τις αντιστοιχίσεις των ΚΕΝ με ICD-10 και Ιατρικές Πράξεις (αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΥΥΚΑ), η ΕΣΔΥ, η ΕΠΥ, Δ/τες Νοσοκομείων του ΕΣΥ (για την κοστολόγηση), ενώ λήφθηκαν υπόψη δεδομένα από άλλες χώρες όπως (Αυστραλία, Γερμανία, Σουηδία).
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, οι ασφαλισμένοι σε ΦΚΑ ή οι έχοντες βιβλιάριο απορίας δε θα καταβάλουν αμοιβή για ΚΕΝ, που θα υποβάλλονται στους ΦΚΑ. Η συμφωνία χρηματοδότησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ με τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας-Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών (μέσω του «κοινωνικού» προϋπολογισμού) καλύπτει τη δαπάνη νοσηλίων στο ΕΣΥ για το 2012 με βάση τα ΚΕΝ, των οποίων η σωστή εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα εξορθολογισμού και ελέγχου των δαπανών και των εσόδων των νοσοκομείων και των ΦΚΑ, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιολόγηση του κλινικού έργου.
Σε δηλώσεις του, τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βουλή, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΝ, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είχε ανακοινώσει ότι 7 ασφαλιστικές εταιρείες είχαν ήδη υπογράψει συμβάσεις με τα νοσοκομεία για τα κλειστά νοσήλια και αναμένονταν ακόμα 11 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Οι συμβάσεις αυτές αφορούσαν 556 κρεβάτια, κυρίως μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια δημόσιων νοσοκομείων, για τα οποία η ασφαλιστική καλείται να πληρώσει κατά 50% αυξημένο νοσήλιο σε σχέση με το κλειστό νοσήλιο που ισχύει στις συμβάσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία εάν ο ασφαλισμένος έχει μόνο ιδιωτική ασφάλιση, και 20% αυξημένο αν έχει ιδιωτική ασφάλιση αλλά και άλλο ασφαλιστικό ταμείο, όπως π.χ. το ΙΚΑ.
Για παράδειγμα, όπως είχε επισημάνει ο υπουργός, το ασφαλιστικό ταμείο ενός ασθενή με έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο οποίος χρειάζεται αγγειοπλαστική και πενθήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, θα γνωρίζει εκ των προτέρων πόσο θα κοστίζει η νοσηλεία του. Στο κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο που θα αφορά στη συγκεκριμένη νοσηλεία θα περιλαμβάνονται οι εξετάσεις, το κόστος των παρεμβάσεων, όπως αγγειοπλαστική με στεντ, αλλά και η παρακολούθηση στο νοσοκομείο. Στα ΚΕΝ θα υπάρχουν επίσης προβλέψεις και για περιπτώσεις επιπλοκών, που ίσως αναγκάσουν έναν ασθενή να παρατείνει τη νοσηλεία του ή να υποβληθεί περισσότερες εξετάσεις ή και να προχωρήσει σε κάποια ακόμη επέμβαση.
Τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως είχε διευκρινίσει ο υπουργός Υγείας, μετά την καθιέρωση των ΚΕΝ, θα έχουν κατάλογο με προκαθορισμένες τιμές, ανάλογα με την κάθε διάγνωση και θα γνωρίζουν πόσα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσουν ανά περίπτωση.
Με τη σημερινή απόφαση του το υπουργείο Υγείας φιλοδοξεί να εξοικονομήσει χιλιάδες ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία και να περιορίσει τη σπατάλη, από την πλευρά κυρίως των γιατρών.
Κάτι στο οποίο όμως δεν φαίνεται να συμφωνεί ο βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα «επικαιροποιώντας» τις προβλέψεις Γιακουμάτου, από την περίοδο που ο κ. Γιακουμάτος είχε διατελέσει υφυπουργός Εργασίας (2005) και ο οποίος τόνιζε ότι τα Ασφαλιστικά Ταμεία δεν θα έχουν μέλλον αν δε διαχωριστούν ο κλάδος υγείας με τον κλάδο σύνταξης, και απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο δε δίστασε να χαρακτηρίσει το μέτρο ως σκανδαλώδες λέγοντας τα εξής «Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, παρακαλώ να ζητήσετε από το ΙΚΑ τα στοιχεία, πόσο κόστισε στο Βόλο πέρυσι η νοσηλεία χιλίων περίπου ατόμων για τρεις χιλιάδες ημέρες νοσηλείας και πόσο κόστισε τον ίδιο μήνα φέτος με το περίφημο κλειστό ενοποιημένο κονδύλιο. Πρόκειται περί σκανδάλου! Πρόκειται περί σκανδάλου! Το τονίζω..»
Αντιδράσεις όμως, για τα κλειστά νοσήλια είχε εκφέρει και μέρος των Επιστημονικών Επιτροπών τονίζοντας ότι, για να καθοριστούν σωστά τα κλειστά νοσήλια πρέπει πρώτα από όλα τα τροποποιηθούν τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας και παρουσιάζουν λάθη σε κάποιες κατηγορίες.
Όπως είχε επισημάνει σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα, ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων, Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» και μέλος του ΔΣ Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του Aids κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, η αντιστοίχιση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων με άλλες χώρες είναι λανθασμένη, καθώς διαφέρουν τελείως τα κόστη.
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει την προσπάθεια του να τεθούν σε λειτουργία τα ΚΕΝ από 1/1/2012, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια κοστολόγησης με τη δημιουργία το πρώτο 3μηνο του 2012 πιο εξειδικευμένων κατευθυντήριων οδηγιών ανά ΚΕΝ στα Φάρμακα, τις Ιατρικές Πράξεις, τα Υλικά και το λοιπό λειτουργικό κόστος από ΕΟΦ και ΕΠΥ, καθώς και την ΕΣΔΥ (για παρακολούθηση, υποστήριξη, εκπαίδευση, προτάσεις αναθεώρησης, κ.λπ.).
Γράφει η Ανθή Αγγελοπούλου