Υποσχέθηκε… σκληρή λιτότητα και εργασιακές ανατροπές

«Συνταγή» σκληρής λιτότητας για μισθωτούς και συνταξιούχους με παράλληλες ανατροπές σε κοινωνική ασφάλιση και αγορά εργασίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στη ΔΕΘ, υιοθετώντας επί της ουσίας μερικές από τις πλέον αντιλαϊκές προτάσεις του ΔΝΤ.

Μίλησε για πάγωμα μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα το 2010 για δεύτερη στη σειρά χρονιά, μείωση κατά 30% υπερωριών και οδοιπορικών, κατάργηση διά της πλαγίας οδού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με άλλοθι την ανεργία, «μαχαίρι» σε αναπηρικές συντάξεις, βαρέα και ανθυγιεινά. Ο κ. Καραμανλής σκόπιμα και για καθαρά προεκλογικούς λόγους ανέπτυξε εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για την πορεία της οικονομίας.

Από τη μία, υπεραμύνθηκε των… μεταρρυθμίσεων που έγιναν και «ενίσχυσαν την οικονομία» και, από την άλλη, έσπευσε να κινδυνολογήσει, αναφερόμενος ακόμη και στο ενδεχόμενο «αδυναμίας πληρωμών» από το Δημόσιο αν δεν μειωθούν οι δαπάνες.

Για τη σπατάλη στο Δημόσιο «ενοχοποίησε» μισθωτούς και συνταξιούχους και εξήγγειλε το πάγωμα μισθών και συντάξεων και για το 2010, με παράλληλη μείωση της υπερωριακής απασχόλησης κατά 30%. Η κυβέρνηση, αφού εξακόντισε τις δημόσιες δαπάνες από τα 30,46 δισ. ευρώ το 2003, στα 55 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 80%), θυμήθηκε αίφνης το «συμμάζεμα» των δαπανών.

Στη φορολογία ο κ. Καραμανλής παρέβλεψε τις τεράστιες αστοχίες στη συλλογή εσόδων εξαιτίας και της διάλυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και εξήγγειλε με 5,5 χρόνια καθυστέρηση 7 μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σε επίπεδο διαρθρωτικών αλλαγών, ο κ. Καραμανλής… άνοιξε κερκόπορτα για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και… υποσχέθηκε ψαλίδι σε βαρέα – ανθυγιεινά και αναπηρικές συντάξεις.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ 10 ΜΕΤΡΑ

Στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες

Στις «πλάτες» μισθωτών και συνταξιούχων φόρτωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής την εξυγίανση των οικονομικών του δημόσιου τομέα. Από το 2004 η κυβέρνηση προχώρησε σε αθρόες προσλήψεις (κοντά στις 130.000), διογκώνοντας υπέρμετρα περίπου κατά 25 δισ. ευρώ τις ετήσιες δημόσιες δαπάνες και τώρα για να κάνει… οικονομία εξαγγέλλει «πάγωμα» προσλήψεων και μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις το 2010 για δεύτερη στη σειρά χρονιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε λιτότητα μακράς διαρκείας, καθώς, όπως είπε, το προεκλογικό σχέδιό του περιλαμβάνει για το 2011 και μετά αυξήσεις σε συνάρτηση όχι μόνο με τον εγχώριο πληθωρισμό αλλά και με αυτόν της Ευρωζώνης (εδώ και χρόνια είναι μία και πλέον ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος του εγχώριου). Δηλαδή, θα προκύπτουν αυξήσεις κάτω από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό που καταγράφει η Εθνική Στατιστική και κατά συνέπεια μείωση του πραγματικού εισοδήματος.

Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής με τον τρόπο αυτό δημιουργεί και κλίμα στην αγορά εν όψει της έναρξης των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ας δούμε αναλυτικά τα 10 «μέτρα άμεσης εφαρμογής» που γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός για τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Πάγωμα των προσλήψεων το 2010, εκτός των απολύτως απαραίτητων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας.

Προσλήψεις

Αυστηρός περιορισμός των προσλήψεων, για μια επιπλέον διετία, έτσι ώστε να αναλογεί μία πρόσληψη σε κάθε δύο αποχωρήσεις.

Πάγωμα των συντάξεων και των μισθών στον δημόσιο τομέα το 2010, με ειδική όμως μέριμνα για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Για τα επόμενα χρόνια, οι μισθολογικές αυξήσεις θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση όχι μόνο του πληθωρισμού της χώρας, αλλά και εκείνου της Ευρωζώνης. Η ίδια εισοδηματική πολιτική θα εφαρμοστεί και από τις διοικήσεις των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ.

Κανένα νέο επίδομα και καμία αναπροσαρμογή υπάρχοντος επιδόματος για 2 χρόνια.

Περικοπή, για μία διετία, των υπερωριών κατά 30% και κατάργηση των πλασματικών υπερωριών.

Περικοπή κατά 30% των δαπανών για μετακινήσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Αναδιάρθρωση των δαπανών του προϋπολογισμού, με κατεύθυνση τους τομείς που προάγουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάπτυξη (παιδεία, έρευνα, επενδύσεις υποδομής, «πράσινη ενέργεια»).

Εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου 2010, της εξαγγελίας για τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής, αρμόδιας για την καταβολή των αποδοχών όλων των υπηρετούντων στο Δημόσιο.

Καθιέρωση νέου μισθολογίου για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία να έχουν τις ίδιες αποδοχές, σε όποιο υπουργείο, όποια υπηρεσία κι αν εργάζονται.

Περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης και του μισθού των μελών της κυβέρνησης, των νομαρχών και δημάρχων για μία διετία.

ΖΗΤΕΙ ΝΕΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ

Νέες θυσίες από τους ασφαλισμένους ζητά ο πρωθυπουργός, που ξεκαθάρισε πως θα μειωθεί ο αριθμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τα βαρέα, οι νέοι ασφαλισμένοι θα έχουν υψηλότερα όρια ηλικίας από 5 έως 7 χρόνια και χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις (αφού χάνουν το ειδικό επίδομα).

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον… δεύτερο γύρο αλλαγών στο Ασφαλιστικό, καθώς πριν από ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση ψήφισε νόμο με τον οποίο αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών και μειώνονται σταδιακά οι πρόωρες και επικουρικές συντάξεις.

Τώρα στο… επίκεντρο βρίσκονται οι αναπηρικές συντάξεις, καθώς ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγησή τους. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τα τελευταία δέκα χρόνια οι αναπηρικές συντάξεις από το 25% έχουν πέσει στο 13,2% στο ΙΚΑ και στο 15,8% στον ΟΓΑ και επομένως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ακόμα.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πρότασή του για διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τον κλάδο ασφάλισης στο ΙΚΑ. Ωστόσο, δεν έκανε αναφορά στα ελλείμματα του κλάδου υγείας, που στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας έχουν αγγίξει το ποσό-ρεκόρ του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ. Τέλος, ο Κώστας Καραμανλής επανέλαβε για άλλη μία φορά την ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής, ωστόσο η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει αυτή τη «μάχη».

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2003 οι απώλειες των Ταμείων από τη μαύρη εργασία ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, πέρσι έφτασαν τα 7 δισεκατομμύρια και φέτος αναμένεται να αγγίξουν τα 8,3 δισεκατομμύρια.

Κώστας Τσαχάκης

ktsahakis@pegasus.gr

 

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΔΟΕ

…Τώρα κήρυξε πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής

Πέντε χρόνια μετά τη διάλυση του φοροελεγκτικού μηχανισμού με την κατάργηση του ΣΔΟΕ και των Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων και με ευνοϊκές ρυθμίσεις για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την έκρηξη της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός υπόσχεται για άλλη μία φορά από το βήμα της ΔΕΘ ότι θα δώσει μάχη κατά της φοροδιαφυγής εξαγγέλλοντας επτά μέτρα που θα συμβάλουν στον περιορισμό της.

Ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα λέγοντας ότι «όλοι όσοι κυβερνήσαμε έχουμε τις ευθύνες μας». Ετσι, η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται σήμερα στα 50 δισ. ευρώ, καθώς αντιστοιχεί σχεδόν στο 25% του ΑΕΠ, το ποσοστό της φοροδιαφυγής αγγίζει πλέον το 65% στις τουριστικές περιοχές και η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του προϋπολογισμού υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή με τα εξής μέτρα:

Δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις κάθε πολίτη και κάθε επιχείρησης. Θα δοθεί η δυνατότητα για διασταυρώσεις, τόσο ως προς τις ασφαλιστικές όσο και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Ενοποίηση εισπρακτικών μηχανισμών για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Δημιουργία βάσης δεδομένων στα πρότυπα του «Τειρεσία». Θα καταγράφονται όλοι όσοι έχουν σοβαρές φορολογικές ή ασφαλιστικές εκκρεμότητες και δεν θα μπορούν να έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο.

Εγκατάσταση συστήματος online σύνδεσης των ταμειακών μηχανών και των μηχανισμών έκδοσης τιμολογίων όλων των επιχειρήσεων με το υπουργείο Οικονομίας, για να περιοριστεί το φαινόμενο των πλαστών τιμολογίων και της κλοπής ΦΠΑ.

Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλες τις επιχειρήσεις.

Τεκμήρια διαβίωσης

Καθιέρωση τεκμηρίων διαβίωσης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή εκείνων των οποίων τα δηλούμενα εισοδήματα είναι δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με τον τρόπο που διαβιούν.

Αναμόρφωση του συστήματος αυτοτελούς φορολόγησης.

Ομως και πριν από τις εκλογές του 2004 η ΝΔ υποσχόταν αποτελεσματική οργάνωση του φοροσυλλεκτικού μηχανισμού για να μειωθεί δραστικά η εκτεταμένη φοροδιαφυγή, υπόσχεση που έμελλε να μην υλοποιηθεί αφού η κυβέρνηση:

Απαξίωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με την κατάργηση του ΣΔΟΕ και των Τοπικών Ελεγκτικών Κέντρων. Η κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και κυρίως των εισπράξεων του ΦΠΑ σήμερα, αποδεικνύει την πλήρη διάλυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η ΥΠΕΕ πραγματοποίησε πολύ λιγότερους ελέγχους σε σχέση με το ΣΔΟΕ. Το ποσοστό παραβατικότητας από 27% που ήταν τον Ιανουάριο του 2004 εκτοξεύτηκε στο 41% τον Ιούλιο του 2009.

Κατέφυγε στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να ενισχύσει με «ζεστό χρήμα» τα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα προχώρησε δύο φορές σε ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και σε ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο τα οποία αδυνατεί να εισπράξει.

Παρείχε πλήρη αμνηστία από κάθε φορολογικό αδίκημα, καθώς και εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» για όσους επαναπάτρισαν τα κεφάλαιά τους.

Εδωσε την ευκαιρία σε όσους δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ να το πράξουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις λόγω εκπρόθεσμης υποβολής.

ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ

 

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

Στο στόχαστρο μισθοί, άδειες και επιδόματα

«Κερκόπορτα» για ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε περιοχές και κλάδους με υψηλά ποσοστά ανεργίας άνοιξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Στις συγκεκριμένες περιοχές θα μπορούν να υπάρχουν επιμέρους συμφωνίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που ουσιαστικά θα καταστρατηγούν τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οπως τονίζει ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, αυτό μπορεί να οδηγήσει από την καταστρατήγηση του κατώτερου μισθού έως και στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων (άδειες, αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης κ.ά.).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως τον τελευταίο χρόνο με την ανοχή και ενίοτε τη στήριξη της κυβέρνησης παρατηρείται έξαρση των ελαστικών μορφών απασχόλησης (π.χ. τετραήμερη εργασία). Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να αναφερθεί πως οι τρεις στις δέκα νέες θέσεις αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως για παράδειγμα η μερική και προσωρινή εργασία.

Τώρα στο «στόχαστρο» βρίσκονται και οι άνεργοι, οι οποίοι σε περίπτωση που απορρίψουν δύο διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ θα χάνουν το επίδομα. Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, συγκεκριμένες κατηγορίες ανέργων θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχουν σε προγράμματα επανακατάρτισης για να πάρουν το επίδομα.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ανεργία με επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, τα οποία προσφέρουν προσωρινή μόνο λύση. Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Απασχόλησης, τη διετία 2008-2009 περίπου 80.000 άνεργοι θα λάβουν μέρος στα προγράμματα stage, τα οποία ωστόσο δεν παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη!

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

«Απολύστε τον Καραμανλή»

«Απολύστε τώρα τον Καραμανλή», φώναξαν χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, απολυμένοι, αγρότες, νέοι και φοιτητές που κατέκλυσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης το απόγευμα του Σαββάτου σε ένα ειρηνικό συλλαλητήριο -σε τρεις πράξεις- απευθύνοντας κραυγή αγανάκτησης προς την απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία οδήγησε τα ελληνικά νοικοκυριά σε δεινή οικονομική κατάσταση.

«Οταν οι αντεργατικές πολιτικές δεν αλλάζουν, ανατρέπονται μαζί με τις κυβερνήσεις που τις εφαρμόζουν», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος από το βήμα της κεντρικής συγκέντρωσης των συνδικάτων στο άγαλμα του Βενιζέλου και χαρακτήρισε την προσφυγή στις κάλπες ως παραίτηση του Κ. Καραμανλή μετά την ανατροπή της πολιτικής του από τον ελληνικό λαό. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα και στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου, λέγοντας πως τα συνδικάτα δεν θα την κρίνουν από το ποια είναι, αλλά από το τι κάνει.

«Φεύγουν χωρίς να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αφήνοντας πίσω τους καμένη γη», είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Παπαντωνίου, ενώ ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ν. Γιαννόπουλος, περιέγραψε με αριθμούς τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η απασχόληση στην πόλη. Οπως είπε, από το 2005 έκλεισαν στη Θεσσαλονίκη πάνω από 270 επιχειρήσεις, η οικοδομή μετράει περισσότερους από 15.000 ανέργους, κλάδοι όπως η κλωστοϋφαντουργία, το ξύλο και το μέταλλο βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις καθιερώνονται η εργασία των τεσσάρων ημερών και οι μαζικές απολύσεις με πρόσχημα την κρίση και με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ