Υποβαθμίζει εκ νέου τα ήδη υπολειτουργούντα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας το υπουργείο Υγείας, καθώς καταργεί την ένταξή τους στην άγονη ζώνη, με συνέπεια η περαιτέρω λειτουργία τους να καθίσταται πιο προβληματική.
Του Χρήστου Βήττα
Η τροπολογία, που επέρχεται με το άρθρο 34 του νόμου 3896/2010, καταργεί την ένταξη τριών νοσοκομείων της ακριτικής περιφέρειας, ειδικότερα της Πτολεμαΐδας, της Καστοριάς (φωτ.) και των Γρεβενών, από την άγονη ζώνη Γ και τα εντάσσει στη ζώνη Β. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) σε ανοιχτή επιστολή της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι “το υπουργείο Υγείας δίνει τη χαριστική βολή στο σύστημα εφημέρευσης των νοσοκομείων της περιοχής”. Υπογραμμίζει ότι ο νόμος 3868/2010 καθορίζει μέγιστο αριθμό εφημεριών για την Γ’ ζώνη, που είναι 11 μηνιαίως για τους επιμελητές (7 ενεργείς και 4 ετοιμότητας) και 7 για τους διευθυντές (5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας). Ο αντίστοιχος αριθμός εφημεριών για τη Β’ ζώνη είναι μικρότερος, για τους επιμελητές 5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας και για τους διευθυντές 4 ενεργείς και 3 ετοιμότητας.
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ Συριανός Καχλάν υπογράμμισε ότι, “με απλούς υπολογισμούς, μία κλινική, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες κάλυψης του προγράμματος εφημεριών, πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον επτά γιατρούς για τη Β’ ζώνη και πέντε για την Γ’ ζώνη”.
Τέλος οι εφημερίες
“Στη Δυτική Μακεδονία οι περισσότερες κλινικές διαθέτουν δύο έως τέσσερις γιατρούς και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των εφημεριών”, υποστηρίζει ο κ. Καχλάν. Πολύ περισσότερο που ακόμη και κλινικές αιχμής λειτουργούν με έναν ή δύο γιατρούς, καλύπτοντας μόλις τις μισές ημέρες του μήνα με εφημερίες. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι τέτοιες κλινικές είναι στα Γρεβενά και στην Πτολεμαΐδα η παιδιατρική και η παθολογική, στην Κοζάνη η καρδιολογική και η παιδιατρική και στη Φλώρινα η χειρουργική, ενώ πολύ μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται σε όλες οι μονάδες τεχνητού νεφρού. Ειδικά στο νοσοκομείο Φλώρινας δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός στη μονάδα τεχνητού νεφρού, η οποία υπολειτουργεί με μία νεφρολόγο δανεική από το νοσοκομείο Γρεβενών.
Η απένταξη των τριών νοσοκομείων από την άγονη ζώνη είναι μεγάλο πλήγμα για τη Δυτική Μακεδονία, το οποίο σημειώνεται την ώρα που οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι τοπικοί φορείς διεκδικούσαν την ένταξη και του νοσοκομείου Κοζάνης στην ίδια ζώνη. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΔΥΜ Χρήστο Κατσίνα, “η προβληματική λειτουργία των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας επιδεινώθηκε περαιτέρω από τον Σεπτέμβριο του 2010 με την εφαρμογή του νόμου 3868/2010, καθώς εξαιτίας των άδικων ρυθμίσεων έμειναν χωρίς κάλυψη σε βασικές ειδικότητες, δηλαδή καρδιολόγους, παθολόγους, παιδιάτρους, χειρουργούς, αναισθησιολόγους κτλ. για πολλές ημέρες τον μήνα”.
Σε συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί του νοσοκομείου Γρεβενών αποφάσισαν να στείλουν υπόμνημα στον εισαγγελέα και εξώδικο στη διοίκηση του νοσοκομείου, στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια και στον υπουργό Υγείας “για τις επισφαλείς συνθήκες κάλυψης των επειγόντων περιστατικών”. Την έντονη διαμαρτυρία του στην τροπολογία εκφράζει και το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου Καστοριάς.
Συγχωνεύσεις και καταργήσεις
Παράγοντες της περιοχής εκτιμούν πως “η μεθοδευμένη αποδιοργάνωση της δημόσιας υγείας εξυπηρετεί τον στόχο της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις και καταργήσεις περιφερειακών νοσοκομείων”.
Με δημοσίευμά της στις 28 Νοεμβρίου του περασμένου έτους η “ΜτΚ” αποκάλυπτε την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου στα συρτάρια του υπουργείου Υγείας, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ένα ενιαίο νοσοκομειακό σύμπλεγμα μεταξύ Πτολεμαΐδας και Κοζάνης.