Υψηλό το κόστος για αναίμακτη στεφανιογραφία

 

Από την τσέπη τους είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν τη στεφανιογραφία, στην οποία πρέπει να υποβληθούν, οι ασθενείς με προβλήματα καρδιάς

Της Νικολέτας Μπούκα

Το κόστος για την αναίμακτη στεφανιογραφία, η οποία δεν γίνεται σε κανένα δημόσιο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, σε ιδιωτικά κέντρα της πόλης μας κοστίζει από 550-850 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής του γιατρού.

Διαφορετική είναι η κατάσταση για τους ασθενείς που υποβάλλονται στην κλασική στεφανιογραφία, καθώς τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν εξαρτώνται από το ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο ανήκουν. Σύμφωνα με στοιχεία από ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, το ΙΚΑ καλύπτει πλήρως τη συγκεκριμένη εξέταση, ενώ οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 50 ευρώ και χωριστά την αμοιβή του γιατρού, ενώ το κόστος ανεβαίνει εάν προστεθούν και τα νοσήλια.

Φυσικά, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν την κλασική στεφανιογραφία σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Ωστόσο, σε όλη την Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν στεφανιογράφοι στις καρδιολογικές κλινικές μόνο τριών δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα στο “ΑΧΕΠΑ”, το “Παπαγεωργίου” και το “Παπανικολάου”.

¶λλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι στεφανιογράφοι πρέπει να υπάρχουν σε νοσοκομεία, τα οποία διαθέτουν καρδιολογικές κλινικές, ώστε σε περίπτωση που προκύψουν επιπλοκές να μπορούν άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Ένας στεφανιογράφος λειτουργεί πλέον στο νοσοκομείο “ΑΧΕΠΑ”, καθώς ο δεύτερος που υπήρχε σταμάτησε να λειτουργεί λόγω παλαιότητας. “Ο παλαιός στεφανιογράφος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας, οπότε τον θέσαμε εκτός λειτουργίας. Σίγουρα στο μέλλον θα χρειαστούμε ακόμη έναν, αλλά με αυτόν που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή, ο οποίος είναι καινούργιος, εξυπηρετούμε χωρίς πρόβλημα τους ασθενείς”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι κάθε χρόνο γίνονται περίπου 2.000 στεφανιογραφίες και 900 αγγειοπλαστικές. Τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται άμεσα, ενώ για τις εξετάσεις ρουτίνας η αναμονή φτάνει τις 20 ημέρες.

“Επίσης, έχουμε ήδη ζητήσει την προμήθεια ενός υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου 64 τομών, για να μπορούμε να κάνουμε και αναίμακτη στεφανιογραφία. Ωστόσο, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθειά του θα γίνει από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας”, επισημαίνει ο κ. Γάκης.


ΣΕ “ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ” ΚΑΙ “ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ”

Στο “Παπαγεωργίου”, ο στεφανιογράφος που λειτουργεί κατασκευάστηκε το 1995 και εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο το 2001. “Γίνονται περίπου 15-20 στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές την ημέρα. Ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα με το μηχάνημα και οι πολίτες εξυπηρετούνται. Ωστόσο είμαστε στη διαδικασία προμήθειας αξονικού τομογράφου 64 τομών. Αλλά φυσικά χρειάζεται η εξασφάλιση πιστώσεων”, αναφέρει ο διευθυντής του “Παπαγεωργίου” Γιώργος Χριστόπουλος.

Με έναν στεφανιογράφο του 2005 εξυπηρετούν τους ασθενείς που φτάνουν από όλη τη Βόρεια Ελλάδα οι γιατροί του νοσοκομείου “Παπανικολάου”. Το συγκεκριμένο μηχάνημα αποκτήθηκε το 2005 και το 2007 έγινε αντικατάσταση του ενισχυτή εικόνας. Η εξυπηρέτηση των ασθενών είναι άμεση. Ο μέσος όρος των ιατρικών πράξεων που γίνονται στο στεφανιογράφο κυμαίνεται σε περίπου 3.000 ετησίως, ενώ αναλυτικά γίνονται περίπου 1.457 στεφανιογραφίες, 623 αγγειοπλαστικές και 1.000 αγγειογραφίες.

Ιπποκράτειο Εν αναμονή διαγωνισμού

Στα χαρτιά παραμένει εδώ και χρόνια η προμήθεια στεφανιογράφου στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”. Αποτέλεσμα είναι να βρίσκεται στον αέρα η τύχη εκατοντάδων ασθενών που παθαίνουν έμφραγμα και φτάνουν στα εφημερεύοντα του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, το “Ιπποκράτειο” καλύπτει το 40% των εφημεριών ολόκληρου του νομού Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι περίπου 350 ασθενείς που διακομίζονται κάθε χρόνο στο νοσοκομείο με έμφραγμα όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν άμεσα στεφανιογραφία, αλλά ούτε να υποβληθούν σε διαδερμική αγγειοπλαστική, ώστε να μη νεκρωθεί πλήρως το τμήμα της καρδιάς που έχει υποστεί έμφραγμα. Συνεπώς, αναγκάζονται να απευθυνθούν σε άλλα θεραπευτήρια (δημόσια ή ιδιωτικά) για όλες τις προαναφερόμενες εξετάσεις.

“Ο διαγωνισμός για την προμήθεια στεφανιογράφου-αγγειογράφου είχε αρχικά προκηρυχθεί μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις εξαιτίας των ενστάσεων επί των τεχνικών προδιαγραφών του μηχανήματος, διαδικασία αρκετά χρονοβόρα. Τελικά, ακυρώθηκε ο διαγωνισμός και πλέον την ευθύνη έχει αναλάβει το υπουργείο Υγείας. Συνεπώς, ο νέος διαγωνισμός θα προκηρυχθεί είτε από το υπουργείο Υγείας είτε από την αρμόδια υγειονομική περιφέρεια”, τονίζει ο αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ¶γγελος Βαλασίδης.

Εξάλλου, στο νέο διαγωνισμό, όπως και στον προηγούμενο που ακυρώθηκε, περιλαμβάνεται και η προμήθεια λιθοτρίπτη και αξονικού τομογράφου 16 τομών. Το συνολικό κόστος των μηχανημάτων αυτών θα φτάσει τα 3.900.000 ευρώ, ενώ θα δημιουργηθεί και αιμοδυναμικό τμήμα.