Ζημιογόνα τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ…

p> 
Από Βασίλη Βενιζέλο

Συντριπτικά ελάχιστοι, αλλά και διαρκώς μειούμενοι φαίνεται ότι είναι οι ασθενείς οι οποίοι επιλέγουν να προσέλθουν στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, γεγονός το οποίο καθιστά λίαν αμφιλεγόμενη την επιλογή για τη συνέχιση της λειτουργίας τους, με δεδομένο ότι το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο αρχίζει να αντιμετωπίζει ακόμη και πραγματική οικονομική ζημία από τα απογευματινά ιατρεία!

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το νοσοκομείο της Αθήνας "Ευαγγελισμός" εμφάνισε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 οικονομική ζημία η οποία υπερβαίνει τα… 500.000 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα σχετικά στοιχεία του συστήματος ESY.net για τα 21 νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής! Βασίμως, λοιπόν, μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι ο "Ευαγγελισμός" εμφάνισε οικονομική ζημία της τάξης του… 1 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για όλο το 2012!

Εάν υπολογίσει, μάλιστα, κανείς το καθεστώς της "στάσης πληρωμών" το οποίο έχει επιβάλει ουσιαστικά ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, εκείνα τα ιδρύματα τα οποία έχουν δυνατότητα να διενεργούν πιο εξειδικευμένες και, άρα, πιο ακριβές εργαστηριακές εξετάσεις σημειώνουν σταθερά πολύ σοβαρό ταμειακό έλλειμμα…

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι σχεδόν τα μισά νοσοκομεία της δύναμης της 1ης ΥΠΕ Αττικής εμφανίζουν μηδενικές εισπράξεις από εργαστηριακές εξετάσεις. Ενδεικτικά,το μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου" και το "Ιπποκράτειο", τα οποία διαθέτουν την υποδομή και τον εξοπλισμό προκειμένου να διενεργούν εργαστηριακές εξετάσεις, δεν εμφανίζουν καμία σχετική είσπραξη για το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Έτσι, τα στοιχεία του ESY.net για τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής είναι αποκαλυπτικά: Από το σύνολο των 21 ιδρυμάτων, ο "Ευαγγελισμός" και το "Αγία Όλγα" ("Κωνσταντοπούλειο") εμφανίζουν οικονομική ζημία της τάξης των 527.000 ευρώ και 35.000 ευρώ αντίστοιχα για το πρώτο εξάμηνο του 2012, μόνον από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων!

Από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων επίσης, το "Σισμανόγλειο" κερδίζει μόλις… 500 ευρώ τον μήνα και το "Αμαλία Φλέμιγκ" περί τα… 1.000 ευρώ τον μήνα!

Στον αντίποδα βρίσκεται το Γενικό Κρατικό Αθηνών, το οποίο εμφανίζει τα υψηλότερα κέρδη, τα οποία φθάνουν περίπου το 1 εκατ. ευρώ για το 2012.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι ο "Ευαγγελισμός" σημειώνει το 2012 μια τόσο σοβαρή ζημία στα οικονομικά του από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, καθώς πρόκειται για το ίδρυμα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής το οποίο εμφανίζει το 2012 την μεγαλύτερη απώλεια εξετασθέντων στα απογευματινά του ιατρεία, τόσο σε σχέση με το 2011 όσο, και ιδιαίτερα, σε σχέση με το 2010 (βλέπε Πίνακα).

Συγκεκριμένα, ο "Ευαγγελισμός" κατατάσσεται πρώτος στη λίστα με τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής όσον αφορά τις απώλειες εξετασθέντων στα απογευματινά ιατρεία και ακολουθείται από το μαιευτήριο "Έλενα Βενιζέλου", το "Ιπποκράτειο", το ΚΑΤ και το παίδων "Αγία Σοφία".

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής, μικρότερες απώλειες εξετασθέντων σημειώνουν το 2012 το "Λαϊκό", το "Ερυθρός Σταυρός", το παίδων "Π. και Α. Κυριακού", το "Σωτηρία" και το "Σισμανόγλειο", ενώ αύξηση στην προσέλευση εξετασθέντων στα απογευματινά τους ιατρεία είδαν το 2012 μόνον τα νοσοκομεία Οφθαλμιατρείο, "Αλεξάνδρα", Πατησίων (μόνο σε σχέση με το 2010) και "Αγία Όλγα" ("Κωνσταντοπούλειο").

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η συνολική ροή εξετασθέντων στα 21 νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής κάθε άλλο παρά ως σημαντική πρέπει να θεωρείται, καθώς ο μέσος όρος εξετασθέντων ανά μήνα στα 21 ιδρύματα ανήλθε μόλις στους 11.373 για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2012, έναντι 12.763 για όλο το 2011 και 13.234 για όλο το 2010…

        ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ: Τώρα δωρεάν απογευματινά ιατρεία σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ

 

"Τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ συνιστούν έναν "δούρειο ίππο". Οι πολίτες, που αναγκάζονται να περιμένουν μήνες ολόκληρους στις λίστες αναμονής των πρωινών εξωτερικών ιατρείων, μπορούν με 50 έως 90 ευρώ να παρακάμψουν τους συμπολίτες τους και να εξετασθούν αυθημερόν σε ιδιωτικό απογευματινό ιατρείο! Εάν βεβαίως διαθέτουν αυτά τα πολύτιμα 90 ευρώ…

Το κράτος, λοιπόν, ενώ οφείλει ν αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ισότιμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση τους διακρίνει ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση, διαχωρίζοντάς τους σε προνομιούχους και πληβείους.

Το νοσοκομειακό κίνημα αρνήθηκε να υιοθετήσει τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής τους, και σε πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν πάψει πλέον να λειτουργούν, λόγω της απροθυμίας των γιατρών να συμμετάσχουν σ΄ αυτά.

Η άποψη που υιοθέτησε η ΟΕΝΓΕ προτείνει δωρεάν ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, τα οποία, βεβαίως, πρέπει να στελεχωθούν με ιατρικό και άλλο προσωπικό, ώστε ν΄ ανταποκριθούν στην αυξημένη προσέλευση

ασθενών. Με την πρόταση αυτή θα αξιοποιηθεί στο έπακρο ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός

των νοσοκομείων και η συσσωρευμένη γνώση των γιατρών του ΕΣΥ, ενώ θα πραγματοποιούνται οικονομίες κλίμακας, μιας και οι πολίτες δεν θα αναγκάζονται να προσφεύγουν στον πανάκριβο ιδιωτικό τομέα.

Σήμερα, με την εκτόξευση των απόρων και ανασφάλιστων σε ιλιγγιώδη ποσοστά του εργατικού δυναμικού, η ΟΕΝΓΕ καταθέτει πρόταση στους συναδέλφους μας νοσοκομειακούς γιατρούς και τους καλεί, παράλληλα με την ίδρυση και λειτουργία ιατρείων κοινωνικής αλληλεγγύης σε κάθε πόλη, να ξεκινήσουν και τη λειτουργία δωρεάν απογευματινών ιατρείων σε κάθε νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της χώρας. Ευελπιστούμε σε λίγο καιρό να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε στην κοινωνία τα πρώτα θετικά βήματα".

* Ο Δημήτρης Βαρνάβας είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)