Αυστηρότερη πειθαρχική ποινή (ακόμη και οριστική απόλυση) ζητά να επιβληθεί σε γιατρό του νοσοκομείου Σάμου ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής. Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά να ακυρωθεί απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών του ΕΣΥ που επέβαλε σε παιδίατρο του νοσοκομείου προσωρινή παύση ενός έτους για τον θάνατο ενός επτάχρονου αγοριού.
Το περιστατικό έγινε τον Σεπτέμβριο του 2000. Η γιατρός φέρεται ότι χορήγησε ενδοφλεβίως στον ανήλικο, που είχε καταπιεί ένα φιαλίδιο DEPON, υπερβολική ποσότητα του φαρμάκου Parvolex, με αποτέλεσμα ο μικρός να αποβιώσει τρεις ημέρες αργότερα.
Αρχικά, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο την απάλλαξε από τις κατηγορίες της αμέλειας και της ατελούς εκπλήρωσης των καθηκόντων της! Ωστόσο, λίγο αργότερα, το Εφετείο Αιγαίου με απόφασή του, η οποία επικυρώθηκε από τον Αρειο Πάγο, επέβαλε ποινή φυλάκισης 12 μηνών στην παιδίατρο (με τριετή αναστολή).
Μετά την ποινική αυτή εξέλιξη ο υπουργός Υγείας ζήτησε την επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του ανηλίκου επισύρει ακόμη και την ποινή της οριστικής απόλυσης. Το πειθαρχικό συμβούλιο συνήλθε εκ νέου και επέβαλε τελικά στη γιατρό προσωρινή παύση ενός έτους.
Ο κ. Ρακιντζής παρεμβαίνει τώρα και πάλι στη διαδικασία και ζητά να της επιβληθεί είτε μεγαλύτερη ποινή παύσης είτε να απολυθεί οριστικά από το ΕΣΥ.
Οπως υπογραμμίζει, η ποινή που επιβλήθηκε είναι «αδικαιολόγητα επιεικής», καθώς μάλιστα η παιδίατρος όφειλε «με βάση τις γνώσεις και εμπειρίες που είχε, να προβλέψει την πιθανότητα η χορήγηση υπερδεκαπλασίας δόσης του χορηγηθέντος φαρμάκου να οδηγήσει στο θάνατο του ασθενούς…».
Προσθέτει, μάλιστα, πως η επιβολή μικρότερης ποινής πρέπει να αιτιολογείται είτε με ελαφρυντικά είτε με την εφαρμογή της αρχής της επιείκειας, κάτι που δεν συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση.