Επιστολή προς τους διοικητές των ταμείων ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΤΑΥΤΕΚΩ με την οποία ζητά να ενημερώσουν τους γιατρούς των φορέων ώστε να επιλέγεται η συνταγογράφηση φαρμάκων ίδιας δραστικής ουσίας στην πλέον συμφέρουσα τιμή απέστειλε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι να αποτυπωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η μείωση της κατασπατάλησης των πόρων των Ταμείων κατά 20% δηλαδή κατά 700 εκ. ευρώ περίπου, από τα οποία τα 500 περίπου εκατ. αφορούν τις δαπάνες για φάρμακο.
Ανώτερα στελέχη του Υπουργείου εκτιμούν ότι η επέκταση του ηλεκτρονικού ελέγχου των συνταγών στο σύνολο των Ταμείων σε συνδυασμό με την καθιέρωση κοινών ορίων συνταγογράφησης και αγοράς φαρμάκων καθώς και οι ενιαίες προδιαγραφές στις προμήθειες υγειονομικού υλικού που επεξεργάζεται το ΣΥΣΠΥ θα μειώσουν τις σπατάλες των Ταμείων κατά 2 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2011.
Μέχρι στιγμής, ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συνταγών ανέδειξε «ύποπτες» συνεργασίες φαρμακείων με γιατρούς. 800 γιατροί εκτελούσαν τις συνταγές τους αποκλειστικά σε συγκεκριμένα φαρμακεία ενώ φαρμακείο στο Λαύριο που εκτελούσε συνταγές συγκεκριμένων γιατρών εμφάνιζε ετήσιο τζίρο μεγαλύτερο από 1.000.000 ευρώ.
Σε άλλες περιπτώσεις εντοπίσθηκε μεγάλη γεωγραφική απόσταση του σημείου που είχε συνταγογραφηθεί το φάρμακο και του σημείου που εκτελέστηκε η συνταγή καθώς και γιατροί που είχαν συνταγογραφήσει φάρμακα αξίας, από 60.000 έως και 200.000 ευρώ ανά μήνα ή μεγάλης αξίας φάρμακα άσχετα με την ειδικότητά τους.