Τη θεσμοθέτηση, σύσταση και λειτουργία ιατρείων διαβητικού ποδιού σε όλα τα μεγάλα περιφερειακά και νομαρχιακά νοσοκομεία της χώρας, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων ιατρείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ζήτησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Μελέτης Παθήσεων Διαβητικού Ποδιού, με αφορμή το 2ο πανελλήνιο συνέδριο της Εταιρείας, που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 18 Απριλίου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Εταιρείας Χρ. Μανές, σε αυτά τα ιατρεία θα πρέπει να απευθύνονται ασθενείς με διαβήτη, με σκοπό την πρόληψη προβλημάτων των κάτω άκρων, την εκπαίδευσή τους στη φροντίδα των ποδιών τους, καθώς και την εξειδικευμένη αντιμετώπιση, εάν αυτό χρειαστεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι η λειτουργία τέτοιων ιατρείων προλαμβάνει και μειώνει έως και κατά 50% τους ακρωτηριασμούς στους διαβητικούς ασθενείς.
Ιατρεία διαβητικού ποδιού λειτουργούν σήμερα μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας “Λαϊκό”, “Ευαγγελισμός”, Γενικό Κρατικό, “Αμ. Φλέμινγκ”, “Πολυκλινική”, “Αν. Συγγρός”, ΝΙΜΤΣ, στο νοσοκομείο του Πειραιά “Τζάνειο”, στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Χαϊδαρίου “Αττικόν” και Αλεξανδρούπολης, καθώς και στα νοσοκομεία Θήβας, Χαλκίδας, “Βενιζέλειο” του Ηρακλείου και “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης.
Περίπου το 4 – 5% των διαβητικών ασθενών στη χώρα μας εμφανίζουν έλκη στα πόδια, γεγονός που σημαίνει ότι 30.000 – 40.000 ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ακρωτηριασμού. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται ετησίως 3.000 περίπου ακρωτηριασμοί κάτω άκρων.
Όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της Εταιρείας, με την κατάλληλη πρόληψη μπορεί να αποφευχθεί το 60 – 70% των ακρωτηριασμών και, με αυτό το δεδομένο, καθήκον όλων των σχετικών φορέων αποτελεί ο εντοπισμός των διαβητικών ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο για ακρωτηριασμό και η ειδική εκπαίδευσή τους για την αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ