Νέα προβλήματα με τη λειτουργία των νοσοκομείων δημιουργούν το ωράριο και η αποζημίωση των εφημεριών στους γιατρούς.
Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αντέκρουσε τις προτάσεις που κατέθεσε εγγράφως ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η ένταξη μέρους των αποδοχών από τις εφημερίες στον μισθό των γιατρών.
Οι γιατροί διεκδικούν ελάχιστες καθαρές μηνιαίες τακτικές αποδοχές στο ΕΣΥ τα 1.600 ευρώ, θεσμοθέτηση του αφορολόγητου των εφημεριών πέραν των τεσσάρων ενεργών τον μήνα για κάθε γιατρό, ειδικό ή ειδικευόμενο. Ζητούν, επίσης, να θεσμοθετηθεί η ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της κ. Μιχαήλ Μιχαήλ για την εφαρμογή του νέου ωραρίου, που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Ιανουαρίου 2008.
Η γνωμοδότηση, που στάλθηκε την περασμένη Παρασκευή στο μέλος της γραμματείας της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα, αναφέρει ότι η εφαρμογή του νέου, μειωμένου ωραρίου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είναι υποχρεωτική από το νέο χρόνο!
Ο κ. Μιχαήλ υπογραμμίζει ότι «…οι σχετικές διατάξεις της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ, η οποία κωδικοποίησε τις Οδηγίες 93/104/ΕΚ και 2000/34/ΕΚ, έχουν άμεση εφαρμογή…».
Η προθεσμία μεταφοράς τους στην εθνική έννομη τάξη -σημειώνει- έχει εκπνεύσει και οι διατάξεις αυτές έχουν ήδη μεταφερθεί με τα Π.Δ.88/1999 και 76/2005.
Καταλήγοντας τη γνωμοδότησή του, ο κ. Μιχαήλ αναφέρει τα εξής:
«…Η οποιαδήποτε δαπάνη από 1η Ιανουαρίου 2008, κατά το μέρος που θα αφορά καταβολή αποζημίωσης για εφημερίες που θα πραγματοποιηθούν από γιατρούς κλάδου ΕΣΥ, καθ υπέρβαση των τιθέμενων με την ανωτέρω Κωδικοποιητική Κοινοτική Οδηγία και τα προαναφερόμενα Προεδρικά Διατάγματα ελάχιστου ορίου ημερήσιας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης (ρεπό) και ανώτατου ορίου εβδομαδιαίας εργασίας θα είναι μη νόμιμη, τα δε σχετικά χρηματικά εντάλματα δεν θα πρέπει να θεωρηθούν…»
Για αυτόν τον σκοπό εξηγεί οι διοικήσεις των νοσοκομείων «…δεν πρέπει να υποχρεώνουν τους γιατρούς σε εβδομαδιαία εργασία πέραν των 48 ωρών, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, εκτός εάν υπάρχει η ρητή και ανεπιφύλακτη συναίνεση του ενδιαφερόμενου γιατρού για τη σχετική υπέρβαση ή προβλέπει διαφορετικά σχετική συλλογική σύμβαση εργασίας…»
Για το θέμα αυτό έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εννέα ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου. Οι προσφυγές αυτές βρίσκονται σε «καλό δρόμο» και αναμένεται παραπομπή της Ελλάδα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.