Ζητούν τώρα μονιμοποίηση!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι με stage και οι συμβασιούχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης. Στους δρόμους και μαθητές.

Μονιμοποίηση τώρα!

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

“Ακόμη και οι άνεργοι, που παίρνουν ταμείο ανεργίας, έχουν συντάξιμα ένσημα κι εμείς που εργαζόμαστε δεν έχουμε τίποτε”. Αυτό είναι ένα από τα παράπονα των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση με πρόγραμμα stage που εκφράζει στη “Μ” ο κ. Γιώργος Αβραμίδης.
Οι εργαζόμενοι με stage και οι συμβασιούχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι από κοινού συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης (ΥΜΑΘ). Περίπου 400 άτομα παρατάχθηκαν γύρω από το άγαλμα κρατώντας πανό και πλακάτ και φώναζαν συνθήματα. Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται η άμεση μονιμοποίηση, η καταβολή των επιδομάτων και των δεδουλευμένων για όλους τους εργαζόμενους στους δήμους με σύμβαση ή stage, οι οποίοι υπολογίζονται στη Θεσσαλονίκη στα 2.500 άτομα.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ STAGE
“Στο δήμο Αμπελοκήπων εργαζόμαστε 19 άτομα με stage εδώ και τρία χρόνια. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δήμο, στα ΚΕΠ, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο γραφείο ανέργων. Θέλουν τώρα να μας πετάξουνε στο δρόμο και να μην αναγνωρίσουν την προϋπηρεσία μας. Είμαστε απΆ όλα τα κόμματα”, περιγράφει η κ. Τατιάνα Ερίνη. “Πριν από τις εκλογές ήρθαν παιδιά με stage για ένα μήνα και δεν έχουν πληρωθεί. Εάν ήταν στον ιδιωτικό τομέα, θα επενέβαινε η επιθεώρηση εργασίας. Το δημόσιο κάνει ό,τι θέλει”, τονίζει ο κ. Αβραμίδης. Όπως υποστηρίζει η κ. Γιώτα Σαράπογλου, “στη Γαλλία οι εργαζόμενοι με stage μονιμοποιούνται. Αυτό ζητάμε να γίνει και στη χώρα μας. Όποτε συμφέρει είμαστε Ευρώπη και όταν δεν μας συμφέρει δεν είμαστε”.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Ανάλογα είναι τα αιτήματα των συμβασιούχων στους δήμους. “Διανύω τον έκτο χρόνο ως συνταξιούχος στο δήμο Χορτιάτη, με ετήσιες συμβάσεις που ανανεώνονταν. Τώρα θέλουν να κόψουν τις συμβάσεις, γιατί λένε ότι είμαστε γαλάζιοι και να περάσουν σε νέες εργασιακές σχέσεις. Θα προκηρύξουν συμβασιούχους, για να δημιουργήσουν νέους πελατειακούς υπαλλήλους, δηλαδή όμηρους”, αναφέρει η κ. Ελένη Φαίνη και δηλώνει ότι “θα συνεχίσουμε τους αγώνες στους δρόμους”.

ΠΟΡΕΙΑ
Συμβασιούχοι και υπάλληλοι stage πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία, μέσω των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου, ο οποίος υποσχέθηκε να μεταβιβάσει τα αιτήματά τους στους αρμόδιους υπουργούς.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα stage θα συνεχιστούν σήμερα με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα ΚΕΠ και τις δημοτικές υπηρεσίες.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Εν τω μεταξύ αποχή από την εργασία τους πραγματοποιούν σήμερα για δεύτερη συνεχή μέρα οι 350 εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου και των προγραμμάτων stage στη νομαρχία Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των υπηρεσιών. Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νομαρχιακού μεγάρου, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας για την κατάργηση των συμβάσεών τους.  
Στο πλευρό των συμβασιούχων έργου και των εργαζομένων στα stage της ΝΑΘ βρέθηκε και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, δίνοντας το “παρών” στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους. “Στη νομαρχία μας εργάζονται άνθρωποι που προσλήφθηκαν με συμβάσεις από το 1998 και ακόμη είναι αδιόριστοι. Έχουμε παιδιά με stage, παιδιά με συμβάσεις. Εγώ, από το 2005, που ζήτησα μόνιμο προσωπικό, το προσέλαβα πριν μερικούς μήνες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν γιατί λέω ότι βρίσκονται σε ομηρία αυτά τα παιδιά”, τόνισε ο κ. Ψωμιάδης. Δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με όσα λέει η κυβέρνηση, όμως οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, όπως ανέφερε, διαρκούν τρία με τέσσερα χρόνια. “Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά; Θα πεταχτούν στο δρόμο;” αναρωτήθηκε ο νομάρχης.



Μαθητικό συλλαλητήριο: “Όχι στην τρομοκρατία. Δημόσια δωρεάν παιδεία”

Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί το μαθητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε έξω από το πρώην ΥΜΑΘ, όπου μαθητές κρέμασαν ένα πανό που έγραφε “Όχι στην τρομοκρατία: Δημόσια δωρεάν παιδεία”. Κύριο αίτημα των μαθητών ήταν να μην υπάρξει καμία παρέμβαση των δικαστικών και αστυνομικών αρχών στις καταλήψεις των σχολείων.
Ο Γιώργος, ο Γιάννης και ο Κώστας είναι τρεις από τους μαθητές της γ΄ λυκείου που χθες έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο του Συντονιστικού Μαθητών Θεσσαλονίκης. “Δεν κάνουμε κατάληψη, αλλά θέλαμε να κάνουμε πορεία. Τα προβλήματα της παιδείας είναι πολλά”, είπαν, αναζητώντας και άλλους μαθητές μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου.
Ενημερωμένοι για τις εξελίξεις και προβληματισμένοι για το μέλλον μιας ανώτατης παιδείας που κάνει διακρίσεις, οι μαθητές ανέφεραν στη “Μ” τα προβλήματά τους. Μόνο που το υπουργείο Παιδείας είναι πολύ μακριά από την πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.
“Πολλοί συμμαθητές μας, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν το θέμα της κατάληψης σαν πλάκα ή σαν πάρτι. Ψηφίζουν υπέρ της κατάληψης και στη συνέχεια φεύγουν. Τα σχολεία μένουν αφύλακτα, δεν δημιουργούνται επιτροπές καταλήψεων, για να αναλάβουν τη φύλαξη του κτιρίου, και πολλές φορές μπαίνουν στα σχολικά συγκροτήματα εξωσχολικοί, για να καταστρέψουν και να κλέψουν. Εμείς ζητάμε περισσότερα χρήματα για την παιδεία, ζητάμε να καταργηθεί η παραπαιδεία. Είμαστε η μόνη χώρα της Ε.Ε., στην οποία λειτουργούν φροντιστήρια. Το γεγονός ότι θα αναλάβουν την αρμοδιότητα των σχολείων οι δήμοι μάς προβληματίζει πάρα πολύ”, λέει ο Κώστας.
Τρεις μαθητές της γ΄ λυκείου διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο. “Διαβάζουμε τέσσερις ώρες κάθε μέρα, πηγαίνουμε, εκτός από το σχολείο, άλλες τρεις ώρες καθημερινά στο φροντιστήριο και περιμένουμε να έλθει το Σάββατο για να βγούμε αλλά και για να κάνουμε επανάληψη, για να κοιμηθούμε”, λένε. Στοχεύοντας σε σχολές με υψηλή βαθμολογία, όπως το Οικονομικό, το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα  Ήχου και Εικόνας, που δημιουργήθηκε πρόσφατα σε πανεπιστημιακό επίπεδο, οι τρεις μαθητές στηλιτεύουν ακόμη και το διαχωρισμό της ανώτατης παιδείας σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: “Γιατί να υπάρχουν σπουδές δύο ταχυτήτων;” αναρωτιούνται.

Σ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ