¶υπνος 30 ώρες και χειρουργεί!

Σε απόγνωση οι νοσοκομειακοί γιατροί που εφημερεύουν ολόκληρα 24ωρα χωρίς διακοπή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr

Φοράει την άσπρη ρόμπα στις 7.30 το πρωί της Δευτέρας. Έως τις 3 το μεσημέρι, μπαινοβγαίνει από το ένα χειρουργείο στο άλλο. Αμέσως μετά αρχίζει η εφημερία του που διαρκεί έως τις 7 το επόμενο πρωί. Ακόμη όμως κι αν οι δυνάμεις του τον εγκαταλείπουν, δεν έχει περιθώριο να σταματήσει. Οφείλει να συνεχίσει να χειρουργεί έως το μεσημέρι της Τρίτης…

«Ποιος θέλει όμως να εξεταστεί η να χειρουργηθεί από έναν γιατρό που μένει έως και 30 ώρες άυπνος;». Ο ειδικευόμενος χειρουργός στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου κ. Γιώργος Παναγιωτάκης εργάζεται σε οριακούς ρυθμούς, αφού εφημερεύει οχτώ με δέκα ημέρες τον μήνα! «Ειδικά το καλοκαίρι, όταν το νησί είναι γεμάτο από τουρίστες, έρχεται το ένα φορείο μετά το άλλο. Παιδιά χτυπημένα, πολυτραυματίες, περιστατικά που χρειάζονται άμεση ιατρική εκτίμηση, συγκεντρώνονται στα επείγοντα. Οι ασθενείς υποφέρουν από τους

πόνους, οι συγγενείς ζητάνε βοήθεια περιμένοντας όρθιοι στους διαδρόμους. Κάποιες ημέρες, και κυρίως κάποιες νύχτες, οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν σου επιτρέπουν να σταματήσεις ούτε για ένα πεντάλεπτο διάλειμμα».

Σε απόγνωση δηλώνουν πως βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί, ιδίως της περιφέρειας, που υποχρεώνονται να εφημερεύουν ολόκληρα εικοσιτετράωρα, σχεδόν χωρίς διακοπή.

100 ώρες την εβδομάδα

Χαρακτηριστική η περίπτωση της Μαιευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Φλώρινας, η οποία λειτουργεί με μόλις δύο γιατρούς. «Δουλεύουμε έως και 100 ώρες την εβδομάδα και παρ΄ όλα αυτά δεν μπορώ να προγραμματίσω ούτε ένα τακτικό χειρουργείο. Είναι επικίνδυνο αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει ένας τοκετός. Η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη πριν από τέσσερις μήνες, όταν το νοσοκομείο είχε μείνει με μόνο έναν αναισθησιολόγο. Την ώρα που χειρουργούσαμε, κατέφτασε ένας τραυματίας από τροχαίο, ο οποίος έπρεπε να υποβληθεί αμέσως σε επέμβαση. Η απόφαση ήταν στιγμιαία. Ο αναισθησιολόγος μπαινόβγαινε από το ένα χειρουργικό δωμάτιο στο άλλο, επιβλέποντας παράλληλα τους δύο ασθενείς. Αν όμως συνέβαινε κάτι;», λέει ο υπεύθυνος της Κλινικής κ. Γιάννης Κοσκοσάς.

Το καθημερινό στρες άλλωστε

είναι αυτό που τον οδηγεί στο να παραδεχτεί πως συχνά νιώθει την ανάγκη να «δραπετεύσει» από αυτή την κατάσταση. Γι΄ αυτό και αποφάσισε να υποβάλει μήνυση στον διοικητή του νοσοκομείου, ζητώντας να ισχύσει το μειωμένο ωράριο εργασίας όπως επιβάλλει ο κανονισμός της Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ειδικοί γιατροί δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 48 ώρες εργασίας την εβδομάδα και οι ειδικευόμενοι τις 56 ώρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μεν πρώτοι μπορούν να κάνουν έως και τέσσερις εφημερίες τον μήνα ενώ οι δεύτεροι δεν πρέπει να ξεπερνούν τις έξι. Ιδίως όμως στα περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας, όπου η έλλειψη των γιατρών είναι περισσότερο έντονη, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι εργάζονται τις διπλάσιες ώρες συγκριτικά με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους. Παρ΄ όλα αυτά, το αίτημά τους για εφαρμογή του 48ώρου- έστω και καθυστερημένα- πέφτει στο κενό. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των γιατρών του Νοσοκομείου στον Πύργο, οι οποίοι έχουν υποβάλει μηνύσεις στον διοικητή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οργανώνονται παρόμοιες αντιδράσεις και σε άλλους νομούς.

«Το ΕΣΥ, όσο κι αν το νοιαζόμαστε, μας διώχνει. Ήδη, η διευθύντρια της Αιμοδοσίας

υπέβαλε παραίτηση γιατί δεν άντεξε άλλο- από τους οχτώ έμειναν οι τρεις, με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας να είναι τεράστιος», συμπληρώνει ο κ. Κοσκοσάς. Στην Καστοριά πάλι, η Μαιευτική Κλινική παραλίγο να βάλει λουκέτο αφού είχε μείνει με μόνον έναν γιατρό, όπως και το Νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας, όπου υπάρχει ένας και μοναδικός παιδίατρος!

Στα όρια της υπερκόπωσης δηλώνουν πως είναι και οι μόλις δύο παθολόγοι στο Νοσοκομείο της Κεφαλονιάς, οι οποίοι μοιράζουν τις εφημερίες του μήνα. Την τελευταία εβδομάδα

δεν υπάρχει ούτε ένα κενό κρεβάτι, αφού φιλοξενούνται στην κλινική 40 ασθενείς. «Σε μία κλειστή κοινωνία το λάθος δεν επιτρέπεται, ακόμη κι αν δεν θα έχει σοβαρές συνέπειες στον ασθενή. Το πρώτο λάθος θα είναι και το τελευταίο. Η καριέρα μου θα τελειώσει σε μία και μόνο στιγμή», τονίζει ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής κ. Σπύρος Λυκαρδόπουλος.