10.000 γιατροί στην ανεργία

«Γυμνή» από γιατρούς έχει μείνει η περιφέρεια. Το 46% του ιατρικού δυναμικού βρίσκεται στην Αττική, το 17% στη Κεντρική Μακεδονία και χιλιάδες ασθενείς αναγκάζονται να γίνουν… εσωτερικοί μετανάστες για να θεραπευτούν!

Η «αστυφιλία» και η πληθώρα των γιατρών, σε συνδυασμό με τις μεγάλες αναμονές για ειδικότητα, έχουν προκαλέσει επιδημία ανεργίας στον κλάδο, με 10.000 γιατρούς να μην εργάζονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που ανέλυσε η Θεοδώρα Τζανετάκη για το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, σε όλη τη χώρα οι γιατροί είναι περίπου 62.000 και η αναλογία γιατρών – κατοίκων είναι ένας προς 185, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι ένας προς 350. Το παράδοξο, όπως αναφέρει η ερευνήτρια, είναι πως η Ελλάδα έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε «παραγωγή» γιατρών, ωστόσο το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας παραμένει στις τελευταίες θέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάθε γιατρό που αποφοιτά από σχολές του εσωτερικού αντιστοιχεί ένας από άλλες σχολές του εξωτερικού, ενώ τα στοιχεία του ΔΙΚΑΤΣΑ δείχνουν ότι την πενταετία 1999 – 2004 οι αναγνωρίσεις πτυχίων Ιατρικής ανήλθαν σε 4.620.

Στα αστικά κέντρα

Οι μισοί Ελληνες γιατροί είναι παθολόγοι, μικροβιολόγοι, παιδίατροι, μαιευτήρες – γυναικολόγοι, καρδιολόγοι και χειρουργοί. Αν και οι λίγες αυτές ιατρικές ειδικότητες συγκεντρώνουν το 52% όλων των γιατρών, χιλιάδες Ελληνες δεν έχουν πρόσβαση σε ειδικευμένους γιατρούς, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δραστηριοποιείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Στις δυο μεγαλουπόλεις βρίσκονται οι 9 στους 10 ψυχιάτρους και νευροχειρουργούς, το 75% των γυναικολόγων, το 70% των καρδιολόγων, των ορθοπεδικών και των μικροβιολόγων, ενώ εκτός των δυο μεγαλύτερων αστικών κέντρων βρίσκεται μόλις το 20% των αναισθησιολόγων. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι αρκετών περιοχών δεν μπορούν να βρουν ειδικότητες γιατρών και γίνονται… εσωτερικοί μετανάστες για να εξυπηρετηθούν. Στη Στερεά Ελλάδα, για παράδειγμα, όπου κατοικεί το 8% του πληθυσμού, δραστηριοποιείται μόλις το 3% των γιατρών, ενώ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου τα ποσοστά κυμαίνονται κάτω του 2%.

Υπερπροσφορά και ανεργία

Στο μεταξύ, «κόκκινο» χτυπά η ανεργία στον ιατρικό κλάδο, που αποδίδεται στη μεγάλη διάρκεια αναμονής (σε περιζήτητες ειδικότητες αγγίζει και τη 10ετία), στην τεράστια αύξηση του αριθμού των γιατρών και στην άρνηση των επαγγελματιών να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις.

Στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας, που αριθμεί 22.000 μέλη, το 11,2% είναι άνεργοι και το 14% υποαπασχολείται, ενώ από τα 600 νεοεγγεγραμμένα μέλη ετησίως τα 175 κατευθύνονται στην ανεργία. «Από τα 9.000 μέλη μας, οι 2.000 είναι νέοι γιατροί και το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 14% με συνεχώς αυξανόμενες τάσεις. Η ανεργία σπρώχνει στη μετανάστευση χιλιάδες Ελληνες ειδικευόμενους, πολλοί εκ των οποίων φιλοξενούνται σε Ελβετία, Σουηδία, Γερμανία και Βρετανία», επισημαίνει στον «Α» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολαΐδης.

Τις πιο αρνητικές προοπτικές φαίνεται πως έχουν μαιευτήρες, καρδιοχειρουργοί, νευροχειρουργοί, οδοντίατροι, παιδίατροι, χειρουργοί, μικροβιολόγοι, οφθαλμίατροι και παθολόγοι. Αντίθετα, αισιόδοξες προοπτικές υπάρχουν για ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγους, ψυχιάτρους και πλαστικούς χειρουργούς.

Ανασφάλεια και στους ασθενείς

Η κρίση στον ιατρικό κλάδο πλήττει με τη σειρά του το σύστημα υγείας, καθιστώντας το πιο… εχθρικό και προς τον ασθενή, σύμφωνα με τους γιατρούς. «Ο υπερπληθωρισμός και η ανεργία απογοητεύουν τους γιατρούς, τους ταλαιπωρούν, τους φέρνουν σε απόγνωση. Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την καταστροφή, αλλά δε φαίνεται να αφουγκράζεται κανείς την κόπωση και τον κόπο των νέων ανθρώπων. Ανασφάλεια όμως νιώθει και ο ίδιος ο ασθενής, ως χρήστης των υπηρεσιών υγείας», αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης. «Αγκάθι» αποτελούν και οι άσκοπες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται συχνά οι πολίτες εξαιτίας των κενών στο σύστημα υγείας. Περιττές θεραπείες και εξετάσεις εκτοξεύουν την παραοικονομία στα ύψη (στο 17,5% των συνολικών δαπανών υγείας και στο 1,5% του ΑΕΠ), με τον «ιατρικό πληθωρισμό» να φτάνει φέτος το 8% από το 4% πέρσι.

Αμεσες παρεμβάσεις

Αμεσες παρεμβάσεις, όπως η ανακατανομή του διαθέσιμου ιατρικού δυναμικού, ζητούν οι γιατροί, ώστε να βγει ο κλάδος από το αδιέξοδο. «Εχουμε προτείνει, μεταξύ άλλων, να αλλάξει ο θεσμικός ρόλος των ιατρικών συλλόγων, ώστε να καθορίζουν τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών ανά περιοχή. Ακόμη, να περιοριστεί ο αριθμός των εισακτέων και γενικά των «παραγόμενων» γιατρών, καθώς «πληγή» για τον υπερπληθυσμό είναι οι γιατροί που σπουδάζουν στο εξωτερικό ανεξέλεγκτα. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει κεντρικός φορέας για τον έλεγχο των θέσεων σε κάθε χώρα και την ισότιμη κατανομή ιατρικού δυναμικού με κίνητρα για τις άγονες περιοχές», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.