10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Αρκετά κενά στον εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων φιλοδοξεί να καλύψει το υπουργείο Υγείας, προχωρώντας στην προμήθεια ιατρικών μηχανημάτων στο ΕΣΥ με τη χρήση leasing.

Επίσης, το υπουργείο θα προχωρήσει και στις έκτακτες προσλήψεις 5.500 νοσηλευτών και 4.500 γιατρών, καθώς και στο νέο σύστημα προμηθειών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο που να μην καταρτίζει ισολογισμούς, που δεν προγραμματίζει σωστά και που δεν συνεργάζεται με τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου και την Επιτροπή Προμηθειών για όλα τα θέματα, που αφορούν και τις προμήθειες αλλά και την οικονομική διαχείριση.

Ολα αυτά, υποστήριξε, οδηγούν σε μια εξοικονόμηση περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ για τον χρόνο που πέρασε. Εκτίμησε, δε, ότι θα υπάρξει περαιτέρω οικονομία κλίμακας, που θα φτάνει μέχρι και τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Για τα χρέη των νοσοκομείων, επισήμανε ότι, μετά την τελευταία συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομίας με τους εκπροσώπους των προμηθευτών, βαίνει και αυτό το θέμα προς την τελική του ρύθμιση.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Υγείας, Γιώργος Φλωρίδης, σχολίασε τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας αναφέροντας: «Ο κ. Αβραμόπουλος, για ακόμη μία φορά, δίνει παραπλανητικά στοιχεία για την κατάσταση της δημόσιας υγείας. Με το προχειρογράφημα που ονομάζει «νέο σύστημα προμηθειών», το οποίο στα δύο χρόνια που ισχύει έχει να επιδείξει μόνο διαδοχικές παραιτήσεις των προέδρων, που ο κ. Αβραμόπουλος διόρισε, όχι μόνο εξοικονόμηση δεν υπήρξε, αλλά αντίθετα υπάρχει ξέφρενη διόγκωση των χρεών των νοσοκομείων, μέσα από παράνομες και αδιαφανείς διαδικασίες».

Εν τω μεταξύ, πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο δήλωσε πλήρη αδυναμία ανταπόκρισης στα τρία σημεία του εξώδικου της ΠΟΕΔΗΝ για πενθήμερο, μία νύχτα εβδομαδιαία και 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τέτοιες που υπάρχει αδυναμία υλοποίησης του εξώδικου, ακόμη και στα μεγάλα και οργανωμένα νοσοκομεία.

Τα αιτήματα της ΠΟΕΔΗΝ είναι: Αύξηση της χρηματοδότησης για υγεία – πρόνοια. Εφαρμογή της νομοθεσίας και των κοινοτικών οδηγιών για τα ωράρια εργασίας. Ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων των νοσοκομείων. Καταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ. Αναδρομική καταβολή πενταετίας, διπλασιασμός του ωρομισθίου, περιστολή δαπανών από την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς, εκδίωξη των εργολάβων για πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων με τον θεσμό της κοινωνικής εργασίας.