10 χρόνια ΕΟΠΥΥ: Με ΜΑΤ και διαμαρτυρίες από γιατρούς τα “γενέθλια” του οργανισμού

Δεκάδες εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και πολυϊατρείων συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολεμικό Μουσείο και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, την ώρα που στο αμφιθέατρο πραγματοποιούνταν εκδήλωση για των εορτασμό των 10 χρόνων του ΕΟΠΥΥ.

Δυναμική ήταν η παρουσία των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων από όλη τη χώρα το πρωί της Πέμπτης έξω από το Πολεμικό Μουσείο, όπου διεξάγονταν οι εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τα μειωμένα κονδύλια που διαθέτει το κράτος για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών, αλλά και τις υπερβάσεις της δαπάνης που καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους, ως υποχρεωτικές επιστροφές στο κράτος (clawback).

Τα ποσά αυτά, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων, υπερβαίνουν ακόμη και το 50% των εσόδων τους.

Μάλιστα, οι γιατροί επιχείρησαν να εισέλθουν στο χώρο όπου πραγματοποιούνταν ο εορτασμός του ΕΟΠΥΥ για να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, όπως οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του απώθησαν.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής, αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην εορταστική εκδήλωση του ΕΟΠΥΥ.

Τι απάντησε ο Θάνος Πλεύρης

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, μέσα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, τόνισε πως «η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ εν μέσω μνημονιακών χρόνων, πρόσφερε καθολική πρόσβαση σε όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, στους ιδιώτες παρόχους».

Μέχρι τότε, όπως είπε, στο κάθε ταμείο που συμβαλλόταν με τους ιδιώτες παρόχους υπήρχαν μεγάλες κατηγορίες πολιτών που εξαιρούνταν, γιατί τα ταμεία δεν είχαν συνεργασία.

Σε ό,τι αφορά τις διαμαρτυρίες των ιδιωτών γιατρών και παρόχων κλινικοεργαστηριακών γιατρών, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ.

«Τα δυο τελευταία χρόνια έχουν λάβει πάνω από 150 εκατομμύρια, περίπου από 75 εκατομμύρια την κάθε χρονιά, από την ενίσχυση του προϋπολογισμού, ακριβώς γιατί έχει κριθεί ότι θα πρέπει να γίνει ένας εξορθολογισμός του clawback και της μεταφοράς ύλης που υπάρχει από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα λόγω των δύο χρόνων της πανδημίας», είπε ο κ. Πλεύρης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι γιατροί για τα αιτήματά τους

«Δέκα χρόνια ληστείας κατά των επιστημόνων της χώρας. Τους οποίους η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει απομυζήσει οικονομικά με την ληστρική επιβολή των περικοπών claw back και rebate, μνημονιακά μέτρα με νομοθετημένο προσωρινό χαρακτήρα τριετίας, που όμως μονιμοποιήθηκαν για να αποτραπεί η κατάρρευση της οικονομικής ισορροπίας του ΕΟΠΥΥ και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του.

Δέκα αιματηρά χρόνια όπου το κόστος της περίθαλψης των ασφαλισμένων καταλογίσθηκε με ποσό πάνω από 2.2 δις στους επιστήμονες διαγνώστες της χώρας. Η τελική τιμή αποζημίωσης μας, μετά τις περικοπές, είναι στο 30% των τιμών του τιμοκαταλόγου που ισχύει από το 1991!

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Γενική Αίματος και η Γενική ούρων πληρώνονται τελικά στο 1 ευρώ περίπου η κάθε μία, το holter ρυθμού αμείβεται στα 4 ευρώ, το triplex καρδιάς στα 20 ευρώ και η ακτινογραφία θώρακος στα 3 ευρώ! Με την ακρίβεια να έχει εκτιναχθεί στα ύψη, εργαζόμαστε κάτω του κόστους !

Έχουν κλείσει 1.400 εργαστήρια τα τελευταία 5 χρόνια λόγω των περικοπών. Οι ιατροί φεύγουν από τη χώρα, τα εργαστηριακά τμήματα των Νοσοκομείων δεν έχουν ιατρούς ειδικευόμενους βιοπαθολόγους, ακτινολόγους, πυρηνικούς ιατρούς, παθολογοανατόμους και κυτταρολόγους. Διαλύεται η διάγνωση της χώρας, μετά από μία πανδημία που βασίστηκε στη διάγνωση ! Ο ασφαλισμένος χάνει τον ιατρό της γειτονιάς αλλά και την πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις στα Νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας.

Μήπως οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, τα διαγνωστικά εργαστήρια και τα πολυϊατρεία στηρίζουν τον ΕΟΠΥΥ για να παρέχονται άμεσες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες αυτής της χώρας και τελικά μαστιγώνονται για να καλύψουν την μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ;

Την τελευταία διετία, μας καταλογίσθηκαν συνολικά 660 εκατ σε rebate clawback ενώ το συνολικό χρέος υπερβαίνει τα 800 εκατ. Το 2022 η πολιτεία χρηματοδότησε μόλις 48€ ετησίως τις ανάγκες κάθε ασφαλισμένου, χρεώνοντας τελικά 350 εκατ. claw back και rebate στους ιατρούς!

Πληρώσαμε τα μνημόνια, πληρώσαμε την πανδημία, χάσαμε τη ζωή μας και χρεώσαμε τα παιδιά μας. Οι αχάριστοι επιστήμονες αυτής της χώρας!

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί και τα πολυϊατρεία χρεοκοπούν, οι επιστήμονες φεύγουν και ο ΕΟΠΥΥ γιορτάζει το μνημόσυνό μας».

ΠΗΓΗ: NEWS247/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΒΕΤΖΟΓΛΟΥ