10 χρόνια ζωής κοστίζει η απουσία πρόληψης

Του Θαναση Tσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Κόστος σε χρόνια ζωής αλλά και κόστος στα ταμεία των ασφαλιστικών οργανισμών έχει στην Ελλάδα η αδυναμία εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής.

Μέχρι σήμερα τα ασφαλιστικά Ταμεία αντί να προωθούν τις προληπτικές εξετάσεις, αποθάρρυναν, από τον φόβο του κόστους, τους ασφαλισμένους, σε αντίθεση με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ευρωπαϊκών χωρών που απέδειξαν ότι η πρόληψη σώζει και ζωές και ταμεία. «Ενα ευρώ στην πρόληψη ισοδυναμεί με 3-4 ευρώ για τη θεραπεία», επισήμανε χθες στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας με αφορμή την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος προληπτικής ιατρικής που εφαρμόζει ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και ασφαλή αντιμετώπιση νοσημάτων. Το πρόγραμμα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος των ιατρικών υπηρεσιών Θεσσαλονίκης του Οργανισμού κ. Κ. Κουτσομητέλης αφορά 150 άμεσα μέλη, άνδρες και γυναίκες από 35-55 ετών. Η συμμετοχή είναι εθελοντική. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν σταδιακά μέσω εργαστηριακών ελέγχων και ιατρικών πράξεων έναν ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα ανανεώνεται, ενώ θα συντάσσεται ατομική έκθεση υγείας και θα προσφέρονται συμβουλευτικά προγράμματα αγωγής υγείας. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Ν. Κιάος το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στην Αθήνα.

«Οι μισοί Ελληνες θεωρούν ότι είναι… αθάνατοι και οι άλλοι μισοί ότι το κακό θα συμβεί στον διπλανό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τούντας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Ελλάδα έχει χάσει προ πολλού τη δεύτερη θέση που κατείχε στο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο και σήμερα βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Εκτός από την απώλεια της μεσογειακής διατροφής οι Ελληνες φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών στο κάπνισμα, στην έλλειψη άσκησης,στο στρες, στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκών και έχει υπολογιστεί ότι χάνουν 10 χρόνια ζωής λόγω της μαύρης τρύπας που υπάρχει στην πρόληψη.

Πανελλαδική μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι το 34,5% των ανδρών και το 44,7% των γυναικών δηλώνουν σωματικά αδρανείς. Το 40% των Ελλήνων είναι καπνιστές (το 49,9% των ενήλικων ανδρών και 30,8% των γυναικών καπνίζει καθημερινά).Το 56% των γυναικών δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία, το 70% σε περιεμμηνοπαυσιακή ηλικία δεν έχει μετρήσει ποτέ την οστική πυκνότητα (εξέταση για την οστεοπόρωση). Το 69% των ανδρών, 45-54 ετών και το 45% στις ηλικίες άνω των 65 δεν έχει κάνει ποτέ PSA (εξέταση για τον προστάτη), ενώ το 85% των πολιτών άνω των 55 ετών δεν έχει κάνει ποτέ προληπτική εξέταση για την ανίχνευση του καρκίνου παχέος εντέρου.Το 15,1% του ελληνικού πληθυσμού δεν έχει μετρήσει την αρτηριακή του πίεση, το 27,2% δεν έχει μετρήσει ποτέ τη χοληστερόλη του, ενώ από το 25% των Ελλήνων με υπέρταση το 10% παραμένει αδιάγνωστο.