100.000 οι χρήστες ηρωίνης

Στους 100.000 ανέρχονται οι χρήστες ηρωίνης στη χώρα μας, αριθμός που αυξήθηκε κατά… πενήντα φορές μέσα σε 28 χρόνια! Τα στοιχεία μαρτυρούν μεγάλη αύξηση και στους θανάτους από ναρκωτικά, ενώ η εμφάνιση νέων ουσιών και η έλλειψη δομών απεξάρτησης επιτείνουν το πρόβλημα. Το 1980 οι χρήστες ήταν μόνο 2.000, ενώ πλέον φτάνουν τις 100.000, εκ των οποίων οι 20.000 στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά 2.000 άτομα. O ετήσιος αριθμός θανάτων ανέρχεται στους 250, εκ των οποίων το 47,8% στην Αθήνα και το 21,7% στη Θεσσαλονίκη. Τα παραπάνω στοιχεία θα παρουσιάσει η πρόεδρος τους Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής Υγείας, παιδίατρος – αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΣΥ, Σοφία Καραγιαννοπούλου – Κόγιου, στο συνέδριο «Η κοινωνική παιδιατρική στην Ελλάδα», που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Καλαμπάκα και τη Δεσκάτη.

Φοβίζουν οι ουσίες

Ανησυχητική είναι η εξάπλωση δημοφιλών ναρκωτικών ουσιών, ειδικά στα νεανικά στέκια. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι και το khat, φύλλο από ένα θάμνο, που ονομάζεται Catha edulis. Το συγκεκριμένο ναρκωτικό χρησιμοποιείται όπως ο καπνός, σε μορφή φύλλου, που μασιέται. «Το khat αποτελεί ένα από τα ναρκωτικά που προκαλούν “πονοκέφαλο” στις διωκτικές αρχές. Προκαλεί διέγερση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και επιδρά όπως οι αμφεταμίνες. Το 2007 πέρασε από τη Θεσσαλονίκη ένας τόνος ηρωίνης και από αυτόν έπεσε στην αντίληψη της Αστυνομίας μόνο το 10%. Συνολικά, στις πιάτσες ναρκωτικών κυκλοφόρησαν περίπου 3 τόνοι ηρωίνης», προσθέτει στον «Α» η κ. Καραγιαννοπούλου – Κόγιου, σημειώνοντας ότι οι αιτίες που ωθούν τους νέους στα ναρκωτικά σχετίζονται συνήθως με την περιέργεια, τη μίμηση, την παρέα, την οικογένεια και την ελλιπή ενημέρωση για τις επιπτώσεις από τη χρήση ουσιών.

«Μάστιγα» η έλλειψη δομών

Στο μεταξύ, οι θάνατοι από ναρκωτικά «θερίζουν» και εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η ανυπαρξία υποδομών απεξάρτησης στη Βόρεια Ελλάδα. Η έλλειψη οργανωμένων μονάδων για την παροχή υπηρεσιών, ειδικά σε ανήλικους εξαρτημένους, συνιστά βασικό παράγοντα αύξησης των θανάτων στις μικρές ηλικίες. «Χαρακτηριστικό γεγονός αποτελεί ο θάνατος 14χρονης από ναρκωτικά στη δυτική Μακεδονία. Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 72 αναγνωρισμένα θεραπευτικά προγράμματα δυο ταχυτήτων (στεγνά και υποκατάστασης), ωστόσο δεν λειτουργούν συμβουλευτικά κέντρα για εξαρτημένους. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δεν διαθέτει τοξικολογικό εργαστήριο, με αποτέλεσμα οι εξετάσεις να γίνονται εξ αποκλεισμού, δηλαδή με ερωτήσεις προς τους χρήστες», τονίζει η κ. Καραγιαννοπούλου – Κόγιου.

Στη φυλακή 3.600 χρήστες ναρκωτικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ίδια στο συνέδριο, στη φυλακή βρίσκονται 3.600 χρήστες ναρκωτικών. Το προφίλ των χρηστών σκιαγραφεί, όπως υπογραμμίζει η κ. Καραγιαννοπούλου – Κόγιου, μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας. Τα συμπεράσματά της δείχνουν ότι ποσοστό 8,6% των χρηστών έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά παράνομη ουσία. Το 58,9% είναι άνεργοι και το 22,8% έχει σταθερή ή περιστασιακή εργασία. Oσον αφορά την ηλικία, το 10% είναι έφηβοι και αλλοδαποί, ενώ το 20% κορίτσια. Oι 9 στους 10 εξαρτημένους έχουν γονείς και σχεδόν όλοι έχουν σταθερή στέγη. Σχετικά με το μορφωτικό τους επίπεδο, προκύπτει ότι το 35% είναι απόφοιτοι λυκείου, το 34,8% γυμνασίου και το 23,6% δημοτικού.

Τους συνέδρους θα απασχολήσουν και άλλα θέματα, όπως η διατροφή και τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην παιδική ηλικία, ο εθισμός των νέων στο Ιντερνετ κ.λπ.