102.000 ευρώ φάρμακα για έναν ασφαλισμένο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για καταχρήσεις σε ιατρικά είδη, φάρμακα και οικογενειακά επιδόματα παρουσίασε ο διοικητής του ΟΓΑ Λ. Παπαγεωργόπουλος

Κυκλώματα επιτήδειων «χτυπούν» τα Ταμεία και εκτοξεύουν τις δαπάνες, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει το ενδιαφέρον της στην περικοπή δικαιωμάτων και την άλλη εβδομάδα παρουσιάζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΓΑ, όπου ύστερα από ελέγχους αποκαλύφθηκαν παραβάσεις στις οποίες εμπλέκονται από φαρμακοποιοί και αντιπρόσωποι εταιρειών μέχρι και μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού!

Σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο διοικητής του Ταμείου Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, μόνο στη χορήγηση φαρμάκων οι παράνομες ενέργειες ξεπερνούν το 60%. Αρκεί να αναφερθεί πως από τους ελέγχους προέκυψε ότι έχουν συνταγογραφηθεί για μόνο έναν ασφαλισμένο -σε διάστημα 6 μηνών- φαρμακευτικά σκευάσματα αξίας περίπου 102.000 ευρώ.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και αρκετές ακόμη περιπτώσεις χορήγησης ιατρικών ειδών, φαρμάκων και οικογενειακών επιδομάτων. Συγκεκριμένα προέκυψαν:

Νοσοκομεία. Σε κρατικά νοσοκομεία εμφανίζεται ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση του ΟΓΑ κατά τις ώρες των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων για παρακλινικές εξετάσεις. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις εμφανίζονται οι ασφαλισμένοι να έχουν υποβληθεί στο ίδιο «πακέτο» εξετάσεων ή ακόμη και να έχουν κάνει ειδικές εξετάσεις.

Ιατρικά είδη. Αντιπρόσωποι εταιρειών σε περιοχές της Θράκης εμφανίζονται στους ασφαλισμένους σαν υπάλληλοι του Οργανισμού ή εξειδικευμένοι γιατροί. Κυκλοφορούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής και «αναλαμβάνουν», με αμφιβόλου γνησιότητας εξουσιοδοτήσεις των ασφαλισμένων, την κατ επανάληψη χορήγηση συγκεκριμένων ειδών.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε έκδοση πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων αλλά και χρέωση υλικών σε τιμές πολύ μεγαλύτερες από τις τρέχουσες της αγοράς (π.χ. πακέτο 90 ουροσυλλεκτών χρεώθηκε 232 ευρώ, ενώ η ίδια ποσότητα από φαρμακεία κοστίζει μόνο 18 ευρώ).

Φαρμακεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση φαρμακοποιού στην Κεντρική Μακεδονία που εκτελεί συνταγές απίστευτα μεγάλων ποσοτήτων ακριβών φαρμάκων, οι οποίες εκδίδονται από ιατρούς της περιοχής χωρίς να προηγείται εξέταση των ασθενών. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, ενδεικτικά αναφέρεται πως:

– Βρέθηκαν στο σπίτι ασθενούς ποσότητες φαρμάκων -αξίας περίπου 50.000 ευρώ- ληγμένα ή με κοντινές ημερομηνίες λήξης

– Εχουν συνταγογραφηθεί για τον ίδιο ασθενή 18 σκευάσματα για ψωριασική αρθρίτιδα, ενώ η μηνιαία θεραπεία του ορίζεται σε 3 μόνο σκευάσματα (ενέσεις).

Οικογενειακά επιδόματα. Σε περιοχές του Νομού Αρκαδίας εντοπίστηκαν περιπτώσεις καταβολής οικογενειακών επιδομάτων σε μόνιμους κατοίκους εξωτερικού.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ