1,2 εκατ. εγγεγραμμένοι πολίτες στις 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας

class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>
Συντάκτης: Ντάνι Βέργου


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Ο μεγάλος ασθενής, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε (ν.1397/83) ενώ στη συνέχεια «χτυπήθηκε» από την πολιτική των μνημονίων (ν. 4238/14), με απολύσεις προσωπικού, απαξίωση εργαστηρίων και μετακύλιση πόρων στον μεγαλοϊδιωτικό, κρατικοδίαιτο φορέα, σήμερα πλήρως επανασχεδιασμένη, ακόμα κάνει τα πρώτα της βήματα.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Οι πολίτες ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται αφού οδηγούνται στον ιδιωτικό τομέα, ενώ όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα εγκαταλείπουν την υγεία τους με συνέπειες σε άλλες περιπτώσεις άμεσες και σε άλλες μακροπρόθεσμες. 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Ένας χρόνος ΤΟΜΥ


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Παρά τη διπλή δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα (9 Μαΐου και 13 Δεκεμβρίου 2017) από την Θεσσαλονίκη ότι μέσα στο 2017 θα λειτουργήσουν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) μέχρι στιγμής λειτουργούν μόνο 101. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην διάρκεια του πρώτου δημόσιου απολογισμού της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Αυτές οι 101 ΤΟΜΥ μετρούν συνολικά 1,2 εκατομμύριο εγγεγραμμένους πολίτες, 500.000 επισκέψεις και 350.000 συνταγογραφήσεις φαρμακευτικών αγωγών, ενώ μόνο το 1,5% των πολιτών που προσήλθαν σε αυτές χρειαζόταν να παραπεμφθεί σε νοσοκομείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τη διαλυτική παρέμβαση του νόμου 4238/2014 του Άδωνι Γεωργιάδη, καταγράφονταν περισσότερες από 1,8 εκατ. δωρεάν επισκέψεις πολιτών τον μήνα στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Κινητές Μονάδες 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Παράλληλα με το άνοιγμα των υπόλοιπων ΤΟΜΥ στον αστικό ιστό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σχεδιάζεται «η περιφερειακή αποκέντρωση της μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» με την εξάπλωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας στις άγονες, νησιωτικές, δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, με Κινητές Μονάδες ΠΦΥ. Αυτή είναι, όπως επισήμανε, «η απάντηση στην ανάγκη επαρκούς και συστηματικής φροντίδας υγείας του πληθυσμού που διαμένει σε απομακρυσμένες περιοχές της ενδοχώρας».


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Η ομάδα των επαγγελματιών υγείας θα συμπεριλαμβάνει -εξήγησε- γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων κλπ. Οι Μονάδες θα έρθουν να καλύψουν τις ανεπάρκειες στη στελέχωση, όπως παραδέχτηκε, «των Κέντρων Υγείας, των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, και  Περιφερειακών Ιατρείων της υπαίθρου που εμφανίζουν ελλιπή ιατρική κάλυψη και οι κάτοικοι τους στερούνται πολύτιμων υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας». 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>H μεταρρύθμιση


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>«Αναπτύσσουμε μέσα σε περίοδο λιτότητας και δημοσιονομικών περιορισμών, ένα νέο μοντέλο ΠΦΥ που προτάσσει την καθολικότητα και την ισότητα, την ανθρωποκεντρική και τεκμηριωμένη φροντίδα, τις ανάγκες των ανθρώπων», επισήμανε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι ο οικογενειακός γιατρός, η διεπαγγελματική ομάδα υγείας και οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) αποτελούν «μια καινοτομία για το ΕΣΥ, που αναπτύσσεται σταδιακά, με δυσκολίες, προβλήματα και καθυστερήσεις, όπως κάθε σοβαρή μεταρρύθμιση σε όλο τον κόσμο» και που «έχει ήδη αρχίσει να καταγράφει θετικά δείγματα ποιοτικής και φιλικής προς τον πολίτη φροντίδας». 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι υπάρχει και περιορισμένη ανταπόκριση στην κάλυψη των θέσεων οικογενειακών γιατρών, λέγοντας ότι αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης. 


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>«Βρισκόμαστε περίπου στο 50% των γιατρών που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει το σύστημα», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής Ευάγγελος Φραγκούλης και σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να προσέλθουν και άλλοι γιατροί είναι να αυξηθούν τα οικονομικά κίνητρα. «Με 5,5 ευρώ μικτά η επίσκεψη, δεν πρόκειται να συνεργαστούν οι γιατροί», είπε χαρακτηριστικά.


class=MsoNormal style=”MARGIN: 0cm 0cm 10pt”>