14οΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σοβαρό πρόβλημα ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων από ένα επικίνδυνο βακτήριο, την κλεψιέλα, αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοσοκομεία. Αυτό επεσήμανε χθες στο 14ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο- η ημέρα ήταν αφιερωμένη στα 25 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)- η αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου . Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά παθογόνο μικροοργανισμό, ο οποίος μέχρι στιγμής φαίνεται ότι μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με την ουσία κολιστίνη.

Παρ΄ όλα αυτά η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών προκαλεί ανησυχία στους λοιμωξιολόγους. Οπως τονίζουν, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι, αν συνεχιστεί η τακτική της λήψης αντιβιοτικών με τη… σέσουλα, τα νοσοκομειακά μικρόβια θα γίνουν πολύ ανθεκτικά, γεγονός που θα σημάνει και το τέλος των αντιβιοτικών. Αλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που στα νοσοκομεία χτυπά συναγερμός καθώς δεν υπάρχει καν ειδικός χώρος για να απομονωθούν οι ασθενείς οι οποίοι έχουν προσβληθεί από την κλεψιέλα ώστε να αποτραπεί η εξάπλωσή της.

Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Υγείας κ. Δ.Αβραμόπουλος ανακοίνωσε τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων και τη δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου διεξαγωγής κλινικών δοκιμών στην Ελλάδα. «Είναι γεγονόςότι η φαρμακευτική βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης ιατρικής έρευνας και παρέχει απαραίτητα και χρήσιμα φάρμακα αλλά και εμβόλια στην κοινωνία. Είναι γνωστόότι η έρευνα για την παρασκευή ενός προϊόντος είναι μακροχρόνια,το κόστος ανάπτυξης υψηλό και το επιχειρηματικό ρίσκο μεγάλο» τόνισε ο υπουργός. Και πρόσθεσε: «Η φαρμακευτική βιομηχανία προωθεί τα προϊόντα της και η πολιτεία επιβάλλει κανόνες,ώστε να προωθείται η καινοτομία και να διασφαλίζεται η άμεση πρόσβαση κάθε πολίτη στα επιτεύγματα της φαρμακευτικής έρευνας».